Woensdag 8 juni

Het regent onderweg naar het zwembad. Fiets na afloop in dezelfde regen terug. Begin om half negen met een bestuurlijk afstemmingsoverleg via MS Teams met m’n acht ambtgenoten uit de veiligheidsregio Haaglanden. Werk overigens thuis. Heb telefonisch overleg met politiechef Paul van Musscher. Fiets rond het middaguur – nu in de stromende regen – naar lunchroom Tasty aan de Frederik Hendriklaan. Praat bij met good old Roger Brands. Doe, op de fiets onderweg terug, aan diezelfde laan een paar boodschappen.

Neem aan het eind van de middag, op het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt, als VNG-voorzitter deel aan de vergadering van het BOFV (Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen). Doe dat samen met VNG-collega en wethouder Arjan van Gils (Rotterdam) en de collega’s van het IPO en de Unie van Waterschappen.  Ervaar steun bij de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij voor de benarde financiële positie van de gemeenten, maar die steun betaalt zich nog niet uit in concrete munt. Wordt zeer binnenkort vervolgd.

Woon aan het begin van de avond in de brasserie van het Mauritshuis op uitnodiging van Christa de Kemp, directeur van de Japans-Nederlandse handelsfederatie DUJAT een deel van een bijeenkomst bij van DUJAT. Houd een toespraak en begroet het Japanse ambassadeursechtpaar Hidehisa en Sabine Horinouchi, museumdirecteur Martine Gosselink, ambtgenoot Tjapko Poppens (Amstelveen), Naoto Miyamoto (CEO Mitsubishi Nederland), Hiroyasu Matsubara van Yakult, Atsushi Yasutake van Norinchukin Bank Europe N.V. en Chie Misumi (Japan Intercultural Consulting). Goede bekenden Hans Kuijpers (Netherlands Foreign Investment Agency) en Gerard Joling zijn er ook. Krijg een Daruma-gelukspopje mee. Wie weet helpt het.

Spreek na afloop buiten in het zonnetje nog even met Hedwig Wösten. Fris me thuis op en begin aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Stap dan op de fiets. Neem in Zarautz in de Prins Willemstraat met VNG-directeur Leonard Geluk de actualiteit door. Bel, terug thuis, uitvoerig met goede vriendin Ina Adema.