Iets langer geslapen, maar jammer genoeg toch (veel) te vroeg wakker. Heb om zes uur een werkontbijt met Maarten. Om half zeven gevolgd door een overleg via MS Teams met gemeentesecretaris Ilma Merx, directeur bestuurszaken Peter van Heerwaarden, woordvoerder Robin en bestuursadviseur Nathalie. Nemen de agenda en de voorbereiding door van de ingelaste gemeenteraadsvergadering van morgenmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd). Pak m’n koffer in en check uit.
De gehele ochtend staat in het teken van een werkbezoek aan ‘Bogotá’s Manzanas del Cuidado’ (‘Blocks of Care’). Gaan in twee knalgroene stadsbussen (‘La rolita, operadora de transporte’) op stap.
La Rolita is een publiek busbedrijf dat voornamelijk met elektrische bussen rijdt. De helft van de chauffeurs is inmiddels vrouwelijk, vertelt tolk David. Grof gezegd is de stad Bogotá qua welstand in tweeën te delen. Het noorden heeft meer welstand dan het zuiden. Het noorden en het zuiden mengen over het algemeen niet. In het midden ligt de wijk Los Mártires. Los Mártires is een van de armste wijken van de stad. En daar zijn we nu. In een soort van multifunctioneel centrum en complex dat Lourdes heet krijgen we in een theaterzaal presentaties te zien en te horen over wat het concept van de Manzanas del Cuidado inhoudt; een concept van 19 (en later 25) multifunctionele zorgcomplexen door de stad heen die mantelzorgers ondersteunen, opleiden en tijd besparen zodat er tijd overblijft voor andere belangrijke zaken in het leven. Gastvrouw-burgemeester Claudia López vertelt er op het podium met veel enthousiasme over.
Na de presentaties maken we een wandeling door het complex. Zien een zwembad, kinderopvang, leslokalen, keukens en wasgelegenheden.
Bezoeken een aantal stands, maak kennis met graffitiartiesten en zie hoe een heuse lama (“Hij heet Lucas”, vertelt een mevrouw vanachter een hek) wordt gewassen.
Maak ondertussen (nader) kennis met een aantal Zuid-Amerikaanse lokale bestuurders. Met José Toapanta, prefect in het Amazonegebied van Ecuador, met Jairo Tomás Yáñez Rodríguez, San José de Cúcuta, Colombia (in het grensgebied met Venezuela) en met Pablo Vasquez uit Mexico City. Bel tussen de bedrijven door met Ilke Meertens (programmamanager Sportcampus & Evenementen).
Neem rond het middaguur afscheid van het gezelschap. Dank m’n delegatiegenoten Sanne en Maarten en Lina Alejandra Ramirez, medewerker van de Dirección Distrital de Relaciones Internacionales. Ga op weg naar de luchthaven van Bogotá. De rijen zijn lang bij het inchecken, bij de douane en bij de controle van de handbagage. Eindelijk is het achter de rug. Kan even gaan zitten en een beetje rondkijken. Zie heel veel Avianca-toestellen vertrekken (net als in 2016). Heb telefonische overleggen met directeur Sport Peter van Veen en met wethouder Hilbert Bredemeijer. Zie ondertussen in de app dat Maarten en Sanne ambtgenoot Carolina Cosse (Montevideo) namens mij hebben begroet. Door mijn vervroegde vertrek is het helaas niet gelukt mijn collega-bestuurder en huidig president van de UCLG te zien en te spreken.
Reis met vlucht KL741 in een Boeing 787-9 Dreamliner via de havenstad Cartagena aan de Caribische kust in het noordwesten van Colombia terug naar Amsterdam. Geniet van het uitzicht over Bogotá.
Landen na ongeveer een uur op Cartagena Rafael Núñez Airport. De skyline van Cartagena is de moeite waard.
Na anderhalf uur wachten stijgt het vliegtuig weer op. Begroet de bemanning (de crew) van afgelopen maandag. Tot mijn aangename verrassing meldt senior purser Jennifer Gardeslen dat het colbertjasje dat ik op de heenweg op Schiphol kwijt ben geraakt is gevonden en door collega’s van haar is meegenomen. Vermaak me zo goed mogelijk met leeswerk en het luisteren naar muziek.
Realiseer me dat vanavond om acht uur (Nederlandse tijd) een stille tocht is gehouden ter nagedachtenis voor de 36-jarige Antoneta Gjokja. Zij was aan het werk in de Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag toen ze vorige week dinsdag in het filiaal werd doodgestoken. Afgelopen maandag is ze begraven. Deze woensdagavond lopen de aanwezigen voor haar de stille tocht, waaronder wethouder Arjen Kapteijns, vanaf de Laan van Reagan en Gorbatsjov bij het Malieveld naar de winkel waar Antoneta de afgelopen jaren werkte.