Woensdag 31 maart

Wandel in mijn woonomgeving en doe bij terugkomst voor de eerste keer in dit seizoen de zonneschermen naar beneden. Politiechef Paul van Musscher belt in verband met de actualiteit. Fiets even voor negenen naar de Hofvijver. Mag, op uitnodiging van wethouder Bert van Alphen en Bi van Guine (medewerker emancipatie), een transgendervlag hijsen naar aanleiding van de Internationale Dag van de Transgendervisibiliteit. Den Haag heeft met het hijsen van de transgendervlag de primeur in Nederland. In eerdere jaren was het de regenboogvlag.

Maak kennis met Lisa van Ginneken (eerste transgender Tweede Kamerlid, zij wordt vanmiddag geïnstalleerd) en begroet Renate den Heijer (vertegenwoordiger van Transgender Netwerk Nederland en werkzaam bij de gemeente Den Haag). De blauw-wit-roze vlag is in 1999 ontworpen door Monica Helms, een transgendervrouw uit de Verenigde Staten. Zij wilde dat er een vlag kwam om de transgendergemeenschap te vertegenwoordigen, náást de ‘traditionele’ regenboogvlag. De blauwe en roze strepen staan symbool voor de traditionele kleuren die worden toegewezen aan jongens en meisjes. De witte lijn verbeeldt mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, mensen die in transitie zitten, mensen die intersekse zijn of in een proces van geslachtsverandering zitten. Waar het bij het traditionele uit de kast komen vaak het einde van een proces is, betekent dit voor transgenderpersonen dat het traject van de transitie nog moet beginnen. Ben trots op wethouder Bert en natuurlijk op Den Haag. Hoop dat het lukt ergens een stropdas in de transgendervlag-kleuren op de kop te tikken. Spreek na afloop met verslaggever Erik van Omroep West.

Ook het AD Den Haag en de NOS berichten over het hijsen van de transgendervlag. Fiets terug naar huis. Bereid me voor op de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanmiddag.

Fiets rond het middaguur naar het Stadhuis. Woon vanuit mijn werkkamer (digitaal) het begin bij van de uitreiking van de Roosevelt Four Freedoms Awards 2020. Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan vrouwen, mannen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van de Amerikaanse President Franklin Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. Vanwege de Covid-19 maatregelen is de uitreiking van de 2020 awards verplaatst naar vandaag. Beluister de inleiders, waaronder Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. De awards gaan naar de Verenigde Naties, Religions for Peace (Azza Karam), Maria Ressa, Sander de Kramer en Leoluca Orlando. Laatstgenoemde is mijn ambtgenoot in Palermo (Sicilië). Stuur Leoluca als burgemeester van Den Haag en als co-president van UCLG, een gelukwens. Vorige week namen we nog samen deel aan een HagueTalks waar de rol van lokale overheden in vredesopbouw centraal stond. Feliciteer ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. Ontmoette hem in 2019 toen ik deelnam aan een High Level Political Forum van de VN over duurzame ontwikkeling.

Neem vanaf half twee vanuit mijn werkkamer deel aan de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur. Een volle agenda met verschillende onderwerpen. Een rondvraag, het programma ‘Aanpak prioritaire gebieden’ en het zorg- en veiligheidshuis Haaglanden. Fiets aan het begin van de avond naar huis. Beleef een rustige avond.