Woensdag 23 maart

Doe m’n ochtendwandeling langs de Scheveningseweg. Neem om half negen via MS-Teams deel aan het vooroverleg van een hiernavolgende vergadering. Doe dat samen met de VNG-collega’s Arjen van Gils (wethouder Rotterdam) en Theo Weterings (burgemeester Tilburg) en Leonard Geluk. Daarna volgt de vergadering van het zogenaamde BOFv (Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen) die ik als VNG-voorzitter samen met de voorzitters van het IPO en de UVW voorzit, in aanwezigheid van de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij. Ben en blijf zeer bezorgd over de valse start van het kabinet – ook tien weken na het aantreden – en het financiële ravijn dat zich voor alle 344 gemeenten in 2026 aandient. Wordt ongetwijfeld snel en stevig vervolgd.

Bijna meteen na de vergadering belt mijn dochter. Ze zou vandaag met (haar moeder) Marian bij mijn ouders in Edam gaan lunchen. ‘Oma heeft net afgebeld, het gaat niet zo goed met Opa, hij moet onverwachts in het ziekenhuis worden opgenomen’. Als ik even later m’n moeder aan de telefoon te pakken krijg hoor ik aan de ’tone of voice’ dat dit serious business kan zijn. ‘De ziekenwagen komt er net aan, ik stap zometeen met Pa in richting het VU-ziekenhuis’, vertelt ze. Informeer m’n broer Koos, chef kabinet Eline en Simone. Gooi de agenda om en ga meteen richting de Amsterdamse De Boelelaan. Pa is lijkbleek maar in goede handen. Van alles wordt onderzocht. Hij heeft inmiddels weer ‘praatjes’. Gelukkig. Er mogen per keer maar twee bezoekers aan het bed. We wisselen elkaar af. M’n dochter, Marian, Koos, m’n moeder en Simone. Praten ondertussen bij en eten een broodje. Pa mag aan het eind van de middag terug naar huis. Ben blij (en m’n moeder ook). Maar ben me eerlijk gezegd ook ‘rot’ geschrokken … m’n ouders uit 1933 en 1936 zijn inmiddels mensen van de dag.

Keer zelf in de loop van de middag terug naar Den Haag. So far so good. Herneem het programma van vandaag. Ontvang PVV-gemeenteraadslid Karen Gerbrands op mijn werkkamer. Blikken, samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, terug op een roerige raadsperiode. Bereid aansluitend samen met dezelfde griffier de afscheids- en installatieraad van volgende week voor. Fris me thuis even op. Fiets aan het begin van avond richting de Dr. Lelykade aan de Scheveningse haven. Heb een overleg met een aantal reders. Spreek op de museumlogger ‘Noordster’ met Arnout (rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon), Gerard (rederij Van der Zwan), Henk en Erik (beiden rederij Groen), Gerrit (rederij Vrolijk), Bert (voorzitter risicomanagementteam), Nico (constructiebedrijf Boeg/Boeg Nautic) en Wout (vrijwilliger op de Noordster). Doe dat samen met wethouder Anne Mulder, Martiene Branderhorst (Algemeen Directeur Stadsbeheer) en mijn bestuursadviseur Bernadette. Nuttig gesprek. Begroet op de fiets onderweg op weg naar huis Teun van Dijk, secretaris van stichting de Noordster). Heb, terug thuis, een korte nazit. ’s Avonds laat bellen ambtsvoorganger Johan Remkes en wethouder Klaas Verschuure (Utrecht).