Woensdag 8 maart

Ga zwemmen. Fiets naar huis. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz belt in verband met de actualiteit.

Ga daarna op de koffie bij stichting BriBos in het HMC Antoniushove in Leidschendam. Brigitte Bosman en zanger en BriBos-ambassadeur John Medley ontvangen me. Tien jaar geleden richtte Brigitte, na longkankerpatiënt te zijn geweest, BriBos op. Op de negende etage heeft zij voor haar stichting twee warm ingerichte kamers kunnen regelen. Ontmoet in de ‘woonkamer’ de vrijwilligers Paula, Hammie, Linda, Marianne, Glenn, Marjolijn, Magda en Ilse. Zij ondersteunen en begeleiden patiënten waar mogelijk.

Foto’s: Deze dames hebben op hun hand een tatoeage van vier stippen en een hartje. Het verwijst naar hun bijzondere band en ervaring met kanker.

Naast de woonkamer bevindt zich de ‘verwenkamer’. Hier kunnen patiënten een massage of een pedicure- en gezichtsbehandeling krijgen. Even een moment om gedachten te verzetten en lief en leed delen. Ga in gesprek met de vrijwilligers, veelal zelf ex-kankerpatiënten, en een aantal aanwezige patiënten. Hoor aangrijpende en indrukwekkende verhalen. Brigitte en haar team verrichten waardevol werk.

Ontvang, inmiddels op het Stadhuis, op verzoek van gemeenteraadslid Youssef Assad twee bewoners. Doe dat samen met bestuursadviseur Bernadette van der Wal. Emotievolle ontmoeting.

Breng ’s middags met onder anderen minister Hanke Bruins Slot, wethouder Martijn Balster, bewoners, ondernemers en buurtwerkers een werkbezoek aan Den Haag ZuidWest. Beginnen bij ROC Mondriaan, vestiging De Meppel aan de Meppelweg.


Krijgen informatie over de ‘Brede aanpak voor Den Haag ZuidWest’ en het bevorderen van bestaanszekerheid en werk. Onze volgende bestemming is Buurtkamer Sterrenhoek.Deze ‘huiskamer’ van de wijk Bouwlust – die dankzij de Regio-deal van het Rijk is gerealiseerd – is een veilige plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het is een plek – zo blijkt – die bijdraagt aan versterking van de sociale samenhang in het gebied. Prima werkbezoek. De kracht waarmee de gesprekpartners zich inzetten voor Den Haag ZuidWest geeft veel vertrouwen in de versterking van dit deel van de stad. Zie over het werkbezoek ook Instagram. Krijg na afloop de publicatie ‘De Meppel, een monument van leren, ontwikkelen en ontmoeten’ cadeau.

Avondeet snel thuis. Ga dan naar de Pier aan de Strandweg in Scheveningen. Neem samen met de wethouders Saskia Bruines en Anne Mulder deel aan een bijeenkomst van de werkgroep Veilig & Leefbaar Scheveningen. Praat in talkshowsetting met bewoners en ondernemers over het actieplan Kust 2023 en de ambities en acties voor een slimme en veilige kust.

De techniek die in Scheveningen wordt ingezet is geavanceerd: er zijn dashboards om drukte te meten en er draait een pilot lachgasdetectie om te kijken of camera’s gebruik van lachgas kunnen detecteren. Interessante methoden die vooral praktisch (moeten) zijn voor bewoners en ondernemers. Voor een veilige kust wordt in 2023 de inzet vanuit politie, de landelijke eenheid en het Team Toezicht Kust gedurende het strandseizoen aan de kust van Scheveningen tot aan Kijkduin voortgezet. Nuttige bijeenkomst. Krijg na afloop de publicatie ‘Vrouwen op Scheveningen, van nettenboetster tot redersweduwe‘. Hoe toepasselijk op Internationale Vrouwendag. Terug thuis wachten de stukken.