Ben al vroeg onderweg naar Amsterdam. Geef via MS Teams een interview aan Rutger van den Dikkenberg, chefredacteur van het VNG magazine.
Aangekomen op de bestemming aan de Albert Camuslaan breng ik samen met Robin Aerts (juridisch bestuursadviseur) en een delegatie van de Rechtbank Den Haag een werkbezoek aan de buurtrechter Venserpolder. Ben onder de indruk van de inspirerende verhalen van Christa Wiertz-Wezenbeek (president Rechtbank Amsterdam) en buurtrechter Maria Leijten. Ook voor Den Haag, internationale stad van vrede en recht, is buurtrechtspraak een waardevolle aanvulling op reeds succesvol lopende projecten zoals de wijkrechter. Sprak eerder met Robine de Lange-Tegelaar, president van de Rechtbank Den Haag, af hier mee aan de slag te gaan. Gebruik de lunch op de werkkamer van wethouder Shula Rijxman in de Stopera aan de Amstel. Groet wethouder Hester van Buren die gezellig aanwipt. Secretaresse Trees Pattinasarany doet me in- en uitgeleide.
Heb tussen allerlei bedrijven door telefonisch overleg met wethouder Martijn Balster, raadsgriffier Lilianne Blankwaard, bestuursadviseur Bernadette van der Wal, Anja de Bruijn (politie) en CDA-partijbestuurder Wendy Zuidema-Haans.
Ben ‘s middags, terug in Den Haag, aan de Mesdagstraat op bezoek bij Wieteke van Dort en echtgenoot Theo Moody. Een hele eer. Heb van jongs af herinneringen aan Wieteke. Ken haar bijvoorbeeld van de televisieprogramma’s Oebele, De Stratenmakeropzeeshow, Klokhuis en de The Late Late Lien Show. Wieteke is een alleskunner: actrice, cabaretière, zangeres, tekstschrijver en ze maakt prenten en schilderijen. Spreken over haar schooltijd en over haar carrière. Wieteke treedt nog steeds met veel plezier op en blijft bruisen van de ideeën. Op dit moment is zij onder andere te zien als Tante Lien in de show ‘Ya, dat is iets Indisch …’ samen met Ricky Risolles. Op de Tong Tong Fair en in voorzieningen voor ouderen treedt ze op met een programma dat heet ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. Een hartelijk en gezellig samenzijn. Wieteke is forever young. Krijg na afloop twee boeken kado. ‘Aan tafel met Wieteke van Dort’ en ‘Lieve luitjes’. Aardig.
Een volgend werkbezoek breng ik aan de Kanselarij der Nederlandse Orden.
De Kanselarij adviseert bij de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen en is gevestigd in een prachtig pand aan de Nassaulaan. Maak (nader) kennis met Martine van Grieken (directeur) en Mischa de Vos (hoofd Decoraties en advies). Mischa deelt een bijzonder verhaal over de Haagse Fred Trumpi die in 1924 de zilveren medaille voor ‘Menslievend Hulpbetoon’ ontving.
Maak tijdens de rondleiding door het pand kennis met de medewerkers Bedrijfsvoering Carola van der Velde-Kreusch en Willem-Jan van Ittersum. Dave van Buiten (beheerder Versierselen) en Marinka Dam (coördinator Bedrijfsvoering) geven tekst en uitleg in de ‘Onderscheidingenkelder’. Leuk en nuttig werkbezoek.
Ga aan het einde van de middag richting de Keizerstraat. Spreek in de Oude Kerk opnieuw met ondernemers Remco Striegel (Ernies), Marianne van den Berg (Studio Scheveningen) en Steven Rozenboom (De Maatschappij). Dit keer samen met de nieuwe portefeuillehouder, wethouder Anne Mulder. Onze bestuursadviseurs Boris en Bernadette vergezellen ons. Het levendig houden van de winkelstraat is de kern van ons gesprek. Wordt vervolgd. Haast me naar huis om me om te kleden en Simone op te halen. Wonen ‘s avonds in het Paleis op de Dam in Amsterdam het staatsbanket bij ter gelegenheid van het bezoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella aan Nederland.