Het is mistig onderweg naar het zwembad. Spreek om acht uur vanuit huis het bestuur en de deelnemers van het jaarcongres van UCLG-MEWA virtueel toe tijdens de officiële opening. UCLG-MEWA is de regionale tak van de wereldvereniging UCLG die lokale overheden in het Midden-Oosten en West-Azië vertegenwoordigt. Bedank in mijn toespraak de UCLG-MEWA-leden voor hun deelname aan de World Council twee weken geleden in Den Haag en deel mijn sympathie voor de moeilijke tijden die de regio doormaakt. Finn Speulman van VNG International assisteert me.
Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Praat met Hessel Knippels over de geschiedenis van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). De organisatie bestaat 75 jaar en daar wordt een speciale almanak voor gemaakt. Leuk om herinneringen op te halen aan de tijd dat ik zelf actief was bij de JOVD. Ben benieuwd naar het verhaal dat Hessel ervan gaat maken.
Praat samen met directeur Bestuurszaken Wilma Verschoor bij met Ed van der Feer, hij is onder andere secretaris van de Vereniging Nederland China (VNC-China). Ontvang Tweede Kamerlid Joost Sneller. Joost was ooit lid van onze gemeenteraad en beschikt dus over een breed Haags perspectief op de actualiteit. Aan het eind van de ochtend komt voormalig collega Bülent Ișik langs. Spreken over het heden en mogelijke toekomstige perspectieven.
Maak ’s middags (nader) kennis met de nieuwe Duitse ambassadeur Z.E. Nikolaus Meyer-Landrut. Goed om hem te ontmoeten. Een zeer ervaren diplomaat, bovendien vele jaren naaste medewerker van toenmalig bondskanselier Angela Merkl. Nikolaus wordt vergezeld door politiek medewerker Murat Sihlaroglu.
Haast me richting theater De Regentes aan de Weimarstraat. Daar zijn zo’n 350 mensen uit het hele land bijeengekomen voor de boekpresentatie van ‘Ik zit vast’ over jongeren die uit detentie komen en de nazorg voor deze groep. Deze activiteit is georganiseerd vanuit uitvoeringsprogramma Preventie met gezag. Verwelkom de aanwezigen met een toespraak. Djor, Igor en Mohammed zijn jongeren die hebben vastgezeten en vertellen over hun ervaringen. Ontvang het eerste exemplaar uit handen van Djor. Zijn pasgeboren jonge dochter Djael steelt de show met een mooie strik. Auteur en documentairemaker Julia von Graevenitz leidt het programma, waarin crimonoloog Henk Ferwerda het inhoudelijke gedeelte toelicht.
Al 25 jaar biedt het Ronald McDonald Huis Den Haag een tijdelijk thuis aan ouders van wie een kind is opgenomen in het Juliana Kinderziekenhuis. Te vroeg geboren, door ziekte, een ongeluk of een geplande operatie – wanneer je kind in het ziekenhuis ligt, is het gezinsleven tijdelijk ontwricht. In het Ronald McDonald Huis kan een gezin bij elkaar zijn en kunnen ouders tot rust komen. Dat helpt de kinderen in het ziekenhuis om sneller beter te worden. Met liefde en tijd van ruim 125 vrijwilligers zorgen zij voor deze ouders, alle dagen van het jaar. Nu dus al 25 jaar lang. Vanwege het jubileum en hun inzet zijn elf vrijwilligers voorgedragen voor een Stadsspeld. Spreek in Madurodam de te huldigen vrijwilligers toe en bedank hen voor de onvermoeibare steun aan ouders én kinderen in moeilijke en soms verdrietige tijden.
Andrea Arendse doet me in- en uitgeleide. Leuk om de muzikale dames – Flageolettes geheten – te ontmoeten. Een van de dames (Lielian) verzorgde jarenlang met de Dixieland Crackerjacks de muzikale begeleiding op de Koninginnedagen in Amstelveen. Toeval bestaat niet.
Ben aan het begin van de avond terug op het Stadhuis. Gebruik er het avondeten op mijn werkkamer en zit ondertussen via MS Teams een vergadering voor van de jury van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024. Er zijn drie finalisten: de gemeente Heemskerk, Justis en de rechtbank Rotterdam. De keuze tot één is geen sinecure, zeker niet met een vijftienkoppige jury. Maar met een beetje beleid, moed en trouw lukt het een weloverwogen en gedragen keuze te maken. Op 19 november maak ik in de Koninklijke Schouwburg namens de jury onze keuze bekend. Vivien Wilkens-Mallach en Mike Graumans van de VOM hebben het efficiënt verlopen juryberaad goed voorbereid.
Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. De (Turkse) (gast)arbeiders zouden in eerste instantie tijdelijk in Nederland blijven maar dat liep in veel gevallen anders. Velen hebben zich uiteindelijk met hun gezinnen hier gevestigd. Haagse inwoner Sahin Yildirim heeft de persoonlijke ervaringen van deze eerste generatie Turken en van de Nederlanders verzameld en opgenomen in het boek ‘60 jaar, 60 verhalen’. Woon in het Atrium van het Stadhuis de opening bij van de bijbehorende fototentoonstelling georganiseerd door Atlas Cultureel Centrum. Begroet onder anderen de Turkse ambassadeur Z.E. Selcuk Unal, ambtgenoot Huri Sahin (Rijswijk) en Tweede Kamerlid Songül Mutluer. Spreek, net als de ambassadeur, de aanwezigen kort toe. Krijg uit handen van Sahin een van de eerste exemplaren van het boek overhandigd. Onder leiding van moderator Fatos Ipek delen een aantal senioren hun ervaringen. Ten slotte verricht Talha, de zoon van Sahin, de openingshandeling van de fototentoonstelling. Het is een mooie tentoonstelling geworden met veel persoonlijke bijdragen. Onder andere van Gazelle-archivaris Jan Cees Rutgers die een fiets doneerde die veel gastarbeiders gebruikten. Sahin doet verslag op LinkedIn.
Fiets in de loop van de avond – op mijn eigen Gazelle – samen met kabinetschef Eline terug naar huis. Het is heerlijk weer. Heb telefonisch overleg met directeur Veiligheid Herke Elbers.