Woensdag 27 september

Begin met m’n dagelijkse zwembeurt aan de Klatteweg. Bereid thuis de vergadering voor van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanmiddag. Bel in de loop van de ochtend met bestuursadviseur Nathalie Felix. Nemen de ‘laatste’ dingen door.

De Kinderpostzegels zijn er weer. Elk jaar komen ruim 125.000 kinderen uit alle delen van het land samen in actie voor leeftijdgenoten die het minder goed hebben. De opbrengst van de actie gaat onder andere naar kinderen die leven in armoede, kinderen die geen veilig thuis hebben en vluchtelingenkinderen (in Nederland en in een aantal ontwikkelingslanden). Dit jaar bestaan de Kinderpostzegels 75 jaar. En dit jubileum vieren ze met een bijzondere partner: The LEGO Group. Rond twaalf uur bellen Vincey, Zhian, Rosica en Ghufran van groep 7 van de Oranjeschool bij mij thuis aan met de vraag of ik ook zegels – dit jaar met LEGO-figuurtjes – van hen wil kopen. Kies voor een paar velletjes zegels en een aantal setjes kaarten met eindejaarsgroeten. Naaste medewerker Sabine (communicatie) fietst langs om ons op de foto te zetten. Ze heeft ook een groengeel petje voor de leerlingen en hun leerkracht Melissa. Deel een video op Instagram.

Zwaai ze uit en begeef me richting het Stadhuis. Overigens komen morgen leerlingen van groep 7 van basisschool De Meerpaal uit Duindorp langs op het Stadhuis. Deze school doet mee met de pilot ‘Haags ambtenaren voor de Klas’. Heb telefonisch overleg met politiechef Karin Krukkert.


Het idee voor postzegels met een extra toeslag voor een goed doel ontstond in 1912 in Zwitserland. In 1924 geeft Nederland als tweede land ter wereld ook zo’n speciale postzegel uit, specifiek voor ‘het misdeelde kind’ – de Kinderpostzegel is geboren. Een onderwijzer uit Waarder komt in 1948 op het idee de kinderen van zijn school met Kinderpostzegels langs deuren te laten gaan. Dankzij het succes wordt dit al gauw door het hele land gedaan. Nu, 75 jaar later, gebeurt dit nog steeds. Het thema van dit jaar is ‘Laat ieder kind meedoen’. Dit thema komt ook terug op de postzegels.


Wandel even voor half twee vanuit mijn werkkamer naar de raadzaal. Op de agenda van de commissie Bestuur staan twee punten die mijn portefeuille regarderen: de illegale blokkades van de A12 en het beleidskader jaarwisseling. Moet stevig aan de bak. Tegen zessen is de vergadering afgelopen. Praat kort na met een paar naaste medewerkers. Ga richting huis. Bestuursadviseur Maarten Beks belt ’s avonds met verdrietig nieuws. Bel zelf met Esther Teunissen van het bureau Integriteit binnen de gemeente. De inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis vraagt veel van mijn aandacht. Zit in de loop van de avond via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor.