Woensdag 26 juni


Ga na m’n zwembeurt meteen terug naar de kassen in Hazerswoude Dorp voor de tweede dag van het VNG Jaarcongres. De tweede dag start met een minicollege van de hooggeleerde neuropsycholoog Erik Scherder. Humorvol en to the point. De gezaghebbers van Saba, Bonaire en St. Eustatius delen hun ervaringen als ‘gemeenten’ uit het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Woon aansluitend de Algemene Ledenvergadering bij. De agenda bevat onderwerpen die zowel van belang zijn voor de vereniging als voor de gemeenten zelve. De stemming is eensgezind en positief. Het versterkt de positie van de gemeenten richting het Rijk. De Volkskrant doet verslag.

Ben aan het begin van de middag terug in Den Haag. Bel met Bernadette van der Wal (directie Veiligheid) en met een kandidaat-burgemeester. Woon in de Amerikaanse ambassade aan het John Adams Park in Wassenaar de 248e viering bij van de Onafhankelijksheidsdag van de Verenigde Staten, oftewel Independence Day. Dit jaar is het thema ‘California Dreamin’. H.E. Shefali Radzan Duggal en onze minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot spreken de bijna duizend aanwezigen toe. Groet tijdens de ontvangst in het zonnetje – het is warm – de ambassadeur, de minister en vele bekenden.

Maak kennis met Hans Duijf van The Netherland-America Foundation en met Ronald Kooyman van het Louwman Museum. De loodgieterstassen zijn er, kan (daarom) bijna meteen door naar Kasteel De Haar in Haarzuilens. Doe onderweg het eerste deel af (op de terugweg straks de rest). Woon in De Haar de 61e editie van de Nationale Haringpartij bij. Als altijd zeer de moeite waard.