Woensdag 7 september

Het zwembad is mijn eerste bestemming vanochtend. Fiets er heen. Ga dan in alle vroegte naar het raadhuis van Oldebroek. Doe dat op uitnodiging van ambtgenoot Tanja Haseloop-Amsing.

Zit, op de heenweg, een vergadering voor van het afstemmingsoverleg opvang vluchtelingen met de zeven ambtgenoten in de veiligheidsregio Haaglanden en wethouder Joëlle Gooijer (Delft). Op de terugweg neem ik deel aan de vergadering van de staf burgerzaken.

Heb, aan het begin van de middag terug op het Stadhuis, een aardig gesprek met een Hagenaar (‘Ik kom van Scheveningen’) over zaken die hem bezighouden in onze stad, het land en wereld. Zetten ons gesprek over een jaar voort. In mijn rol als VNG-voorzitter geef ik aan Elske Koopman en haar collega Anouk een interview voor het magazine Toekomstbouwers van de Dutch Green Building Council. Roos Trommelen uit Broek in Waterland maakt de foto’s. Neem deel aan een teleconferentie met mijn ambtgenoten uit Amsterdam en Rotterdam. Na afloop belt ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam) over een paar bilaterale onderwerpen.

Ga aan het eind van de middag richting de Van Ostadestraat in de Schilderswijk. Breng opnieuw een bezoek aan Choukoud Gym (sinds 2013). Ontmoette oprichter Tarik eerder en sprak af nog eens terug te komen als de gym vol zou zijn met sportende kinderen. En daar is vanmiddag inderdaad sprake van. Het is er een zeer levendige en vrolijke bedoening. Praat bij en geniet van de sportende kinderen. Ben vergezeld door Nazli Tuzer van de directie Veiligheid.

Moet meteen door naar Kasteel de Wittenburg in Wassenaar voor een ontvangst ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de onafhankelijkheid van Brazilië. Goed om ambassadeur Z.E. Paulo Roberto Caminha de Castilhos França te zien en te spreken. Groet onder anderen René Hanssens van Rotterdam Partners en Dominique Kuhling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Haast me terug naar Scheveningen. Woon samen met de wethouders Anne Mulder, Robert van Asten en Saskia Bruines in ‘Sea View Office 2’ op de Pier een bijeenkomst bij van de werkgroep veilig en leefbaar Scheveningen.