Woensdag 24 augustus

Ben tegen half acht op het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Bereid beneden in de RVD-zaal met de VNG-delegatie (Hubert en Eelco) en de medewerkers Pieter en Leonard het bestuurlijk overleg met de kabinetsdelegatie voor. Dat begint om acht uur in de Blauwe Zaal boven. Spreken met premier Mark Rutte, minister Hanke Bruins Slot en staatssecretaris Marnix van Rij over de financiën van de decentrale overheden, in het algemeen, de problematiek in de jaren 2026 en verder in het bijzonder. Werk de rest van de ochtend thuis. Bereid de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanmiddag voor. Lees de stukken en zoek nog één en ander na. Bel met bestuursadviseur Bernadette.

Ben aan het begin van de middag op het Stadhuis. Volg een groot deel van de commissievergadering vanuit mijn werkkamer. Heb tussen de bedrijven door een kort overleg met Ludo Steenmetser (Dienst Stedelijke Ontwikkeling). Loop, als mijn onderwerp – ‘biedt veiligheid aan internationale gemeenschappen’ – aan de orde is, naar de raadzaal. Luister naar het indringende verhaal van inspreker Alerk Ablikim. Beantwoord daarna de vragen van de commissieleden. Werk aan de winkel.

Ga aan het begin van de avond naar huis. Zit via MS Teams een vergadering voor met m’n acht ambtgenoten uit de Veiligheidsregio Haaglanden. In dit zogeheten ‘bestuurlijk afstemmingsoverleg’ nemen we de agenda van de voor morgenavond plotseling ingelaste vergadering van het Veiligheidsberaad door. Bel later op de avond met m’n moeder in Edam, geef de planten water op m’n balkons water (geniet ondertussen van het uitzicht) en neem een duik in de stukken uit de tas van het Stadhuis.