Goed geslapen. Het weer is somber. Gebruik het ontbijt dat hotelmedewerker Jolande heeft bereid. Om negen uur precies begint de conferentie die dit jaar als thema heeft ‘Besturen in de tijd, op zoek naar nieuwe ankerpunten’. De conferentievoorzitters Jeroen en José geven een korte toelichting op het programma van de conferentie. Het is de zesde en laatste conferentie in de serie van 2024. Heel veel van de 342 burgemeesters hebben kunnen deelnemen. Beginnen vanochtend met ‘De lessen van Limburg’. Het is de titel van een lezing door Marcia Luyten.
‘… Social engineering was een eeuw geleden voor de staat een vanzelfsprekende aanpak. Bij een grote opgave sloegen overheid, bedrijf en de kerk de handen ineen. De Zuid-Limburgers knipperden met de ogen en hun soezerig keuterboerenland was omver gewalst voor een allesoverheersende steenkoolindustrie. Burgemeester, mijndirecteur en pastoor zetten als trojka omgeving en mensen naar hun hand. Grote kwesties zijn er vandaag te over, maar van social engineering is geen sprake. Er lijkt eerder sprake van het omgekeerde: de overheid heeft moeite majeure problemen op te lossen. De pijn en onvrede die dat veroorzaakt, wordt het eerst en het sterkst gevoeld in de gemeente. Burgemeesters staan tegenover onzekere burgers, tegenover boze burgers. En boze burgers en democratie, dat is geen makkelijk huwelijk. De vraag is of we in de grote transformaties waar we voor staan, bijvoorbeeld die naar een duurzame economie, lessen kunnen trekken uit de kolossale projecten waarmee in het verleden machtige kathedralen zijn opgetrokken …’.
Krijgen na afloop het boek ‘Een wereld van gemeenschappen’, geschreven door Floor Ziegler en Teun Gautier, kado. Praat gezellig na met Marcia. Ze had een prima verhaal, al was ik het niet met alles eens.
Peter Oskamp, de griffier van de Tweede Kamer, belt – tussen de bedrijven door – in verband met een actualiteit van gisteren. Groet tijdens een van de pauzes Rosemarijn Pechler (“Ja, inderdaad. Heb destijds genoten van mijn woning aan de Keizerstraat”).
De hooggeleerde Gert Oostindie spreekt na de koffiepauze over ‘historische empathie’. “… Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte, burgemeesters en andere prominenten hebben recent excuses aangeboden voor het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Deze gebaren reflecteren een kritische herontdekking van een geschiedenis die haaks staat op een al te rooskleurig nationaal zelfbeeld …”. Gert belicht deze geschiedenis.
Gebruik de lunch. Praat gezellig bij met ambtgenoot Wendy Verkleij (Noordwijk). NGB-directeur Hilde Westera is er inmiddels ook. En het zonnetje is gaan schijnen. Bel met Bernadette van der Wal (directie Veiligheid).
‘Werken aan lange termijn vraagstukken, tucht van de tijd. Wat moet je daar nú mee?’ Dat is ’s middags het thema van Jorren Scherpenisse (organisatiepsycholoog en bestuurskundige). Jorren is verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). “De empirie loopt daar in en uit”, vertelt ie lachend. Jorren is goed in staat ons het belang van lange termijn, tijd(sverloop) en timing in te prenten. Terecht.
De tweede helft van de middag staat in het teken van een werkbezoek aan het recent gerenoveerde Paleis Het Loo. Krijg een lift van ambtgenoten Gert-Jan Kats (Veenendaal). We zijn vergezeld door onze ambtgenoten Tanja en Cees van den Bos (Goes). Het zonnetje schijnt als we op het Paleis in Apeldoorn aankomen. Wandelen door de paleistuinen, bewonder de verschillende kamers in de paleisroute ‘Huis van Wilhelmina’ en geniet van het uitzicht vanaf het dak van het Paleis.
Werk, terug in het hotel, aan de inhoud van de loodgieterstas met verse stukken uit het Stadhuis. Bel met m’n moeder in Edam. Gebruiken met z’n allen het avondeten. Zit dit keer aan tafel met onder anderen de ambtgenoten Teun Heldens (Heeze-Leende) en Jorrit Jan Eijbersen (Hellendoorn). Ambtgenoot Eric Boog (Diemen) spreekt ons toe. “Wat zit hoog in je hart? Food for thought.” Lig op tijd in bed.