Het is Koningsdag. Hang bij zonsopgang de Nederlandse vlag uit. Met oranje wimpel. Bereid verse aardbeien en witte druiven. Ontvang stipt om zeven uur Eline en Marjolein (beiden van kabinetszaken) bij mij thuis. Bezoek vandaag in zoveel mogelijk stadsdelen allerlei activiteiten. Fijn dat het weer kan na twee jaar. Na het fruit en een kopje koffie fietsen we gedrieën naar één van de beroemdste vrijmarkten van Den Haag, de Oranje Koningsmarkt op de ‘Fred’ (Frederik Hendriklaan).

Hier worden wij door Peter Boelhouwer van Haag Events ontvangen, samen met een aantal scholieren van het ROC Mondriaan. De scholieren helpen met allerhande werkzaamheden op de vrijmarkt. Voor een aantal van hen is het een spannende dag omdat zij ook meteen een examen moeten afleggen. Begroet talloze verkopers (“Ja, wij zijn de dochters van de uroloog Frank Froeling die gisteren een lintje kreeg. Leuk hè, die naam van zijn urologen-orkestje: Flowmasters”) en bezoekers aan de vrijmarkt. Ben de eerste klant bij een kraam met handgeperst sinaasappelsap, ga sjoelen, laat een nagel oranje lakken, luister naar liedjes en spreek onderweg met ondernemers en winkeliers. Krijg van de eigenaar van het ’t Haagsch Snoephuis een paar oranjetompoucen. Aardig.

 

Gebruiken een versnapering bij Boosty en vervolgen op de fiets onze weg richting de Bomenbuurt. Op de Thomsonlaan is dit jaar geen officiële vrijmarkt. Het weerhoudt de vaste klanten er niet van om hun waar uit te stallen. Ziet er prima uit. Vervolgens fietsen we naar een bomvol Koningsplein in het Regentessekwartier. Ook daar wordt gemusiceerd (viool, dwarsfluit). Krijg er een lesje schaak van een jonge schaakmeester.

Haasten ons via het Zeeheldenkwartier en het Noordeinde naar de 53e editie van de Nationale Geraniummarkt georganiseerd door Groei en Bloei op het Lange Voorhout. Ga samen met voorzitter Klaas Pors, vice-voorzitter Anne Kingma, penningmeester André van der Zwan en de organisator van de markt, Koos Sol langs de elf standhouders. Reik een beker uit aan Kwekerij de Beeksterhof uit Balkbrug. Zij hebben dit jaar de mooiste kraam. Krijg na afloop een fraaie roos van kweker Don voor op m’n balkon cadeau. Heerlijk al die enthousiaste ‘Groei en Bloei’ mensen. Sommigen staan al 25 jaar op deze markt. Humor hebben ze ook.

Heb een korte sanitaire stop bij wethouder Anne Mulder thuis. Ontmoet vervolgens Jurre Veen, jonge vrijwilliger van Scouting Sint Jorisgroep 5 uit Scheveningen. De scoutinggroep organiseert op het midden van het Belgischeplein een groot aantal activiteiten voor kinderen.

Fietsen door naar Constant in de Neptunusstraat. Eet er samen met Eline, Marjolein, Sandra, Camilla en Carola (allen van kabinetszaken) en kamerbewaarder Tuti, een broodje. Dan begint het middagprogramma. Nu begeleiden Sandra en Carola me. Als eerste gaan we richting het Koningsdag Laakfeest. Leo van Leo’s Koffiehuis begroet me ter plekke. Heel veel kinderen staan te swingen tijdens een zumba-sessie op het nabijgelegen Lipaveld. Ga naar binnen via de Paets van Troostwijkstraat. Na de opening van het ‘attractieplein’ kan de feestelijke middag voor heel veel kinderen in Laak beginnen. Maak kennis met Storky, de mascotte van ADO. Leuk om te zien. Meteen door naar vrijmarkt De Bras in Leidschenveen-Ypenburg. De vrienden van de Bras en hockeyclub Ypenburg organiseren de vrijmarkt. Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga en Marcel Arendse (initiatiefnemer van de vrijwilligersorganisatie ‘Vrienden van de Bras’) leiden me rond. Loop langs de stands en vrolijke kleedjes. Speel tikkertje en er wordt door expat kinderen prachtig gezongen. Begroet Friso Sybrandy van het bestuur van de hockeyclub. Bel met m’n ouders in Edam. Rond drie uur ’s middags arriveren we op de volgende bestemming. Het is woonzorgcentrum Bosch en Duin aan de Scheveningseweg. Het woonzorgcentrum organiseert Koningsspelen voor ouderen. Bestuurder Klaas Smilde ontvangt ons bij de ingang. Spreek de senioren vrolijk toe en doe mee met een tennisspel. Slim bedacht door activiteitenbegeleider Willem Vonk.

Dan staat het Zuiderpark op het programma. Op verzoek van Raymond en Danny Zwennes breng ik een bezoek aan het festival Kingsworld. Timo Bosman (eigenaar van Hofstad Festivals) ontvangt mij samen met zijn compagnon, Henk van de Brink. We maken een ronde over het terrein. Zwaai onderweg naar Dave Roelvink (‘Doe de groeten aan je Pa’). Zie de loopstromen, de veiligheids- en logistieke maatregelen. Gaan backstage bij de drie podia. Ziet er professioneel uit allemaal. “Helemaal uitverkocht”, vertellen Timo en Henk.

Ben aan het begin van de avond in de Haagse Kunstkring aan de Denneweg. Doe dat op uitnodiging van Theo Heere van Buurtschap Centrum 2005. Vanavond vindt de Koningsdagbijeenkomst plaats van de vereniging. Kom er een paar bekenden tegen (woonde tot voor kort in deze buurt) en begroet Paul van Vliet. Maak ook kennis met de overbuurvrouw uit de straat waar ik nu woon. Verrassend. De wereld is klein. Breng een toost uit op Z.M. de Koning. Het is immers zijn verjaardag. Vermaak me daarna in de privésfeer.