Woensdag 8 mei

Ga zwemmen aan de Klatteweg. Het miezert onderweg. Heb even na negenen een uitgebreid telefonisch overleg met Camilla van Kooten (kabinetszaken) ter voorbereiding van een dienstreis. Ben ruim voor tienen in het Atrium van het Stadhuis. Drink een kopje koffie op het terras van Kafe Kafka. Loop samen met dezelfde Camilla, woordvoerder Robin Middel en maatschappelijke stagiair Theyona naar de andere kant van het Atrium. Woon er de opening bij van de tentoonstelling ‘Unissued Diplomas, graduated in bravery’. Veronika Verkholyak, Julia Kozankewycz en Pavlo Verkholyak (studenten uit Oekraïne) hebben met steun van Anthony Heeren en Oliver van Loo de tentoonstelling georganiseerd. Heet, in aanwezigheid van de demissionaire minister van Defensie Kajsa Ollongren en de Oekraïense ambassadeur Z.E. Oleksandr Karasevych, de belangstellenden welkom. Student Veronika leidt ons rond. De tentoonstelling vertelt verhalen over jonge mensen – studenten van 17, 18, 19 jaar – wiens leven werd beëindigd door de Russische agressie tegen Oekraïne. Dromen, ambities die niet uitkomen. Indrukwekkend.

Fotografie copyright ministerie van Defensie

Neem aansluitend deel aan de herdenking van de bevrijding van Den Haag door de Prinses Irene Brigade. Op 8 mei 1945 werd Den Haag door de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene bevrijd. Traditiegetrouw staat Den Haag hier jaarlijks bij stil met een kranslegging bij de herdenkingsplaquette. De herdenkingsbijeenkomst in en bij de Grote Kerk is in klein gezelschap. De leden van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene kunnen niet aanwezig zijn. Zij hebben dezer dagen in verband met de geopolitieke spanningen elders in Europa verplichtingen. Verwelkom de aanwezigen en nodig hen uit tot de plechtigheid buiten. Brigade-Generaal b.d. Arie Vermeij legt namens het garderegiment een krans. Doe datzelfde namens het gemeentebestuur.

Naar goed gebruik van het garderegiment wordt na de plechtigheid een klein glas Calvados geschonken en een toost uitgebracht op het regiment. Neem afscheid. Een aantal van de aanwezigen is vanavond bij het concert ter herdenking van de ‘Slag om de Residentie’ door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ in Amare. Theyona is er vanavond ook bij.

Geef een uitvoerig (telefonisch) interview aan Romein de Klerk van de JOVD. Onderwerp: Mark Rutte. Gebruik de lunch in De Rechtbank aan de Utrechtse Hamburgerstraat met de voormalige sector financiën. Ze zijn er alle vier: Bram Trouwborst, Piet Bos, Paul Schriek en Henri Schuurmans. Er is veel te bespreken. Heb terug in Den Haag via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek. Bel met Sas Bloemiste in Edam in verband met Moederdag zondag. De hooggeleerde Annetje Ottow (voorzitter Raad van Bestuur Universiteit Leiden) belt in verband met de actualiteit. Datzelfde doet plv. politiechef Chiu Man meerdere keren.

Woon aan het eind van de middag op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur H.E. Shefali Razdan Duggal in haar residentie aan de Tobias Asserlaan een ontvangst bij ter ere van het aantreden van de nieuwe U.S. Deputy Chief of Mission Marcus Micheli en zijn echtgenote Olga. Marcus blijkt een zeer ervaren diplomaat die ‘de klappen van de zweep’ kent. Goed voor Nederland en Europa. De kennismaking is plezierig.

Sluit de woensdag af met het bijwonen van een muzikaal eerbetoon aan de Slag om de Residentie en de bevrijding van Den Haag. Samen met de Garderegimenten Grenadiers en Jagers, Fuseliers Prinses Irene en de Regionaal Militair Commandant organiseert de gemeente Den Haag jaarlijks dit herdenkingsconcert. Dit jaar op 8 mei in plaats van 10 mei in verband met het Hemelvaartsweekend. Ben vanavond samen met de nieuwe Regionaal Militair Commandant West-Midden kolonel Larry Hamers de gastheer. Spreek voorafgaand aan het concert, net als kolonel Hamers, de aanwezigen toe. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso concerteert onder leiding van majoor Frans Aert Burghgraef. Zangsoliste Emma Kok vult het programma vocaal in. Daarnaast zijn historische beelden te zien van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog. De verhalen van twee verzetshelden, George Maduro en Johan Jacometti, staan centraal. Zit gezellig naast ambtgenoot Noor, de burgemeester van Madurodam (en na de pauze ook naast Madeleine Hemmes). De documentaire over de reis van het college van burgemeester en wethouders van Madurodam naar het concentratiekamp Dachau eerder dit jaar, maakt indruk op iedereen. Mooie avond met veel goede bekenden uit de stad en ver daarbuiten. Maak na afloop kennis met Emma Kok en neem afscheid van Theyona. De maatschappelijke stage voor school is afgerond.