Zaterdag 24 juli en zondag 25 juli

Vermaak me zaterdag met de stukken uit de stadhuistas en her en der met flarden van de beelden van de eerste dag van de Olympische Spelen (de eerste zilveren handboogmedaille voor Nederland is binnen). Bel met m’n dochter (‘De eenjarige kat van Sophie logeert hier’) en app met de Olympiër Jesse Puts (zwommen jarenlang samen, nou ja samen , in alle vroegte in zwembad De Kromme Rijn). Wens ook hem alle succes. Breng aan het eind van de ochtend wat spullen naar m’n nieuwe huis. Een stofzuiger bijvoorbeeld. Voor de komende dagen staat het in elkaar zetten van de keuken en de verhuizing van mijn spullen uit de opslag op het programma. Vandaar. Bel met verhuizer Wim Pot. Huisschilder Ab belt. Fiets aan het eind van de middag naar de Bankastraat voor een paar boodschappen.

Maak zondagochtend vroeg – begin ruim voor de opkomst van de zon – een lange wandeling heen en weer naar de boulevard van Scheveningen. Het is droog maar benauwd onderweg. Zie op televisie dat Nederland opnieuw een zilveren medaille behaalt (dames wielrennen). Woon in de loop van de ochtend op het strand van Scheveningen samen met Kevin Verbaas (kabinetszaken) een bijeenkomst bij ter gelegenheid van World Drowning Prevention Day. Doe dat op uitnodiging van ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar). Leendert is namelijk ook voorzitter van Reddingsbrigade Nederland. Wegens vakantie is hij er zelf (helaas) niet bij. Begroet Koen Breedveld (Reddingsbrigade Nederland), Jarno Hilhorst (Nationale Raad Zwemveiligheid) en Anneke Salden (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Spreek, voorafgaand aan het officiële programma, met goede bekende Sylvia Bakker-Kempen en draag op haar verzoek bij aan Plons! De Zwempodcast.

‘ … Een speciale podcast vanaf het strand van Scheveningen, op World Drowning Prevention Day. Dit betekent wereldwijd aandacht voor het terugdringen van het aantal verdrinkingen. Speciale gast aan tafel is Jan van Zanen. De burgemeester van Den Haag roept iedereen op om goed op je veiligheid te letten als je gaat zwemmen in de zee. Sylvia Bakker gaat in gesprek met vier gasten: Jarno Hilhorst (Nationale Raad Zwemveiligheid), Bernard Korte (Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties), Willem de Vries (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) en Gianni Soekdew (lifeguard Reddingsbrigade) …’.

Dan begint het officiële programma. Krijg, na enkele woorden van Koen Breedveld, symbolisch een reddingsboei en een informatiepakket over veilig zwemmen overhandigd. Spreek aansluitend de aanwezigen toe over het belang van veiligheid op en rond open water. Ook de gemeente Den Haag heeft de afgelopen maanden veel gedaan aan het vergroten van de veiligheid van zwemmers. Toch blijft het zaak om goed op te letten. De zee is heel mooi en biedt ons veel plezier, maar kan ook verraderlijk gevaarlijk zijn. Hulde aan iedereen die elke dag weer alert is op onze veiligheid in de zee en indien nodig in actie komt. Waardevol bezoek.

Woon aan het eind van de middag samen met Simone op uitnodiging van Walter Drenth en Rem Bastiaens de musical The Sound of Music bij. Het is een bewerking van de beroemde film. De locatie is het AFAS Circustheater. Ook op het toneel blijft het een ijzersterke kaskraker en ik moet me af en toe bedwingen om niet mee te zingen. Dat bedwingen lukt niet altijd. Heerlijk. Manager operations Maarten Ashman doet ons gastvrij in- en uitgeleide. Zeer van genoten. Mooie teksten (‘Ik zal ze ff imponeren … Schat, als je alles kunt betalen bloedt de liefde dood …’). Toprollen van de kids, Nandi van Beurden, Francis van Broekhuizen en Belinda van der Stoep.

Bel met plaatsvervangende gemeentesecretaris René van Kuilenbrug in verband met ontbrekende alertheid. Weekend voorbij.