Trek m’n zwembaantjes aan de Klatteweg. Het is ‘druk’ in baan 1. Voor het werk is vanochtend de eerste ontmoeting er een met een groep zeer jeugdige bewoners van Den Haag. Ga in het kader van de Nationale Voorleesdagen op bezoek bij basisschool Comenius aan de Colensostraat in Transvaal. Serina Ramjiawan ontvangt me bij de voordeur. Deze ‘duizendpoot’ werkt al 23 jaar op de school. Lees in de klas met de leerlingen van groep 3 en hun leerkracht Nina voor uit het boek ‘Kat Kaat is weg’. Ook aanwezig is Joke de Jonge, de schrijver van het boek. Met de stichting De Jonge Nieuwkomers richt zij zich in het bijzonder op leerlingen voor wie Nederlands de tweede taal is die ze leren. Vandaag krijgt de school, dankzij de bijdrage van Fred Bleichrodt (Nina’s vader), een schenking bestaande uit 15 prentboeken en aanvullend lesmateriaal om spelenderwijs de beheersing van de Nederlandse taal te bevorderen. Pak samen met Fred en vier leerlingen het kado uit. Praat met een paar kinderen en krijg daarna een rondleiding door de school. Deel met hulp van Sabine (communicatie) op Instagram een videoterugblik op de voorleesbeurt.
Aardig begin van deze ‘werkdag in de stad’. Er volgen nog negen afspraken en werkbezoeken vandaag – van Laak tot Vrederust en het Heeswijkplein. Maar eerst terug naar Scheveningen voor een bezoek aan verzorgingshuis Oldeslo. Heb ondertussen telefonisch contact met wethouder Nur Icar (over een actualiteit) en met kabinetschef Eline over het werkbezoek van de A.S.O. vanavond.
Van de junioren van Den Haag naar de senioren. Ga langs bij woonzorgcentrum Oldeslo van zorggroep Oldael aan de Maurits de Brauwweg. Doe dat naar aanleiding van mijn bijna dagelijkse zwaaien naar Christiana, schoonmaakmedewerker van Oldeslo. We treffen elkaar vaak onderweg – wanneer ik op weg ben naar huis na de zwembaantjes aan de Klatteweg en Christiana van de tramhalte naar haar werk loopt. Na zo veel zwaaimomenten werd het tijd voor een bezoek. Met veel genoegen. Manager zorg en welzijn Bets en communicatieadviseur Ilona leiden me rond. Christiana loopt uiteraard mee. Bewoonster mevrouw Van de Veen nodigt me uit haar gezellig ingerichte appartement te bezoeken. Drink vervolgens een kopje koffie in de ‘huiskamer’. Meerdere bewoners en medewerkers schuiven aan voor een praatje. Vrolijk bezoek.
Als ik de deur uitloop, schijnt de zon.
Neem op uitnodiging van een aantal ‘eerste’ bewoners een kijkje bij de herontwikkeling aan de Plesmanduin. Op deze locatie was ooit het KLM-hoofdkantoor gevestigd, daarna een ministerie. Nu is het een prachtig woongebouw met appartementen en andere voorzieningen. Bewoners en goede bekenden Jane en Rob van Kampen vangen me op bij de ingang. Werkte in mijn Amstelveense tijd met Jane en Rob samen. Krijg een rondleiding. Het pand is bijna onherkenbaar ten opzichte van een eerdere rondleiding toen het gebouw volledig gestript was. Bart Dura vertelt er met plezier over. Net als de bewoners Paul Rieu en Marjon Marges.
Zien beneden de sportzaal in aanbouw en de gezamenlijke ruimtes voor de bewoners. Luc laat me zijn starterswoning zien. De tijden veranderen zullen we maar zeggen. Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met de actualiteit rond een demonstratie, goede bekende Cees van den Oosten belt over heel iets anders.
Haal thuis m’n fiets op. Fiets richting de Scheveningseweg. Breng daar mijn gelukwensen over aan de 100-jarige Alida Huijbers. Deze Scheveningse dame woont sinds kort in revalidatiecentrum Mechropa. Ze is herstellende van een lelijke val. In de oorlogswinter woonde zij een tijdje in het Overijsselse Lemelerveld om te werken zodat het gezin kon eten. Na de oorlog, toen het gezin weer was herenigd, kreeg zij vier kinderen. Inmiddels heeft Alida negen kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. Wat een lieve 100-jarige.
Op het voorplein van Mechropa staat een fraai beeld.
Fiets naar de Plaats. Parkeer er m’n fiets.
Ga aan het begin van de middag naar aanleiding van een eerdere ontmoeting op bezoek bij twee actieve bewoners aan het Hillebrant Jacobsplein. Geniet vanaf de achtste verdieping op het ruime balkon van het uitzicht over de Rivierenbuurt.
Luister onder het genot van een kop koffie naar de verhalen uit de buurt en wat een trotse opa vertelt over zijn kleinzoon. Neem daarna een kijkje in de parkeergarage. De bewoners vragen aandacht voor de mogelijke risico’s bij het hebben van laadpalen voor elektrische auto’s in een parkeerkelder. Loop naar de IJsselstraat. Maak kennis met An Verwaal. Deze zeer betrokken buurtbewoner van de Rivierenbuurt is al vele jaren actief in en voor de buurt. Inmiddels wonen zeven generaties van haar familie in de buurt.
An kent de buurt door en door. En ze heeft haar hart op de tong. Hoorde dat al toen ze insprak in de gemeenteraad. Sprak af een keer langs te komen om naar haar verhaal te luisteren. De wijk is in korte tijd flink veranderd. Er zijn nieuwe bewoners en er is veel sloop en nieuwbouw. Al die ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot een conflict in de bewonersorganisatie. Hoor wat het met haar doet. Ze is verdrietig en boos over hoe het is gegaan. Kan dat niet allemaal oplossen. Geef wel aan dat ik uit verschillende bronnen veel waardering en steun voor haar heb gehoord. Beraad me over wat wel en niet zou kunnen. Het bij de ontmoeting aanwezige gemeenteraadslid Carlos Martinez van Andel is bereid daarover mee te denken.
Breng in de loop van de middag een bedrijfsbezoek aan Buis Lichtreclame aan de Laan van Waalhaven. Afgelopen 17 november kreeg eigenaar Michael Cohen in het Louwman Museum het predicaat Hofleverancier uitgereikt. En wel uit handen van commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit. Feliciteer Michael en zijn echtgenote Mariëlle Kallewaard alsnog met deze mooie mijlpaal. Krijg een rondleiding door het bedrijf. Maak kennis met de medewerkers Stef Verloop, Ab Barakat (monteur) en Jeff van Roosmalen (projectleider). Eén van de eerste (en oudste) klanten was de KLM. Albert Plesman himself deed de bestelling. Het kan verkeren.
Het Heeswijkplein in Moerwijk is mijn volgende bestemming. Spreek met ondernemers aan het plein. Saramacca food heeft het tijdens de jaarwisseling zwaar te verduren gehad. Ondernemer Jesse en partner Janice vertellen erover. Ook boekhouder en adviseur Ruud neemt deel aan het gesprek. Er is veel potentie. Jesse wil graag investeren in de wijk, al is het wel zwaar zo. De wijkagenten Eric en Justin informeren ons over de recente acties (en aanhoudingen). Veiligheidsregisseur Floris licht de inzet van de jongerenwerkers toe. Bezoek aansluitend een seniore bewoner van wie de auto in brand is gestoken tijdens de jaarwisseling. Treurig om te horen. Je blijft van andermans spullen af. Loop ten slotte binnen bij het nieuwe onderkomen van Wijkz op de hoek van het plein. Daar komt een ruimte voor jongeren, moeders en anderen uit de buurt. Hopelijk wordt het een mooie plek voor de mensen die vooruit willen met de wijk.
Ga aan het begin van de avond op uitnodiging van Jamila van stichting Meion op bezoek in ‘ons pandje’ aan De Dreef in Zuidwest. Jamila, Karima, Omar en Redouan ontvangen me allerhartelijkst. Een aantal jongeren is aan het koken. Loop naar beneden voor een kijkje in de ruimte waar een vijftiental jongeren zich heeft verzameld. Er wordt FIFA gespeeld, twee zijn aan het tafeltennissen en anderen ‘doen wat jongeren tegenwoordig doen’. Krijg, terug boven, een bordje pasta van de jongeren en hoor van de wijkagent dat het een stuk beter gaat in de buurt sinds deze jongerenwerkers aan de slag zijn.
Veiligheidsregisseur Marcel is er ook. Hij is de linking pin tussen de gemeente en de wijk. Neem afscheid. Moet snel door naar de Peilstraat in Laak. Woon het begin bij van een bewonersbijeenkomst over het Actieplan Laak. De vorige was in de Haagse Sportcentrale in Laakhavens. In het verlengde van de verschillende onderwerpen zijn in het plan acties benoemd om de leefbaarheid te vergroten. Onder andere op het gebied van afval, verbondenheid, armoede en wonen. Ook parkeren is onderdeel van het actieplan. Vanavond krijgt het thema parkeren veel aandacht. De grote zaal van Trefpunt Laakhage zit helemaal vol.
Begroet allerlei wijkbewoners, stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier en wethouder Nur Icar. Lawrence opent de avond, waarna Astrid Feiter het programma toelicht als dagvoorzitter van dienst. Naast parkeren zijn bewoners ook gekomen voor onderwerpen als afval, het lerarentekort en armoede. Spreek enkele welkomstwoorden uit, benoem de voortgang van het actieprogramma en beantwoord vragen van gespreksleider Astrid. Daarna gaat wethouder Mariëlle Vavier in op het onderwerp parkeren.
Sluit mijn programma voor de woensdag in de loop van de avond af in Jamey Bennet aan de Plaats. Gebruik er het avondeten met goede bekenden Christian Prudhomme en Cyrille Tricart van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.). Sportwethouder Hilbert Bredemeijer en de medewerkers Sport Peter en Ilke zijn er ook, net als kabinetschef Eline en bestuursadviseur Maarten. Voor de eerste keer start komende zomer de Tour de France Femmes buiten Frankrijk. Eén van de etappes start op 12 augustus in Rotterdam en finisht – na onder andere een rondrit door Den Haag Zuidwest – in Kijkduin. Christian en Cyrille krijgen vandaag en morgen de kans om nog meer van Den Haag te zien. Nuttig samenzijn. Fiets na afloop samen met chef kabinet Eline naar huis. Aldaar wacht de inhoud van de loodgieterstas.