Zaterdag en zondag 1 en 2 januari

Korte nacht. Toch goed geslapen. Ontvang in de loop van zaterdagochtend – het is nieuwjaarsdag – woordvoerder Jan bij mij thuis. Drinken een kopje koffie en nemen de teksten door van de informatiebrief over de eerste indrukken van het verloop van de nieuwjaarsnacht ten behoeve van de gemeenteraad (die bestuursadviseur Bernadette vanochtend vroeg produceerde) en van de tekst van een persbericht daarover. Fiets dan rond het middaguur naar het eind van de Keizerstraat. Sta bij de Oude Kerk Lot van Bree en cameraman Govert (Omroep West) te woord. Doe datzelfde met Sandrine Thelosen (AD/Den Haag).

Blik terug op de voorbereidingen, gisterenavond en vannacht. Met de twee gesprekken is de jaarwisseling voor nu ‘afgerond’. Het is elk jaar voor alle betrokkenen voor en achter schermen weer een intensieve en vermoeiende klus. Neem afscheid van Jan en fiets naar huis. Terug thuis, belt plv. politiechef Tolga Koglu in verband met een onaangekondigde demonstratie. Kijk traditiegetrouw naar het nieuwsjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Zie dit jaar alleen het einde. Heerlijk. Dan volgen flarden van het vierschansentoernooi in Garmisch-Partenkirchen. Waai in de loop van de middag een beetje uit met Simone wandelend langs het strand.

Zondagochtend vroeg ga ik – ondanks de regen – aan de wandel. In de loop van de middag worden de laatste namen van de (nieuwe) bewindspersonen van het kabinet Rutte IV bekend. Er zijn bekende en minder bekende namen bij. En – goed zo – veel vrouwen. Stap aan het eind van de middag op de fiets voor het doen van een paar boodschappen. Heb ’s avonds via MS-Teams informeel overleg met Leonard Geluk en Angela de Jong, respectievelijk algemeen directeur en woordvoerder van de VNG. M’n dochter meldt dat ze vanavond veilig uit Frankrijk is teruggekeerd.