Woensdag 5 oktober

Ga zwemmen. Fiets meteen terug naar huis. In alle vroegte telefonisch overleg met Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels. Heb om half negen vanuit huis via MS Teams een overleg met de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, H.E. Joanne Doornewaard. Om negen uur volgt via hetzelfde MS Teams een vergadering met de ambtgenoten van de G4. Dit keer onder voorzitterschap van ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht). Om half tien praat gemeenteraadslid Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) mij via MS Teams – in zijn rol als commissievoorzitter – bij over de gemeenteraadsenquête Amare.

Door naar de Steenwijklaan in Morgenstond. Bezoek OBS De Wissel. Was hier afgelopen zomer ook toen de school ‘zomerschool’ was – en het snikheet was. Spraken af dat ik nog eens langs zou komen als de school ‘gewoon in bedrijf’ is. Eigenlijk om dan een kijkje achter de schermen nemen. Toevallig is het vandaag ‘De dag van de leraar’. Een dag waarop de docenten extra in het zonnetje worden gezet. Op deze school is taart van Maison Kelder het zonnetje. Heerlijk lijkt me. Loop met directeur Bianca Huijstee door de school. De 450 leerlingen hebben ongeveer 45 verschillende nationaliteiten. Ben onder de indruk van het enthousiasme van de docenten. Bijvoorbeeld meester Jelle maakt indruk. Hij geeft les aan kinderen die nog maar net in Nederland wonen en onze taal aan het leren zijn. Op mijn vraag of het niet lastig is voor de klas te staan met kinderen van allerlei leeftijden die bovendien de taal niet kennen geeft Jelle aan dat de kinderen met sprongen vooruitgaan als het gaat om het leren van een taal. En dat is dankbaar lesgeven. Lopen na afloop de sporthal naast de school in van korfbalvereniging Ons Eibernest. Daar sporten de leerlingen van De Wissel. De inrichting en sfeer van de sporthal doen me denken aan mijn (toenmalige) Openbare Lagere School aan de Noorderstraat in Edam. Ach ja. De korfbalvereniging is opgericht in 1919. Het klopt dus.

Ben rond het middaguur op het Stadhuis. Ontvang samen met wethouder Martijn Balster een tweetal zeer betrokken inwoners. Praat bij met raadsgriffier Lilianne en bestuursadviseur Sjoukje. Woon aansluitend in de collegekamer de vergadering bij van de duale werkgroep opkomstbevordering onder voorzitterschap van gemeenteraadslid Caroline Peeck (VVD). Ook de raadsleden Adeel Mahmood (DENK), Constant Martini (HvDH) en Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren) maken deel uit van de werkgroep. Net als de net aangetreden portefeuillehouder participatie, wethouder Kavita Parbhudayal.

Praat ’s middags bij met Alerk Ablikim. Onderwerp: de veiligheid van internationale gemeenschappen in Den Haag. Tristan (directie veiligheid) en bestuursadviseur Bernadette sluiten aan. Bespreken hoe we de situatie van gemeenschappen nog beter en eerder kunnen her- en erkennen. En natuurlijk ook hoe de meldingsbereidheid is te vergroten. Neem samen met Fleur van communicatie een filmpje op voor de opening (morgen) van Villa Bijzonder in Loosduinen. Kan in verband met de gemeenteraadsvergadering er helaas niet live bij zijn. Neem met chef kabinet Eline een paar actualiteiten door. Via MS Teams heb ik aan het eind van de middag een overleg met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard en de kersverse voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Dennis Groenewold. Bel met brandweercommandant Esther Lieben en met loco Robert van Asten.

Breng ’s avonds een bezoek aan de Ahi Evran moskee aan Vredeoord in Bouwlust. Bestuursadviseur Bernadette, Hassan (directie veiligheid) en Sultan (medewerker stadsdeel Escamp) vergezellen me. Maak onder anderen kennis met de bestuursleden van de moskee, Osman Unal, Muzaffer Bekdur, Talha Uzun en de imam. Krijg een rondleiding door de gebedsruimte en de lokalen waar onder andere taallessen aan kinderen en vrouwen worden gegeven en waar ouderen spelmiddagen organiseren. Maak kennis met de ‘Jonge Dames’. Zij vertellen over hun inzet voor de gemeenschap. Spreek tenslotte met een aantal actieve jongeren. Perspectiefvolle gesprekken.

Terug thuis wacht de inhoud van de loodgieterstassen.