Woensdag 29 maart

Zwemmen schiet er vanochtend bij in. Ontvang even voor half zeven de schilders Ab en Johan. Nemen de klus door die Johan binnenkort in mijn huis hoopt te kunnen doen.

Begin op kantoor met een kennismaking met Anke Prevoo. Anke ondersteunt mij op de piano tijdens de Lintjesregen in theater Diligentia. Karel van Rooij vergezelt haar. Een vrolijk gesprek volgt.

Bereid me in de raadzaal voor op de eerste vergadering van het kiescollege niet-ingezetenen die vanmiddag plaatsvindt. In de raadzaal staat de techniek klaar om alles vlot te laten verlopen en ik de leden van het kiescollege kan beëdigen. Neem de agenda en logistiek door met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts, krijgen een technische instructie en bespreken alle mogelijke ‘scenario’s’. Alles werkt. Heb er vertrouwen in dat de primeur goed gaat lopen.

Ben rond half elf in de Zilverstraat in de wijk Kerketuinen en Zichtenburg (stadsdeel Loosduinen). Ga op uitnodiging van Melanie Rijkers op werkbezoek bij het Rode Kruis. Districtsmanager Monique Timmermans doet me in- en uitgeleide. Maak kennis met de aanwezige vrijwilligers. Ga bijna meteen in een busje richting basisschool Het Lichtbaken voor het bijwonen van een gastles. Monique Mulder (projectleider educatie en Humanitair Oorlogsrecht) verzorgt de les. Groep 7 krijgt de les ‘112 bellen en EHBO’. Een paar leerlingen leggen een verband bij mij aan. Dat doen ze goed.

Ga ingezwachteld en al terug naar de Zilverstraat. Praat ook onderweg terug met de vrijwilligers. Bijvoorbeeld met chauffeur Hans Petrie. Zit naast meneer Cor Kiers (coördineert strandpost) en Jorgen van ’t Wel (communicatie). Quinten Cieremans (tekstschrijver) zit op de achterbank. Krijg, terug in de Zilverstraat, een uitvoerige rondleiding in de garage. In de garage staan de voertuigen, e-bikes en andere hulpmiddelen.

Eten een broodje en neem afscheid. Krijg na afloop ‘Buitengewoon Betrokken‘ ten geschenke, een bundel met verhalen van Rode Kruis-vrijwilligers. Nuttig bezoek. Het Rode Kruis doet verslag. Post een terugblik op Instagram.

Terug op het Stadhuis staat de middag bijna geheel in het teken van de eerste (online) vergadering van het kiescollege niet-ingezetenen. De vergadering vindt plaats in de raadzaal. Spreek vooraf met Laura Kors van Radio EenVandaag (NPO Radio 1). Zij doet verslag. Sta ook Lotte van Bree van Omroep West te woord over deze primeur.Nadat de aanmelding en identificatie per persoon is voltooid – 25 Nederlanders uit 10 landen nemen deel – kan de (installatie)vergadering starten. Zit de vergadering voor, Lilianne Blankwaard-Rombouts is griffier.Toch een bijzonder moment in onze parlementaire democratie. Mooi om daar als gemeente een bijdrage aan te mogen leveren. De techniek werkt – chapeau aan iedereen die heeft bijgedragen – en het lukt om alle 25 leden te beëdigen. Op 30 mei verrichten de leden van het kiescollege hun belangrijkste taak: het kiezen van de leden van de Eerste Kamer. Hier is de eerste vergadering van het kiescollege niet-ingezetenen te zien.

Bel met bestuursadviseur Bernadette en met directeur veiligheid Hans van der Vet. Praat in de loop van de avond, terug thuis, bij met wethouder Anne Mulder.