Woensdag 28 april

Sta vroeg op voor een (verlengde) ochtendwandeling. Ai, de fontein aan het Bankaplein is ook vandaag oranje aangelicht. Had dus niet(s) (veel) met Koningsdag gisteren te maken. Het is stil op de heenweg. Als ik op de terugweg weer ter hoogte van Madurodam loop, begint de stad langzaam te ontwaken. Werk vanochtend thuis. Vandaag is de dag waar velen op hebben gewacht: het kabinet heeft in de corona-crisis de eerste stap in het openingsplan gezet. De avondklok is voorbij en ‘niet-essentiële’ winkels en buitenterrassen gaan gereguleerd open. Stap in de loop van de ochtend op de fiets. Breng samen met wethouder Saskia Bruines (Economische Zaken) een werkbezoek aan het Noordeinde. De medewerkers Carlissa (Economische Zaken) en Theresa (communicatie) vergezellen ons. Spreek bij Het Appeltaartgevoel met ondernemer Marieke Sengers over de afgelopen maanden. Het was niet altijd makkelijk, to put it mildly. Het winkelen op afspraak is relatief goed verlopen. ‘Maar ik ben blij dat mensen nu weer gewoon binnen kunnen lopen’, vertelt Marieke.

 

Loop iets verderop in de straat spontaan binnen bij de Spar. Kom hier elke ochtend heel vroeg langs tijdens mijn wandeling. Begroet samen met Saskia ondernemer Iris Cornelissen die bijna iedere dag al aan het werk is als ik langsloop. Gelukkig herkent ze me ook gekleed ‘in pak’. Wandelen door. Bezoeken Boots By M. Maak kennis Marian van Exel. De ondernemer pur sang verkoopt stoere leren laarzen. Zij is duidelijk opgelucht dat er weer iets meer kan.

Drinken aansluitend een kopje koffie en thee in de achtertuin van The Bookstor Cafe – café en boekwinkel in één. Spreken met ondernemer Arthur Wieffering. Arthur heeft een bijzondere filosofie. Ben onder de indruk van zijn positieve instelling. Een voorbeeld voor velen. Sta na afloop Maarten Brakema van Omroep West en Tanja Verkaik van de Telegraaf te woord.

Neem afscheid van Saskia en fiets naar huis. Heb in de loop van de middag telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette van der Wal en met Carola Hulhoven van het bestuurssecretariaat. Fiets aan het einde van middag naar het Plein. Zoals gezegd, vandaag is het de dag van de gereguleerde versoepelingen. Dit alles in de verwachting dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de druk op de zorg niet verder toeneemt. Een dag van blijdschap bij detaillisten, horeca-ondernemers en anderen. Dit bleek mij vanochtend al. De vrouwen en mannen kunnen weer doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Proef op uitnodiging van Oliver van Loo – samen met zijn netwerk van lokale, nationale en internationale belangenbehartigers uiteraard helemaal thuis hier in het hart van politiek Nederland – op het buitenterras van Berger aan het Plein de sfeer. Ontmoet een aantal mensen die de stad een warm hart toedragen. Begroet goede bekenden als Ad van der Helm (pastor RKK Maria Sterre van der Zee), Frans-Anton Vermast (Smart Cities) en Bert Bakker (Meines Holla). Maak kennis met Livia Hendriks (Plantum), Thomas Kortleve (Des Indes), Elias van Hees (Westland), Kees Franken (Mocee) en met Frans Olsthoorn, CEO van het startende Haagse techbedrijf Scriptix. Samen met de gemeente Den Haag heeft hij onze gemeenteraadsvergaderingen met een speciale techniek (speech to text spraakherkenning) toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden; als eerste gemeente in Nederland.

Fiets naar huis. Daar wacht de inhoud van de Stadhuistassen.