Woensdag 23 februari

Het is nog lichter dan maandagochtendvroeg als ik naar huis fiets vanuit het zwembad aan de Seinpoststraat. Douche en kleed me om. Doe een boodschap aan de Frederik Hendriklaan, fiets terug, en ga aan het werk. Heb een aantal telefonische overleggen. Spreek met ambtgenoot Cornelis Visser (Katwijk) over een voetbal-gerelateerde actualiteit. Met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard neem ik de vergadering van het presidium van de gemeenteraad van aanstaande vrijdag (en nog een aantal andere zaken) door. De ambassadeur van ArmeniĆ«, H.E. Tigran Balayan, vraagt m’n aandacht voor het bezoek van premier Nikol Pasjinian aan Den Haag begin mei. Hoop de Armeense premier te ontmoeten. Wens Renske van Beek – Haagse deelnemer aan de Paralympische Winterspelen op het onderdeel parasnowboarden – heel veel succes in Beijing. Geef langs digitale weg als VNG-voorzitter samen met Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) een interview aan de journalist Ton Voermans van het Algemeen Dagblad. Het onderwerp van het interview is de vraag ‘Gaat het Nederland lukken om 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen’? Natuurlijk komt de Actieagenda Wonen voorbij. Richard Massar en Angela de Jong (onze woordvoerders) vergezellen ons.

Werk rond het middaguur op verzoek van Frits Huffnagel en ONL-voorzitter Hans Biesheuvel mee aan een podcast over de gemeenteraadsverkiezingen. Roep aan het Toernooiveld de Haagse winkeliers en ondernemers op om op 16 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen hun stem te laten horen.

Reis dan in de loop van de middag naar Schiphol. Neem morgen en overmorgen als VNG-voorzitter deel aan de jaarlijkse retreat van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. De UCLG retreat is voor de UCLG wat wij heidagen zouden noemen: een bijeenkomst met alle actieve commissies en werkgroepen van de UCLG en hun secretariaten, waarin we samen kijken naar de plannen voor dit jaar en hoe die zo goed mogelijk op elkaar en op het UCLG overall werkplan af te stemmen. Vlieg daarom met vlucht KL1675 (in een Boeing 737-800) naar Barcelona. Neem op Schiphol met beleidsadviseur Jessie Post (VNG International) het programma van de komende twee dagen door. Gaan na aankomst in Barcelona (luchthaven El Prat) meteen richting ons hotel Catalonia Ramblas aan de Calle Pelayo. De mondkapjes moeten overal weer op. Krijg een kamer op de vierde verdieping. Begroet in de hal van het hotel Raya Khosrobegi en Hamidreza Gholamzadeh, respectievelijk directeur communicatie en loco-burgemeester van Teheran. Gebruiken op uitnodiging van Cemal Bas (policy councillor UCLG) en Mehmet Duman (secretaris-generaal van UCLG-MEWA) het avondeten in Colon aan de Avenida de la Cathedral. Praat onder andere bij met m’n Libanese collega Mohamad Saadie.

De ernstige geopolitieke situatie vergt veel overleg.