Woensdag 26 mei

Maak m’n ochtendwandeling. Fiets in alle vroegte naar perscentrum Nieuwspoort aan Lange Poten. Doe aldaar samen met een aantal ambtgenoten een oproep aan het Rijk (‘Dicht de kloof’) om extra geld vrij te maken voor gebieden in onze steden die dreigen weg te glijden. Sta na afloop de journalist Judith Harmsen (Trouw) te woord.

Bezoek aansluitend Den Haag Zuidwest. Spreek in de Guntersteinweg met docenten en leerlingen van Basisschool de Grote Beer, ROC Mondriaan en het Zuidwest-College. Praat ook met de wijkagenten John en Melanie en jongerenwerker Noeri. Elke jongere in Den Haag verdient een kans op ontwikkeling. In Zuidwest is dat helaas niet vanzelfsprekend. Armoede, taalachterstand, sociale problemen en gebrek aan goede rolmodellen zijn aan de orde van de dag. Jongeren krijgen hier gemiddeld één schooladvies lager dan elders. Verloren talent, terwijl oplossingen soms voor de hand liggen. Het nieuwe kabinet moet snel met een aanpak komen voor de meest kwetsbare wijken. Onze 20.000 jongeren in Zuidwest verdienen een goede start.

Ben rond het middaguur op het Stadhuis. Spreek met de medewerkers Frank en Ilja over de Invictus Games, het internationale sportevenement voor gewond geraakte militairen en veteranen dat in april 2022 in Den Haag plaatsvindt. Neem tijdens een informele lunch in de collegekamer afscheid van Marion Barbier van het bestuurssecretariaat.

De rest van de middag staat volledig in het teken van een vergadering van de gemeenteraadscommissie bestuur. Op de agenda staan onder anderen de zeer grote brand in de Wouwermanstraat, het evenementenbeleid en de coronaproblematiek.

Heb aan het begin van de avond via MS Teams een overleg met minister Ferd Grapperhaus en met ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht). Ga meteen door naar Utrecht. Nurcan en Mariëlle van kabinetszaken doen me bij aankomst in- en uitgeleide. Later vanavond brengt de inspectie Justitie en Veiligheid het rapport ‘Aanslag in een tram in Utrecht, 18 maart 2019’ naar buiten. Alvorens dat gebeurt informeert inspecteur-generaal Henk Korvinus op de elfde verdieping van het Stadskantoor de nabestaanden en slachtoffers van de tramaanslag. Ferd Grapperhaus en de leden van de driehoek (van toen en nu) zijn ook bij de bijeenkomst aanwezig. Een emotievolle gedachtenwisseling volgt. Spreek met de slachtoffers en de nabestaanden. De datum 18 maart laat ons nooit meer los … Heb na afloop een korte nazit met de direct betrokken medewerkers en driehoekspartners op de werkkamer van de burgemeester. Bel met premier Mark Rutte. Duik, onderweg terug naar huis, in de stukken uit de goedgevulde tassen van het Stadhuis.