Woensdag 3 maart

Het is erg mistig tijdens mijn ochtendwandeling. Ben even na half negen op het strand van Scheveningen. Breng samen met bestuursadviseur Bernadette van der Wal een werkbezoek aan surfschool The Shore nabij het Noordelijk Havenhoofd. Spreek met eigenaar Hans van den Broek (‘Kom oorspronkelijk uit Leusden, maar raakte verslingerd aan de zee en het strand hier’) onder anderen over het thema strandveiligheid in de meest brede zin van het woord. Loop na afloop richting de visafslag. Kevin (kabinetszaken) wacht me op. Draag in de voormalige kantine op uitnodiging van Daniella Mercelina bij aan de officiële opening van de nieuwe leerlocatie ‘Hotspot Techniek aan Zee’ van het Maris College. Algemeen directeur Judith van Biemen en projectleider Marie-Anne van der Toorn verwelkomen mij. Ze vertellen over deze locatie van het Maris College, een plek waar het draait om techniek en waar het experiment centraal staat. Maak kennis met de leerlingen. Zij informeren mij over de verschillende projecten. Leer over de werking van een 3D-printer en een vacuümvormer. Van plastic afval, afkomstig van het strand, worden duurzame materialen gemaakt. Neem bijvoorbeeld plaats op een stoel die gemaakt is van 4.000 plastic doppen. Krijg uitleg over de werking van een drone (en mag deze ook zelf besturen) en neem plaats in een fotohok met een ‘green screen’. Bedien als openingshandeling een robot. De robot draagt – vrolijk dansend op hippe muziek – de ‘sleutel tot geluk’ over aan Judith. Neem afscheid en wens de leerlingen heel veel succes. Spreek na afloop met Pim Markering van Den Haag FM. Ook het huis-aan-huis blad De Scheveninger doet verslag.

Foto: De Scheveninger

Foto: Maris College

Ga meteen door naar de Rabobank aan de Bezuidenhoutseweg. Maak kennis met de directieleden Renata Brabander, Harry Wientjens en Richard van Maurik. Geef, rond het middaguur terug op het Stadhuis, als voorzitter van de VNG, een interview aan Judith Harmsen van het dagblad Trouw. De nijpende financiële situatie van de Nederlandse gemeenten is onderwerp van het gesprek. Praat op het gemeentehuis van Westland aan de Verdilaan in Naaldwijk bij met ambtgenoot Bouke Arends. Leuk gesprek in fraaie omgeving.

Ga in de loop van de middag op werkbezoek – het is immers de Week van de Afvalhelden – bij de Haagse Milieu Services (HMS) aan de Plutostraat op de Binckhorst. Arjen Baars (directeur), Pieter Kaltner (manager operatie) en medewerker Piet verwelkomen me en informeren me uitgebreid over de locatie. Ontmoet in de kantine Jeffrey en Aad. Jeffrey rijdt op een vuilniswagen met daarop een kraan om de ondergrondse restafvalcontainers (oracs) te legen en vertelt over het ophalen van huisafval. Aad is beheerder van het aangrenzende Afvalbrengstation (ABS) en vertelt over de verwerking van het afval en de ongekende drukte tijdens corona. Krijg, gehuld in een oranje veiligheidsvest, een rondleiding over het buitenterrein. Zie de strooizoutopslagplaats, de centrale afvalverzamelplek, het weegpunt van de vuilniswagens en de parkeerplaats van de ruim 70 wagens. Krijg na afloop een HMS Hoodie kado. Aardig (en in mijn maat …).

Breng aansluitend een bezoek aan Leon Zuidgeest Kappers aan de Van Hoytemastraat. Zuidgeest heeft zeven locaties in de Haagse regio. Maak kennis met oprichter Leon en zoon Emiel Zuidgeest. Emiel’s zus Madeleine is vandaag op een andere vestiging aan het werk. In de periode dat de kapperszaken gesloten waren is deze vestiging volledig verbouwd. Het is prachtig geworden. Ga zaterdagmiddag naar mijn ‘vaste’ kapper Ap, maar laat Emile wel even mijn bakkebaarden bijwerken. René Oudshoorn (Telegraaf), Frank Jansen (AD Haagsche Courant) en Bart Bakker (Voorburgs Dagblad) schieten er een plaatje van.

Terug op het Stadhuis wachten beveiliger Jordan en Theresa (communicatie) mij op. Ga met de lift naar de tiende verdieping van het Stadhuis en loop drie trappen omhoog naar het dak. Neem daar (in het Engels) een toespraak op voor de ‘closing plenary’ van de jaarvergadering van de American Society of International Law (ASIL). Ik doe dit op verzoek van het Asser Instituut. Helaas belet de mist ons de Haagse skyline te zien. Regisseur Ali, cameravrouw Nadeche en Pepijn Zaagman (directie internationaal) zorgen voor een goed verloop van de opname.

Maak in de collegekamer samen met gemeentesecretaris Ilma en directeur belastingen Peter (nader) kennis met Laurens Vellekoop en Ronald van der Mark van Berenschot. Een digitaal bestuurlijk overleg met de wethouders Bert van Alphen en Martijn Balster volgt. Geef als voorzitter van de VNG een (online) interview aan Michiel Maas van Binnenlands Bestuur. M’n woordvoerder bij de VNG Angela de Jong is er bij. Heb aan het begin van de avond samen met  staatssecretaris Alexandra van Huffelen een bestuurlijk overleg met Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Lange dag zit er op. De inhoud van de tassen wacht.