Woensdag 4 oktober

Verricht in alle vroegte mijn ‘werk’ in het zwembad. Werk overigens een deel van de ochtend thuis. Heb via MS Teams overleg met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier. Ga in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Wandel vanaf het Stadhuis naar de Albert Heijn aan de Turfmarkt, de vestiging waar op 20 juni 2023 een dodelijk steekincident plaatsvond. Veiligheidsregisseur Dilara en bestuursadviseur Nathalie lopen mee. Ontmoet in de personeelsruimte twee medewerkers die aanwezig waren bij het incident. Ook manager Veiligheid Laura, supermarktmanager Nathan en HR-manager Igor zijn aanwezig. Er is lunch, natuurlijk uit de winkel. De verhalen zijn aangrijpend. Spreek mijn bewondering uit voor de medewerkers.

Maak, terug op het Stadhuis, kennis met Marieke Koek, president van het Gerechtshof Den Haag. Leuk gesprek. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Ontvang Anne Schuurmans en Joppe Bastiaansen van VNG International. Joppe gaat een nieuwe klus voor de VNG doen in Addis Abeda. Hem zal ik de komende tijd niet tegenkomen. Anne neemt de werkzaamheden over en gaat mij ondersteunen bij mijn werk voor het presidency van de wereldvereniging van gemeenten, United Cities and Local Governments (UCLG). Heb telefonisch overleg met Harry Wientjes, directeur van Rabobank Regio Den Haag. Maak (nader) kennis met Lars Flinkerbusch. Ontmoette Lars een aantal weken geleden bij Jazz in de Gracht, waar hij niet uitgepraat raakte over zijn passie voor Den Haag. Zetten het gesprek voort en wisselen van gedachten over een aantal ontwikkelingen in de stad. De nieuwe teamchef politie Leidschenveen-Ypenburg, Ferry, stelt zich voor. Wens hem veel succes en plezier bij zijn nieuwe klus. Charlie Chiu van de politie belt in verband met een actualiteit. Maak in de collegekamer kennis met T.V. Narendran (global CEO and Managing Director van Tata Steel) en Martijn Plaum (CFO van Tata Steel Nederland). Een interessante gedachtewisseling volgt.

Hoor in de loop van de dag dat Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein een Appeltje van Oranje heeft gekregen. Geweldig. Ga aan het eind van de middag onaangekondigd langs om mijn gelukwensen uit te spreken. Overhandig bloemen aan vrijwilliger Louise. De grote zaal van het centrum zit vol met blije bewoners.

Het appeltje is zeer verdiend. Ben trots op het werk dat hier wordt verricht. De stemming zit er al goed in onder leiding van Fred Zuiderwijk. Deel een fotoreportage op Instagram. Bel met m’n moeder in Edam.


Jaarlijks ontvangen drie sociale initiatieven in Nederland en de Cariben die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat een Appeltje van Oranje. Het thema van 2023 is ‘bruggenbouwers in de buurt’. Van alle kanshebbers werden 10 organisaties genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Op 4 oktober ontving Vadercentrum Adam in Paleis Noordeinde de prijs uit handen van Koningin Máxima: een bronzen beeldje (ontworpen door Prinses Beatrix) en een geldbedrag van € 25.000,-.

Vadercentrum Adam – het eerste vadercentrum in Nederland – werd 23 jaar geleden onder anderen door Bilal Sahin geopend. Toen iets compleet nieuws, nu een begrip in Laak en ver daarbuiten. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te doen. En het is de uitvalsbasis van de buurtvaders, die in de wijk en voor de gemeenschap ontzettend belangrijk werk doen.


Ben aan het begin van de avond gastheer van de 50e bijeenkomst van het gezelschap ‘Le Cercle Cigogne’. De Cercle bestaat 20 jaar. Ontvang samen met ‘founding father’ Maarten Auckerman een divers gezelschap in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Spreek de aanwezigen toe en wens Maarten en alle gasten geluk met deze mijlpaal.

Ben tegen achten in Nieuwspoort. Bezoek er een bijeenkomst ter gelegenheid van de nationale dag van Taiwan. Begroet representative Hsin Hsin Chen van het Taipei Representative Office in the Netherlands en spreek de aanwezigen kort toe. Zie veel goede bekenden. Maak onder andere kennis met Alex Lien (Gigabyte), Jack Wu (Antec), Amy Liu (Overseas community affairs), Hui-Hsin Liao (MVRDV) en met Coleman Liu (Mean Well). Met het laatstgenoemde bedrijf had ik in mijn Amstelveense tijd intensieve contacten. Ga met Coleman op de foto.