Woensdag 9 december

Een korte nacht. Maak (toch) m’n ochtendwandeling. Het is erg mistig. Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Draag, op verzoek van de Universiteit Leiden, bij aan een afscheidsfilm. Filmmaker Marit Geluk en beeldredacteur Rob Dorresteijn verzorgen de opname. Mag over de inhoud verder niks prijsgeven. Het is een verrassing. Heb rond het middaguur een digitale vergadering met wethouder Kavita Parbhudayal en directeur Publieke Gezondheid Annette de Boer. Onderwerp: de aanpak rond vaccinaties.

Verwelkom Ad van der Helm, voorzitter Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK), en cameraman Derek Mekking. Spreek op hun verzoek een boodschap in voor de ‘levende adventskalender’. De kalender bestaat uit 24 deuren – een aftelkalender voor Kerstmis. Achter elke deur zit een verrassing, verzorgd door één van de leden van de HGK of een andere organisatie. De bijdragen gaan over gastvrijheid.

Heb telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts. Wethouder Hilbert Bredemeijer belt in verband met een actualiteit. Stap ‘s middags onaangekondigd op de fiets samen met Kevin (kabinetszaken). Fiets richting station Hollands Spoor. Ontmoet daar wijkagent Eray en Lars van de handhavingsorganisatie. Fietsen door de fietstunnel naar de nieuwe entree aan de achterkant van het station. Rijden langs de Haagse Hogeschool, via de Rijswijkseweg. Steken over naar de Van Musschenbroekstraat richting het Lorentzplein. Breng er een bezoek aan het rijk gedecoreerde plantsoen in de Miquelstraat in het Laakkwartier. Maak kennis met de buurtbewoners Alie, John, Joke, Nico, Jolanda en Henk. Zij versieren hun buurt (‘Ja, ook met Halloween!’) om in deze donkere maand extra gezelligheid te brengen. Fiets terug via de Gouverneurlaan en Genestetelaan richting Stadhuis. Het is behoorlijk fris buiten. Wip onderweg aan bij distilleerderij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt. Ziet er ambachtelijk uit.

Onderteken, terug op het Stadhuis, een aantal stukken. Breng aan het begin van de avond een bezoek aan Duindorp. Anouk (directie veiligheid), community builder Mariëlle en de wijkagenten Godfried en Nathan lopen met me mee. Een groot aantal straten is sfeervol verlicht. De verlichting is aangebracht door een aantal jongeren uit de wijk. De organisatoren van het vreugdevuur in Duindorp hebben het voorbereid en begeleid. Top. Goed om in coronatijd positieve acties te ervaren en te zien in de Haagse wijken en buurten. Loop de lokale topfotograaf Dick Teske tegen het lijf. Hij schiet een paar fraaie plaatjes.

Foto: Dick Teske

Foto: Dick Teske

Foto: Dick Teske

Loop, terug bij het Stadhuis, met m’n fiets aan de hand naar het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt. Woon in de Noord-Brabantzaal op de 36e verdieping – als voorzitter van de VNG – een overleg bij met de ministers Ferd Grapperhaus en Kajsa Ollongren en Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV). M’n ambtgenoten uit Urk (Cees van den Bos), Roosendaal (Han van Midden), Opsterland (Ellen van Selm) en Tilburg (Theo Weterings) zijn er ook. Onderwerp van gesprek is ‘maatschappelijk ongenoegen’ en alles wat er mee samenhangt. Fiets naar huis, weet dat het Forum of Legal Actors on Freedom of Expression and Safety of Journalists is begonnen, bereid het avondeten en werk aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis.