Woensdag 3 november

Begin de ochtend met baantjes trekken in het zwembad. Fiets heen en weer naar de Seinpoststraat. Ga vervolgens naar de Klimopstraat 48a in het stadsdeel Segbroek. Hier staat de Papaverhof, gebouwd volgens de ideeën van De Stijl door architect Jan Wils. Jos Praat, voorzitter van de coöperatieve woningbouwvereniging Daal en Berg, die het complex beheert en exploiteert, ontvangt me allerhartelijkst. Ontmoet de andere bestuursleden en stadsdeeldirecteur Annette de Graaf. Krijg uitleg over de organisatie en bekijk het boek waarin de (voormalige) leden staan vermeld.  Theo van Doesburg schreef zich in onder zijn eigenlijke naam Christian Emil Marie Küpper, net als zijn toenmalige echtgenote Lena Milius. In 1922 huurden Theo en Lena een woning op nummer 18 in de Klimopstraat. Loop naar de entree van het portiek van nummer 18. Begroet onderweg enkele bewoners van de Papaverhof. Draag samen met bewoonster Bertha Alkema-Mallee bij aan de onthulling van een plaquette met daarop informatie over de bijzondere huurders van nummer 18. Krijg van de huidige bewoner Sandra Warmer een rondleiding door de historische woning. Leuk om te zien.

Breng op uitnodiging van de fractievertegenwoordiger van de Islam Democraten in de gemeenteraad Nur Icar een bezoek aan basisschool Yunus Emre aan de Van Damstraat. Maak kennis met de directeur van de locatie Sara Imajni en met directeur-bestuurder Ali Ahrouch. Spreken over de school, maatregelen tegen overlast en alles wat met het runnen van een school (gebouw, financiën, ambities) te maken heeft. Loop op verzoek van directeur Sara langs bij de klassen van de leerlingen uit de groepen 7 en 8. Trots vertellen ze wat ze later willen worden. Nuttig bezoek.

Al weer enige tijd geleden vroegen Mandy Beck en Mariëlle Versluis van de ABN AMRO Foundation mij aanwezig te zijn bij de opening van een bijzondere voorstelling van de musical Aladdin in het AFAS Circustheater. Vandaag zijn namelijk ruim 1.500 basisschoolkinderen uit het hele land naar Scheveningen gekomen om dit spektakel te bekijken. De leerlingen zijn afkomstig uit 40 basisscholen die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds. Dat betekent dat meer dan de helft van de leerlingen het thuis moeilijk heeft. Heet, samen met Hans Spekman (directeur van het fonds) en Robert Swaak (CEO ABN AMRO), de kinderen welkom en wens hen heel veel plezier. Geef tussendoor een interview aan Darrel. Het blijkt een enthousiaste 15-jarige journalist die als eerste jongere een officiële perskaart heeft ontvangen. Mooi initiatief. Heb via MS Teams een vergadering met mijn ambtgenoten uit de G4.

Begeef me rond het middaguur naar Shandong aan de Lange Houtstraat. Praat bij met Chi Tseng Pin (voorzitter van de Landelijke Federatie van Chinese Organisaties Nederland) en Sasha Liu van Xpress China. Zij zetten zich al geruime in voor de Chinese gemeenschap in Nederland. Ruud van Broeckhuijsen (policy advisor China) en Wesley Toelen (kabinetszaken) begeleiden me.

Breng in de loop van de middag een bedrijfsbezoek aan Eurojust aan de Johan de Wittlaan. Eurojust is in 2002 opgericht en heeft tot taak het bevorderen en versterken van de coördinatie en samenwerking tussen nationale overheden in de strijd tegen terrorisme en ernstige grensoverschrijdende criminaliteit in Europa. Maak kennis met Eurojust-president Ladislav Hamran, adviseur Marlène van der Klaauw en met administrative director Nick Panagiotopoulos. Wim Jansen en Sacha Felix (beiden van de directie Internationaal) begeleiden me tijdens het bezoek. Zeer de moeite waard. Zwaai bij het naar buiten gaan naar m’n vriendin Marina Cociancich die bij Eurojust werkzaam is. Heb aan het eind van de middag op de locatie ‘Plesmanduin’ aan de Plesmanweg samen met wethouder Anne Mulder en Lisette Nijs (directeur portefeuille projecten bij DSO) een  vervolggesprek met Bart Dura, Mischa Molsbergen, Ernst Kramer en Peter Keur van Impact Vastgoed. Krijgen een rondleiding door het voormalige hoofdkantoor van de KLM.  Neem in de werkkamer van Albert Plesman plaats achter het bureau. Whow.

Snel terug naar het Stadhuis. Na Duindorp en Scheveningen ontvangen ook de bouwers van de vreugdevuren in Escamp en Laak een vergunning. Goed de heren even te ontvangen en te spreken. In het Oude Stadhuis volgt ’s avonds een informeel afscheid van het college van voormalig wethouder Bert van Alphen. Gebruiken het avondeten, genieten van een optreden van Tess Merlot, Tim Kerssies en Jaïr Stunt en praten bij. Krijgen na afloop van Bert allemaal een toepasselijk boek ten geschenke. Krijg het ‘Torentje van Adelheid’ een historische roman geschreven door Marja Visscher. Aardig. Aan het eind van de avond komt de actuele politiek nog even langs – morgen is het begrotingsraad. Vandaar. Heb terug thuis telefonisch contact met enkele collegeleden en met de gemeentesecretaris. Zie flarden van de voetbalwedstrijd Borussia Dortmund-Ajax (1-3) en werk aan de stukken uit de tas.