Woensdag 26 januari

Ga zwemmen. Het is redelijk rustig in de zwembanen vanochtend. Wandel in het Stadhuis om iets voor negenen richting de raadzaal. Ben uitgenodigd bij een vergadering van de gemeenteraadscommissie Ruimte. De vragen van de gemeenteraadsleden zijn, zoals verwacht, voor wethouders Anne Mulder en Robert van Asten. Verlaat daarom alweer snel de vergadering. Bereid met raadsgriffier Lilianne Blankwaard de themabijeenkomst van het presidium van komende vrijdag voor.

Ben rond het middaguur in Houtrust. Bezoek er, samen met de ambassadeur van Bosnië-Herzegovina, Z.E. Almir Sahovic en zijn tweede man Aleksandar Dragičević het Maris College aan het Tjalie Robinsonduin. Ga met scholieren in het Engels in gesprek over hun toekomst en de toekomst van Europa. Ze bevragen mij bijvoorbeeld over mijn bijdrage als burgemeester. Aan het eind van de ontmoeting schrijven de leerlingen op een papier wat zij de EU en Bosnië-Herzegovina toewensen. De wensen worden opgeslagen in flacons. Deze worden over 30 jaar geopend – of op een eerder moment als Bosnië-Herzegovina tot de EU toetreedt. Tegelijkertijd vindt in Sarajevo hetzelfde plaats, in aanwezigheid van de loco-burgemeester van Sarajevo Anja Margetić en de Nederlandse ambassadeur Z.E. Jan Waltmans. Online is er over en weer contact. Goed initiatief.

Reis dan af richting het Burgerweeshuis in Deventer.

Heb onderweg telefonisch contact met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, gemeentesecretaris Ilma Merx, wethouder Arjen Kapteijns, hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels en bestuursadviseur Ingrid van der Heijden. Aangekomen in Deventer ontvangen de redacteuren Juliette Hugenholtz en Carine van Santen mij allerhartelijkst. Draag bij aan het televisieprogramma ‘Eus’ Boekenclub’ van Ozcan Akyol. Grimeuse Beppie uit Amstelveen voorziet me allervriendelijkst van een kleurtje. Beppie is de echtgenote van Rudy Bennett. Dit geheel terzijde. ‘Ja, ik doe het al een flink aantal jaren’, zegt ze tegen haar jongere vakgenoot Wieke. Maak tijdens de televisieopnamen onder andere kennis met voormalig profvoetballer Glenn Helder, de stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia en de zangeres van de huisband Lakshmi. Aardig om te doen. De uitzending is voorzien in de week van 11 april. Krijg Deventer koek mee voor thuis.

Neem onderweg terug via MS-teams deel aan een ingelaste vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Lange dag zit er op.