Woensdag 25 oktober

Ga zwemmen. Bereid Simone een ontbijtje. Pak m’n koffer in en ga even na achten richting Schiphol. Heb onderweg telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Sta ruim anderhalf uur in de rij voor achtereenvolgens het inchecken, de security en ten slotte de paspoortcontrole. Enfin. Je moet er iets voor over hebben. Bel m’n moeder in Edam. Vlieg aan het begin van de middag – enigszins vertraagd – naar Istanbul Sabiha Gökçen International Airport (SAW). Doe dat met vlucht TK 7769 in een Airbus A321neo. Vlieg in Istanbul aangekomen met vlucht TK 7282 (uitgevoerd door AnadoluJet) in een Boeing 737-800 door naar Konya Havaalanı Airport (KYA). Neem de komende twee dagen deel aan de jaarlijkse World Council van de wereldvereniging van gemeenten UCLG (United Cities en Local Governments).


De World Council is het belangrijkste besluitvormend orgaan van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. De World Council bestaat uit 342 leden uit alle secties van UCLG en komt eenmaal per jaar bijeen om het beleid van UCLG te bepalen en op de uitvoering ervan toe te zien. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats in Konya. Het thema is ‘Envisioning the Future’. Er vindt een reeks van vijf open beleidsdebatten plaats, in lijn met de voorgestelde heroriëntatie van de UCLG policy councils, die officieel zullen worden vernieuwd tijdens de vergadering. In drie van deze policy councils zijn door de VNG Nederlandse bestuurders voorgedragen. Wobine Buijs-Glaudemans (Opportunities for All: Redefining Finance and Economies of Equality), Sharon Dijksma (Resilient and Regenerative Territories: Renaturing) en ikzelf (Local Multilateralism and City Diplomacy: Linking the local to the global). 


De Nederlandse delegatie namens de VNG en namens VNG International bestaat uit ambtgenoot Wobine Buijs-Glaudemans (Oss, en net als ik lid van de VNG-commissie Europa en internationaal en voorzitter van de internationale delegatie), Pieter Jeroense (directeur van VNG International en plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG), projectmanager Finn Speulman (VNG International) en bestuursadviseur Maarten Beks.

Lees onderweg The New York Times van vandaag (‘The world is watching Iran closely‘) en blader digitaal door de (Nederlandse) kranten. Probeer ook een beetje weg te doezelen. Dat lukt niet echt. Zit naast Maarten en Henk Markerink – goede bekende uit m’n Amstelveense tijd. Landen een uur vertraagd in Istanbul. Een mevrouw begeleidt ons naar een apart busje. Dat rijdt ons naar een Vipruimte.

Wachten daar op de vlucht naar Konya. Dezelfde mevrouw helpt ons met de paspoorten en koffers.

Secretaris-generaal Mehmet Duman van MEWA (Middle East and West Asia section within UCLG) begroet me. Drink m’n allereerste echte Turkse koffie. Zit het laatste stukje vliegen naast lokaal bestuurder Anders Knape uit Zweden en delegatiegenoot Pieter. Checken na een supersnelle landing en een korte rit in een taxibusje in bij Ramada Plaza by Wyndham, aan Horozluhan Mahallesi, Yeni İstanbul Caddesi A Selçuklu. Krijg een kamer op de 9e verdieping (en ‘krijg’ twee heren van de lokale politie die mij de komende dagen blijkbaar escorteren). Fris me op, bel met m’n moeder in Edam en gebruik met de VNG-delegatie het avondeten in restaurant Kapari op de 1e verdieping. Het uur tijdsverschil maakt dat het toch laat is wanneer ik in bed lig.

En er is overigens mooi nieuws van wethouder Hilbert Bredemeijer uit Parijs. Vandaag is bekend geworden dat de Tour de France voor vrouwen volgend jaar door het Westland zal rijden en finisht op Kijkduin. Kon vandaag helaas zelf niet bij de presentatie zijn en liet gisteren in het college de gelukwenstaart uit Rotterdam (om weer een heel andere reden) aan mij voorbijgaan.