Woensdag 28 september

Ga vanochtend om half acht richting de Leyweg. In Pand Zuidwest hebben zich een aantal ondernemers uit de buurt verzameld voor een gezamenlijk ontbijt, verzorgd en bereid door Ben Lachab en zijn collega’s van de Participatiekeuken. De organisatie is in handen van bedrijfscontactfunctionaris Rick Theunissen. Woon het begin van de ontbijtbijeenkomst bij. ‘Veiligheid en leefbaarheid’ is het thema van de bijeenkomst. Edwin Vianen (teammanager Handhaving Escamp), John Tousaint (politie) en stadsdeeldirecteur Harm Benthem geven een toelichting op wat zij kunnen betekenen op dit thema. Zij kunnen overigens alleen maar samen mét ondernemers verbetering bewerkstelligen. Goed dat het Zuidwest College en het ROC Mondriaan, die net in hun nieuwe pand ‘de Meppel’ zijn gehuisvest, ook aanwezig zijn. Beide scholen willen met hun leerlingen een bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de winkelgebieden. Verheug me in zoveel betrokkenheid. Spreek en passant met Asefeh Eskandari over de situatie in Iran…

Draag, inmiddels op het Stadhuis, bij aan de opening van de nieuwe bestuursvleugel op de tweede en derde verdieping in het Stadhuis. Doe dat in aanwezigheid van de spiksplinternieuwe wethouders, hun naaste ondersteuning en de medewerkers die de verhuizing mogelijk hebben gemaakt. Zet de (jarige) gastvrouw Aarthi Lachminarainsingh in het zonnetje. De ingebruikname wordt gelardeerd met een Haags Torentaartje. Het Haagse Torentaartje is, in samenwerking met The Hague & Partners, ontwikkeld door Dudok Patisserie. Dit ter ere van het Torentje, het symbool van de parlementaire democratie in de stad van vrede en recht.

Als de collegeleden zich in de collegekamer hebben verzameld lopen we gezamenlijk naar het Atrium. Onder begeleiding van Sabine en Lisette (beiden van communicatie) maakt fotograaf Frank Jansen daar een aantal groepsfoto’s.

Wandelen terug naar de collegekamer. Daar leggen een aantal journalisten het begin van het zogenaamde ‘constituerend beraad’ van het nieuwe college vast. Beantwoord een paar vragen van Maarten Brakema en ga daarna snel aan de slag. Er staat ons veel te doen. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in verband met de actualiteit.

Maak in de loop van de middag samen met stadsdeeldirecteur Harm Benthem (nader) kennis met Rachid el Menhali. Praat bij met Walter van Krieken (voorzitter bewonersplatform Ypenburg en de BurenvanDeBras). Petra Sevinga (stadsdeeldirecteur Leidschenveen-Ypenburg) en Aniek van Doezum (directie veiligheid) sluiten aan. ‘Wijkburgemeester’ Walter deelt enthousiast zijn visie op de wijk. Bespreken onder andere een aantal ideeën voor het welzijnswerk, de komende jaarwisseling en het digitale platform LikeJeWijk.

Maak kennis met het nieuwe bestuur van het Centraal Joods Overleg, Chanan Hertzberger (voorzitter), Paul Schwaab (vice-voorzitter) en Ruben Vis. Spreken over de Joodse gemeenschap in Nederland, en die in Den Haag in het bijzonder.

Kom aan het begin van de avond mijn belofte na om nog een keer aan te schuiven op de Campus Shell bij een aantal Oekraïense bewoners. Michel Ruijgrok van Kroek&Partners en dagcoördinator Amel ontvangen me aan de Carel van Bylandtlaan. In de huiskamer staat een heerlijk versbereid Oekraïens buffet gereed. Begrijp dat Lef, een Oekraïens jongetje, al de hele dag uitkeek naar mijn bezoek. Uiteraard zit hij naast mij aan tafel (krijg van hem een hartje in een geel en blauw kado). Geniet van een paar kleine hapjes en spreek met de bewoners. Krijg van de bewoners Elina, Olha, Hussam en Karina het boek ‘Ukraine, new discoveries, new opportunities, common future’ ten geschenke.

Woon tenslotte bij Ethica aan de Dunne Bierkade de jaarlijkse bijeenkomst van de liberale wethouders en raadsleden van de G4 bij. Premier Mark Rutte, fractievoorzitter Sophie Hermans en waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes zijn er ook.