Woensdag 29 juni

Gebruik het ontbijt net als gisteren even na zessen met woordvoerder Angela de Jong. Trek mijn baantjes in het zwembad en maak m’n hotelkamer klaar voor vertrek. Ga even voor achten naar de congreslocatie. VNG-medewerker Jolanda Broekhuis geeft me een lift. Ook op de tweede en laatste congresdag begin ik bij de visagiste Wieke. De hele ochtend en een deel van de middag staat in het teken van de Algemene ledenvergadering (ALV). Neem (opnieuw) de tekst van de jaarrede door met Angela en bespreek de agenda van de ALV met Frans van der Waart. Zwaai naar presentator Ruben Maes en praat bij met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. De congreszaal stroomt inmiddels vol. Ook de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties arriveert. Ontvang Hanke Bruins Slot bij de voordeur. Er is een uitreiking van GemeenteDelers en de drie drie pijlers (kerntaken) van de VNG worden toegelicht door Eelco Eerenberg, Robert Lievense en Nardy Beckers. Na een korte en zeer terechte plenaire huldiging van Peter Knip (vele jaren directeur VNG International) spreek ik de jaarrede uit. Daarna spreekt de minister. Na een pauze begint de Algemene Ledenvergadering. Het is warm in de zaal. De vergadering begint iets later dan gepland. Geef zoveel mogelijk deelnemers de gelegenheid het congres toe te spreken. Er is veel te bespreken, de sfeer is positief. Sluit de ALV af met de bekendmaking van de locatie van het VNG Jaarcongres 2023: Groningen.

Het zit erop. Neem een filmpje op met John Lacroix van Heuvelman en dank de medewerkers van het VNG-bureau, VNG connect en de ondersteuning voor de inzet tijdens de afgelopen drie zeer drukke dagen. Reik hen een attentie in West-Friese stijl uit. Praat na met woordvoerder Jan en bestuursadviseur Sjoukje.

Bezoek in de loop van de middag m’n moeder in Edam. Ook m’n broer Koos is er. Spreken met notaris Rietbergen. De notaris informeert ons over de (nieuwe) situatie nu Pa is overleden. Heb telefonisch overleg met woordvoerder Angela de Jong (VNG).

Reis aan het eind van de middag naar hangar 10 op Schiphol-Oost. Bezoek samen met chef kabinet Eline Tops het afscheid van Pieter Elbers als CEO van de KLM. De kersverse commandeur en zijn vrouw en kinderen staan te stralen. Spreek met opvolger Marjan Rintel, Schipholbaas Dick Benschop en met mijn goede vrienden van voorheen – de voorgangers van Pieter – Leo van Wijk en Peter Hartman. Leo en Peter vinden nog steeds van alles en volgen de actualiteit voor wat betreft de luchtvaart en alles wat daarmee samenhangt op de voet. Begroet vervolgens allerlei bekenden uit de regio Amsterdam en (natuurlijk) Amstelveen.

Ben in de loop van de avond terug thuis. Verricht een aantal huishoudelijke klussen en heb telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, Peter van Toor (juridische zaken), wethouder Anne Mulder en met Peter van Veen (sport). Duik in de stapels stukken uit de tassen van het Stadhuis.