Ochtendwandel. Fiets bij ‘Au petit pont’ een bloemetje in huis. Bel met m’n ouders in Edam, krijg dit keer m’n moeder aan de lijn. Vermaak me met huiselijke klussen. De was en de strijk bijvoorbeeld. Ga ‘s middags naar de vernieuwde speeltuin Glazenmakershof in Leidschenveen-Ypenburg. Stadsdeelmedewerker Johan Molenkamp nodigde me uit mee te werken aan een filmopname. Vandaar. Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga ontvangt me met paraplu. Helaas het regent. Johan en Boy Boelhouwer hebben samen met de kinderen rond de Glazenmakershof en de jeugdraad van Leidschenveen (‘De Onderzoeksbengels‘) bedacht om een filmpje als opening van de speeltuin te maken. Een veilige opening in coronatijden. Word voor de opname door twee onderzoeksbengels geïnterviewd. Producent Tom van den Dool en geluidstechnicus Lex van Kortom Video verzorgen de opname. Maak kennis met een aantal van de kinderen, de uitvoerders en spreek met Maaike Kraaijeveld van AD Haagsche Courant. Begroet na afloop de 80-jarige stadsfotograaf Jan van Es (‘Heb altijd bij Esso gewerkt, ben na mijn pensionering gaan fotograferen’). Voorzie op zijn verzoek mijn voorwoord in het jubileumboek ‘Verhalen van de Passage’ van een handtekening. Neem afscheid en ga naar huis. Trek, terug thuis, meteen warme kleren aan …
Maak zondagochtend vroeg mijn wandeling. Doe een paar boodschappen op de fiets. Aan het begin van de middag komt mijn zoon langs. Gebruiken met z’n drietjes de lunch. Praten ondertussen vrolijk bij. Woon aan het eind van de middag de Jom Hasjoa herdenking bij. Op Jom Hasjo herdenkt de joodse gemeenschap over de hele wereld de moord op zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jom Hasjoa valt op 27 Nissan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. Stap daartoe op de fiets richting de Kloosterkerk. Hanneke Gelderblom (zij overleefde de oorlog in de onderduik) en Marissa Herder (voorzitter van de Jom Hasjoa commissie) ontvangen mij. De herdenking is in klein gezelschap en via een livestream te volgen. Behalve vertegenwoordigers vanuit de Joodse gemeenschap zijn ook vertegenwoordigers uit de Haagse Gemeenschap van Kerken aanwezig. Begroet de ambassadeurs van Israël, Polen en Oostenrijk. De herdenking bestaat uit lezingen, gebeden en muziek uit de Joodse traditie. Emile Schrijver (directeur van het Joods Historisch museum) verzorgt een inleiding ‘Terugkijkend de toekomst in’. Begeef me na de bijeenkomst naar het Rabbijn Maarsenplein. Leg er samen met wethouder Hilbert Bredemeijer namens het gemeentebestuur een krans van mooie witte rozen bij het Joods kindermonument. Emotievol moment.
Neem afscheid en fiets naar huis. M’n vader belt. Kijk net als hem naar het voetbal op televisie. Heb later op de avond een ingelaste teleconference met m’n ambtgenoten van de G4. De actualiteit maakt dat noodzakelijk. Weekeinde voorbij.