Trek in de Seinpoststraat m’n zwembaantjes. Fiets terug naar huis. Douche, kleed me om en ga aan de Anthonie Fokkerweg in Amsterdam op bedrijfsbezoek bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) oftewel het Royal Netherlands Aerospace Centre. Het NLR is een onafhankelijke stichting, opgericht in 1919. Het geeft technologische ondersteuning aan de lucht- en ruimtevaartsector zoals gebruikers van militaire en civiele vliegtuigen, beheerders van luchthavens, luchtverkeersleidingsorganisaties, overheidsinstanties en internationale organisaties. Had in mijn Amstelveense periode veelvuldig met het NLR te maken en nu ligt de link er met het technologiepark op Ypenburg. Sinds mijn laatste bezoek aan het bedrijf is het fraaie Rijksmonumentale gebouw – van de Rotterdamse architect Huig Maaskant – volledig gerenoveerd. Directeur Corporate Public & European Affairs Raymond en Division manager aerospace Paul vertellen over de ontwikkelingen in de verduurzaming van de luchtvaart (‘Richt je niet op één technologie, maar altijd op meerdere tegelijk’). Met Herma, programmaleider Duurzame luchtvaart, spreek ik over alle andere ontwikkelingen binnen de NLR. Ervaar onder begeleiding van Roalt met een speciale bril op hoe het is om in de buurt van een windturbine te staan. Het apparaat is in staat alle mogelijke locaties na te bootsen, zodat bewoners in hun eigen omgeving een en ander kunnen ervaren. In de ‘verkeerstoren’ boven in het gebouw vertelt Henk over het gebruik van een verkeersleidingsimulator. Interessant bezoek.
Neem afscheid en breng aansluitend een werkbezoek aan Amsterdam Data Collective aan de Geldersekade. Begroet goede bekende Govert van Koningsveld en de CEO van het bedrijf Rik van der Woerdt. Als ik er heen wandel zie ik het straatnaambord Binnen Bantammerstraat.
Jeugdsentiment. Hier gingen wij (m’n broer Koos en ik) met onze ouders in de jaren ’60 soms op zondagmiddag Chinees eten bij het toenmalige restaurant Azië. Ook een van m’n grootmoeders ging af en toe mee. Herinner me in ieder geval nog dat Oma van Zanen daags na de opening van de IJtunnel (op woensdag 30 oktober 1968) mee was.
Ga, terug in het Haagse, in de Assendelfststraat op bezoek bij Meubelmakerij Moesman B.V. De gebroeders Moesman en hun collega’s zijn in de werkplaats aanwezig. Moesman’s Antieke, Oude en Nieuwe Stijl Meubelmakerij B.V. bestaat sinds 1896. Zijne Majesteit de Koning heeft onlangs besloten het recht tot het voeren van het Predicaat Hofleverancier met 25 jaar te verlengen. Iets waar het 125-jarige bedrijf erg trots op is. Broer Henk leidt me rond. Hier wordt vakwerk geleverd. Een leerzaam bezoek. Krijg na afloop de publicatie ‘200 jaar Hofleveranciers in de Lage Landen’ kado en ga met de medewerkers op de foto. Niemand minder dan Piet Gispen schiet de plaatjes.
Meteen door naar het Juliana Kinderziekenhuis (onderdeel van het Hagaziekenhuis). Woon op uitnodiging van Frits Huffnagel en Bart Bosch van de stichting Gilat een theatervoorstelling bij. Daan Hoefsloot (medisch directeur), Willemijn van Heel (medisch manager) en Francisca van der Pol (operationeel manager) ontvangen me bij de ingang en nemen me mee naar de derde verdieping. Daar zitten kinderen en hun verzorgers al klaar. De theatervoorstelling kan beginnen. Illusionist en theatermaker Igor de Kort neemt de kinderen en mij mee in een vrolijk toververhaal. Mag er zelfs nog een piepklein rolletje in vervullen. Mooi te zien dat de kinderen door zo’n voorstelling even van hun medische sores afgeleid worden en helemaal in het verhaal opgaan. Een initiatief dat ik van harte ondersteun. Loop aansluitend ook even naar binnen bij het nabijgelegen Ronald McDonaldhuis. Puck Bontje improviseert een snelle rondleiding. Het ziet er mooi en ruim opgezet uit.
Ga aan het eind van de middag op bezoek bij de ondernemers en winkeliers in de omgeving van het Parijsplein in Wateringseveld. Bloemist Eelco leidt me in zijn rol als voorzitter van de winkeliersvereniging rond. Loop samen met hem en Aniek van de directie Veiligheid de winkels langs. De wijkagenten Daniël en Peter vergezellen ons. Ze vertellen over de impact van corona op hun werkzaamheden. Spreken ook over de overlast die sommige jongeren veroorzaken. Samen met de jongerenwerkers zetten Daniël en Peter zich in om de overlast te beperken. Ontmoet van het outreachend jongerenwerk in het Lage Veld vervolgens Ali, Rabi en Oussama. Ze laten me de plekken zien die populair zijn bij de jongeren. Ook informeren ze mij over de activiteiten en programma’s die zij met de jongeren ondernemen. Ga van het Lage Veld naar het Hoge Veld. Krijgt een lift van wijkagent Daniël.
Ontmoet in een pand van Staedion aan de Laan van Wateringseveld de vrijwilligers van het BuurtInterventieTeam (BIT). Zij lopen iedere woensdagavond een ronde door de wijk en zijn daarmee de oren en ogen voor onder andere de wijkagent en handhavers. Krijg een warm onthaal van Jan, Jeroen en Teun en de andere vrijwilligers. Neem deel aan de ronde door het Hoge Veld. Onderweg komen we bijplaatsingen tegen, zwerfafval en foutgeparkeerde auto’s. Er wordt direct melding van gedaan, zodat de gemeente aan de slag kan. Dank de vrouwen en mannen na afloop voor hun enorme inzet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De avond – wat er van over is – staat voor het overige in het teken van de inhoud van de tas van het Stadhuis. Bel met m’n vader en moeder in Edam en met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg) belt mij.