Woensdag 6 december

Ga heen en weer naar het zwembad. Het is koud en her en der glad onderweg. Fiets op uitnodiging van Nikki Holleman tegen half tien naar de Boulevard Scheveningen. Tref daar, ter hoogte van de Biesieklette tussen museum Beelden aan Zee en het monument Vissersvrouw van Scheveningen, een aantal vertegenwoordigers van stichting Nieuwjaarsduiken. De koffiekannen staan klaar – en zo’n ‘bakkie’ is heerlijk want het is waterkoud. Deel met stichtingsvoorzitter Alex Schuttert – al jaren deelnemer – enkele verhalen over het evenement. Staan ondertussen de aanwezige vertegenwoordigers van de media (Omroep West, AD en De Telegraaf) en goede bekende Anko Stoffels te woord.

De locatie van de nieuwjaarsduik is dit jaar niet direct voor het Kurhaus maar, vanwege renovatiewerkzaamheden bij de boulevard, een stukje verderop tussen het museum en het Vissersvrouw-monument.

Fiets terug via de Keizerstraat. Drink een kopje koffie bij bakkerij Hofje van Noman. De bakker – met op z’n schouder een plateau met broden die net uit de oven komen – loopt langs voor een kort praatje en eigenaar Annemieke trakteert ons op een oliebol die ze in kleine partjes heeft gesneden. Alleraardigst.

Fiets, nauwelijks echt opgewarmd, naar de Parkstraat. Daar vindt een fotoshoot plaats voor een landelijke krant. Poseer in een van de galerijen voor de camera van de Haagse fotografe en kunstenaar Marleen Sleeuwits. Het is een ijskoude fotosessie. Draag thermokleding onder mijn pak. Maar m’n handen en (vooral) mijn voeten zijn ijskoud. Tijdens de fotosessie komen twee koetsjes voorbij. Daarin zitten nieuwe ambassadeurs. Zij bieden in Paleis Noordeinde bij de Koning hun geloofsbrieven aan.

Overleg via MS Teams met Z.E. Peter van der Vliet. Peter is de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea. Hij praat me bij over de actuele situatie in Zuid-Korea en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het staatsbezoek dat volgende week plaatsvindt. Plezierig overleg.

Ben aan het begin van de middag inmiddels bij de Nieuwe Kerk aangekomen. Daar vindt een symposium plaats ter ere van het vierde lustrum van de Prins Claus Leerstoel. De ‘Prince Claus Chair in Equity and Development’ over ontwikkelingsvraagstukken is twintig jaar geleden opgedragen aan Prins Claus. Het thema van vandaag is ‘rechtvaardige klimaattransitie’. Doe samen met commissaris van de Koning Jaap Smit H.M. Koningin Máxima in- en uitgeleide. Begroet onder anderen Bert Koenders, voorzitter van het curatorium van de leerstoel. Spoken word-artiest Lisette Ma Neza trapt af, Vera Songwe (net geland uit Dubai na haar bezoek aan COP28) verzorgt een ‘keynote’, er is een videoboodschap van plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN Amina Mohammed, gevolgd door een paneldiscussie met (voormalig) leerstoelhouders.

Het Utrechtse closeharmonykoor Dekoor, bestaande uit dertig studenten, sluit het plenaire programma af.

Maak kennis met alumni van de Prins Claus Leerstoel en met studenten van de Universiteit van Utrecht en het International Institute of Social Studies (Erasmus Universiteit in Den Haag). Leerzame middag. Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met een actualiteit, datzelfde doet gemeenteraadslid Judith Klokkenburg. Bel zelf met m’n broer Koos. Onderwerp: onze moeder. Ze verlaat vanavond het ziekenhuis.

Kleed me, terug thuis, om. Ga richting Amsterdam. Bel onderweg met Marian, met gemeentesecretaris Ilma Merx en met voormalig ambtgenoot Ton Rombouts. Woon op uitnodiging van Hunne Majesteiten de Koning en Koningin in het Paleis op de Dam in Amsterdam een ontvangst met avondeten bij voor vertegenwoordigers van in Nederland gevestigde internationale organisaties. De avond staat in het teken van Nederland als gastland voor internationale organisaties. Begroet in de Troonzaal vele bekenden (waaronder de Haagse hoofdofficier van Justitie en de Haagse politiechef). Maak kennis met Anna van Zoest, directeur bij de Atlantische Commissie.

Zit in de Burgerzaal aan de hoofdtafel. Eervol. Mijn directe tafelgasten zijn onder meer Gérardine Goh Escolar (plaatsvervangend secretaris-generaal HCCH), Stephen Rowan (vicepresident Europees Octrooibureau) en Z.E. Marcin Czepelak, secretaris-generaal Permanent Hof van Arbitrage. De ontvangst verloopt plezierig. Heb onderweg terug telefonisch overleg met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV). Lange dag zit erop.