Zaterdag en zondag 1 en 2 juli

Goed geslapen. Heb een werkontbijt met Ilke Meertens. Bespreken het programma van de dag. Wandelen vervolgens naar de Village Départ. De ingang is niet eenvoudig te vinden en vervolgens nauwelijks binnen te komen. Het lukt met vereende krachten. Het is al gezellig druk onderweg en in de Village.

Drink een kopje koffie, begroet goede bekenden A.S.O.-directeur Jean-Étienne Amaury, voormalig wielrenner Sven Teutenberg en meervoudig Tourwinnaar Bernard Thévenet. Mag met een auto het parkoers op. Volg de eerste etappe – 182 kilometer lang – van nabij. Doe dit samen met Marie-Odile Amaury en Bernard Thévenet.

Oud-wielrenner Jean-Michel Lance is chauffeur. Mooie route, in het groen, deels langs de kust met veel heuvels, klim- en bochtenwerk.
Het is een stevige eerste etappe. Improviseren een vrolijke picknick onderweg. De vlucht van vijf renners – ze worden uiteindelijk opgeslokt door het peloton – volgen we op de voet. Houd het verloop en de route van de etappe bij in het roadbook dat alle 21 etappes in detail beschrijft. Als we een kwartiertje voor de renners bij de finish zijn, genieten we in de ‘Club de Tour de France’ van de finale. Uiteindelijk wint Adam Yates de eerste etappe van de 110e editie van de Tour de France. Knap resultaat.

Oud-wielrenner Leonardo Duque rijdt Ilke en mij aan het begin van de avond terug naar het hotel. Fris me op. Breng dan samen met Ilke een bezoek aan het Guggenheim Museum (het is gelukkig tot acht uur ’s avonds open). Was twee keer eerder in Bilbao maar bewonder Jeff Koons kleurrijk bebloemde hond op het voorplein nog steeds. Honorair-Consul Generaal Silvia Asenjo leidt ons rond in het museum. Echt zeer de moeite waard. Wat een geweldige monumentale architectuur. Wandel over de drie verdiepingen en zie – natuurlijk in vogelvlucht – de verschillende exposities.

Lopen terug naar het hotel. Kleed me om, heb telefonisch overleg met commissaris van de Koning Jaap Smit en ga dan richting de locatie van het avondeten. Schuif op uitnodiging van wethouder Vincent Karremans (Rotterdam) en Peter Blangé (directeur Rotterdam Topsport) met Ilke aan bij een bijeenkomst van de ‘kopgroep’ van het Rotterdamse bedrijfsleven. Plaats van handeling is Zortziko aan de Mazarredo Zumarkalea. Worden gastvrij ontvangen. Spreek na afloop samen met wethouder Marc Merx (Dordrecht) met veel plezier enkele dankwoorden uit. Verheug me over de goede publieke en private samenwerking in onze regio. Wordt vervolgd.

Stel zondagochtend vroeg vast dat ik lekker heb geslapen. Neem tijdens het ontbijt informeel afscheid van Christian en Cyrille van de Tour-directie. Beide heren kijken terug op een succesvolle (spannende en veel publiek trekkende) eerste etappe. Vandaag gaat de etappe in ruim 200 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián. Zeg ook Ilke gedag. Ze was een plezierige reisgenoot en gaat nu van een paar vakantiedagen genieten. Begeef me naar het vliegveld van Bilbao. Het is gaan regenen. Ai. Vlieg met vlucht KL1686 in een Embraer 190 (Cityhopper) terug naar Nederland. Het vliegtuig is op tijd. De koffer laat op zich wachten. Ben daarom pas in de loop van de middag in Den Haag. Bel met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Meld me terug bij locoburgemeester Robert van Asten. Bel uitvoerig met m’n moeder in Edam. Er wachten een paar huiselijke klussen en de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. In verband met de actualiteit blijkt om zeven uur een vergadering van de driehoek nodig via MS Teams. Het is niet anders. Zie flarden van de oefeninterland van de Nederlandse voetbaldames tegen België (5-0). Klasse. Een in velerlei opzichten enerverende week ligt achter de rug.