Woensdag 8 februari

Trek m’n zwembaantjes in het zwembad aan de Seinpoststraat. Fiets naar huis. Ontvang vervolgens op het Stadhuis wethouder Karima Bouchtaoui (Zaltbommel). Karima loopt vandaag met me mee. Ze wil een beetje ervaring opdoen, vandaar.

Het eerste bedrijfsbezoek vanochtend is aan Social Capital. Begin bij Happy Tosti aan de Korte Poten.
Word ontvangen door de directieleden Wibe Smulders en David Jansen. Zij informeren mij en Reinder Douma (programmamanager Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten van de gemeente) over hun bedrijf en ambities. “Voor iedereen met een – zichtbare of onzichtbare – arbeidsbeperking die wil werken is er een leuke betaalde baan”, aldus Wibe en David. Zij vinden, leiden op en plaatsen mensen (weer) midden in de samenleving. Daarbij ligt de focus op verbinden en langdurig werken. Maak kennis met de enthousiaste medewerkers Patrick, Daniel, Peter en Winay. Zij maken de tosti’s en zorgen voor een lekkere kop koffie.
Stagiaire Narena maakt samen met ervaren beeldredacteur Diana een fotoverslag van onze ontmoeting. Lorena, vrolijk en gedreven, is tweedejaarsstudent bij mbo-Rijnland. Top. Loop aansluitend naar Lekker Brood aan de Herengracht; ook zij maken deel uit van Social Capital.
Lekker vers brood en gebak wordt in dit authentieke pand door Laura, Pina en Irez verkocht.

Bezoek ten slotte de Stadskantine in Amare (Juni lekkernijen). Algemeen directeur Jan Zoet begroet mij hartelijk bij de entree. Krijg van kok Aed een kopje linzensoep. Onder andere met deze drie ondernemingen levert Social Capital een enorme maatschappelijke bijdrage. Mooi bedrijfsbezoek. Neem afscheid en dank Diana en Lorena alvast voor de foto’s.

Loop door richting De Passage voor een bezoek aan Bureau Binnenstad en de stichting Binnenstad. Medewerkers werken hard aan het opmaken van een bloemenhart in het centrum van De Passage voor Valentijnsdag. John Kroes (voorzitter van het overleg en directeur Algemene Bestuurlijke Zaken van de Universiteit Leiden) ontvangt me bij de ingang. Feliciteer John met zijn verjaardag. Tref aan tafel Rita van Hasselt (namens de binnenstadbewoners), Steven Zijlstra (SENS real estate), Bas Winkler (restaurant Ratu Raja en voorzitter Binnenstad in Bedrijf), Ad van Ginkel (MKB Den Haag), Anil Soekhoe (Hop & Stork, voorzitter ondernemersvereniging De Passage), John Gulay (O’Casey’s Irish Pub), Tjeerd Vrij (Haags Historisch Museum), Wim Kok (HTM), Sandra Charmant (De Bijenkorf), Edwin van de Woestijne (a.s.r. real estate), Robert Wittenberg (Dudok), Ad Dekkers (directeur Bureau Binnenstad) en Titia Sterk (programmamanager Bureau Binnenstad). Ben zelf vergezeld door Nicole (Economische Zaken) en bestuursadviseur Bernadette.
Spreken met elkaar over het nieuwe plan voor de binnenstad en natuurlijk over de impact van de renovatie van het Binnenhof op alle gebruikers van het stadscentrum. Vol verve krijg ik in een klein uurtje alle ins and outs van de actualiteit in de binnenstad opgediend. De moeite waard. Na afloop is het bloemenhart buiten klaar. Gaan met z’n allen op de foto.

Gebruik de lunch in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang het bestuur van de stichting World Child Cancer (Ferry, Gita, Gert-Jan, Angela en Welmer) en de ambassadeurs Z.E. Dren Doli (Kosovo), H.E. Margaret Shava (Kenia), H.E. Caroline Chipeta (Tanzania) en honorair consul-generaal Peter Ten Arve (Malawi). World Child Cancer is een wereldwijd opererende organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker in arme(re) landen – waaronder Kenia, Malawi, Tanzania en Kosovo – om de genezingskans en kwaliteit van leven van die kinderen te verbeteren. Onderzoek in Nederland en kennisoverdracht naar het buitenland zijn hier van essentieel belang. De hooggeleerde Gertjan Kaspers (Prinses Máxima Centrum) spreekt er met gezag over. Nuttige ontmoeting. Plv. politiechef Tolga Koklu belt over een actualiteit.

Praat, aan het begin van de middag terug op het Stadhuis, bij met brandweercommandant Esther Lieben. Ontvang vervolgens, samen met wethouder Anne Mulder, Ronald Waterman in de collegekamer. De inmiddels 87-jarige Ronald heeft ruime ervaring met het duingebied, de zee en breder: de kuststrook. Ronald neemt ons mee in de situatie voor de Haagse kust en de uitdagingen in het kader van klimaatverandering. Neem een paar lopende zaken door met Selma van den Berg (hoofd van het gemeentelijke Bureau Integriteit) en, inmiddels aan het eind van de middag, de agenda met Pauline van het bestuurssecretariaat.

Voor Karima zit de ‘dag’ er op. Ze kijkt tevreden terug op het gevarieerde aanbod in de agenda (“Delen is vermenigvuldigen”). Zeg gedag en ga weer aan de slag. Spreek over een paar politieke actualiteiten met Tweede Kamerlid Ingrid Michon.

Loop aan het begin van de avond naar de raadzaal. Het aantal jongeren dat deelnam aan de verkiezingen was bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen enorm, maar neemt sindsdien weer af. Voor de komende verkiezingen (voor Provinciale Staten en de Waterschappen) zal dat mogelijk niet anders zijn. Juich daarom initiatieven toe die de betrokkenheid bij verkiezingen onder jongeren versterken. Projectleider Shakira van Steenis (Own your Stembureau) treedt op als dagvoorzitter. Ontmoet in de raadzaal een aantal jongeren uit de Schilderswijk, Laak (team Pip) en Moerwijk (Roemer Visscher College). Zij delen in korte pitches wat ze hier zoal aan willen doen.

Ze zijn in training om stembureaulid te worden en zo te helpen op de verkiezingsdag. De jongeren maakten een podcast en werken aan een ontwerp van een stembushoes die misschien op een paar (jongeren)stemlocaties gebruikt kan worden.
Studenten van de Haagse Hogeschool willen na de verkiezingen in kaart brengen wat het effect van dit soort initiatieven is. Beantwoord na de pitches een groot aantal vragen over van alles en nog wat. Kortom: veel kennis en betrokkenheid. Heb vertrouwen in wat ze laten zien en wens ze succes.

Heb, later op de avond terug thuis, telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en wethouder Mariëlle Vavier.