Woensdag 26 augustus

Een flinke storm trekt over de stad. Het blijkt dat het ook in Den Haag slecht weer kan zijn. Zomerstorm Francis weerhoudt mij er niet van een ochtendwandeling te maken. Begin op het werk met een kop koffie en een kennismaking met schoonmaakster Annie. Al ruim 27 jaar zorgen Annie en haar collega’s ervoor dat het stadhuis er fris en schoon uitziet. Vol enthousiasme vertelt ze over haar werk.

Een bezoek van de hooggeleerde Ingrid Tieken-Boon van Ostade volgt. Zij overhandigt mij het boek “Haagse Talen”, met daarin interviews met sprekers van de 31 talen die in Den Haag worden gesproken. Spreken onder anderen over het taalbeleid van de gemeente(n).

Vanwege de corona-maatregelen was er geen afscheidsbijeenkomst in Utrecht daarom krijg ik vandaag een kort bezoek van de zusters Augustinessen uit Utrecht. Vorig jaar is er ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de zusters Augustinessen een klein labyrint in de bestrating van de werf aan de Oudegracht onthuld. Het symbool is een cirkel met veel verschillende lagen. De zusters kozen voor een bijpassend opschrift.De weg naar binnen is een lange reis’. Een speciaal exemplaar van het labyrint maakten ze voor mij. Ontzettend aardig. Heb een vrolijk gesprek met de zusters Meijerink, Van Baaren, Nij Bijvank en Van Hattem. Het gaat ze goed, ze wensen mij succes in Den Haag en beloven zo af en toe een schietgebedje voor mij te doen. Isabelle Swinkels (kabinet) doet de zusters in- en uitgeleide.

Bespreek een paar praktische zaken met de medewerkers van het bestuurssecretariaat, kabinet en communicatie. Praat rond het middaguur in Des Indes aan het Lange Voorhout bij met Flip Kerkhoven. Hotelmanager Coen Masselink begroet me bij de deur. Ga in de loop van de middag naar Utrecht. Heb aan het eind van de middag in het ‘Sluiswachtershuisje’ bij Buurten in de fabriek aan de Kanaalweg een informele ontmoeting met de (oud) voorzitters van de Koninklijke Horeca van Utrecht, van Amstelveen en van Den Haag. Ook landelijk voorzitter Robèr Willemsen is aanwezig. Bespreken de actualiteit en gebruiken het avondeten. Prima georganiseerd door Jeanne, Erik en Pieter. Krijg na afloop een potje Haagse Honing ‘uit Duin & achtertuin’ mee van imker Evelien de Heij en tussen de bedrijven door houdt Hoofd Operatiën van politie Chiu Man mij op de hoogte van het verloop van een demonstratie. Duik, terug in Den Haag, in de stukken uit de tas van het stadhuis.