Woensdag 27 december

Ga zwemmen. Fiets in de loop van de ochtend naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Voor de leden van de gemeenteraad en de wethouders is het kerstreces vandaag echt begonnen. Voor mij geldt dat niet. Bezoek de komende dagen allerlei plekken in de stad op weg naar de jaarwisseling. Krijg zo een beeld van wat er aan voorbereidingen worden getroffen en hoe de sfeer is. Steek de vele betrokken buurtbewoners, ondernemers, vrijwilligers en professionals een hart onder de riem.

Begin vandaag met een bezoek aan het vuurwerkinleverpunt bij het Bingoal Stadion. Hier kunnen spijtoptanten hun (illegale) vuurwerk inleveren. Erg belangrijk dat dit kan, andere mogelijkheden zijn er niet. Een medewerker van de firma Leemans toont me de opbrengst tot nu toe. Word bijgestaan door directeur Veiligheid Herke en medewerkers Edwin en Yousra die achter de schermen de jaarwisseling coördineren.

René Oudshoorn (De Telegraaf) neemt na afloop een foto.

Meteen door naar de speeltuin aan de Vrouw Avenweg in Ypenburg. Dit is een van de locaties van Verloot je Boompje: een actie waarbij jongeren kerstbomen inleveren voor een lootje en daarmee prijzen kunnen winnen. Riep middels een videoboodschap op om bomen in te leveren. Vorig jaar zijn er zo’n 30.000 bomen ingezameld om te composteren vertelt organisator Marie-Anne van der Toorn. Arthur en Iepe zorgen ervoor dat het op de inleverlocatie goed verloopt. Het is een mooie manier om in de kerstvakantie een extra zakcentje te verdienen. Word hierbij ondersteund door veiligheidsregisseur Dilara en stadsdeelmedewerker Wendy.

Het Spoedplein van het HagaZiekenhuis aan de Charlotte Jacobslaan is mijn volgende bestemming. Artze Prins (manager ‘acuut en snijdend’) verzorgt een rondleiding door de afdeling spoedeisende hulp. Beluister de ervaringen van de medewerkers over het werken met kerst en de jaarwisseling.

Het is een bijzondere tijd. Veelal is er in goede sfeer te werken. Maar ja, spannende momenten kunnen ineens ontstaan. Het ziekenhuis is een van de belangrijke partners voor de gemeente bij de jaarwisseling. Maj-Britt neemt de communicatie voor haar rekening. Nu en straks.

Dan naar de Guntersteinlaan. Zet in de Participatie Keuken samen met Ben Lachab twee groepen tegelijk in het zonnetje: de vrijwilligers die in de wijken actief zijn in de Buurt Interventie Teams (BIT) en de vrijwilligers die in de Participatie Keuken werken. Bijzonder bij de BIT in deze wijken zijn de buurtmoeders. De moeders lopen in de Gaarden en Dreven. En niet te vergeten de teams uit Wateringse Veld en Morgenstond. Begroet Jan de Bruijn van BIT Wateringse Veld. Inmiddels een goede bekende. Ook de wijkagenten zijn aanwezig, mooi om te zien hoe de samenwerking hier vorm krijgt in informele sfeer. De veiligheidsregisseurs Marcel en Floris vangen me op en introduceren me bij de verschillende teams. Spreek mijn dank uit voor de inzet van de vrijwilligers. Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga deelt gele hesjes en veiligheidsbrillen uit. Dank in een belendende zaal de vrijwilligers van Ben Lachab voor hun inzet in de Participatie Keuken waar zij dit jaar weer vele heerlijke maaltijden hebben bereid.

Neem afscheid en ga weer op pad. Sluit aan bij een bijeenkomst in wijkcentrum De Geest aan de George Bizetlaan in Loosduinen. Veiligheidsregisseur Max wacht me buiten in de kou op. Hier komen jongeren en betrokken buurtbewoners bij elkaar. Terwijl de jongeren FIFA spelen genieten de volwassenen in een andere ruimte van een heerlijke kom soep. Neem zelf de Harira soep. Smaakt goed. Maak kennis met Harry, Hannan, Abdel en Darin, buurtbewoners die actief zijn in het wijkcentrum. Stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer ondersteunt hierbij. De medewerkers van het wijkcentrum Sonne, Sabine, Martien en Beatrice praten me net als Corinne bij over de actualiteit. Het wijkcentrum deelt een bericht over het bezoek en de soep op Facebook.

Bel met Pauline van het bestuurssecretariaat. Pauline is thuis in verband met een ongeluk met haar fiets (ze is aangereden door een auto). Ze maakt het inmiddels redelijk goed, al is het behelpen als een van je benen bijna volledig in het gips zit…

Sluit ’s avonds m’n werkbezoeken af in het wijkcentrum Bezuidenhout West aan het Jan van Riebeekplein. Daar trainen jongeren voor een stedelijk zaalvoetbaltoernooi. Dagmar, veiligheidsregisseur voor Bezuidenhout, vangt me op. Helen, al vele jaren betrokken bij het wijkcentrum, is er vandaag ook weer bij. Groet Mimoun, Wyindra en Marylin uit de buurt. Ondertussen zijn de jongens lekker aan het ballen.

Terug thuis wacht de inhoud van de loodgieterstas van het Stadhuis. Kijk de kersttoespraak terug van Z.M. de Koning.