Zaterdag en zondag 10 en 11 december

Stap even voor zevenen in m’n Fiatje Punto. Het is donker, mistig, het regent en het heeft vannacht licht gevroren. Rijd daarom voorzichtig. Ga op bezoek bij m’n moeder in Edam. Drink gezellig een kopje met haar en praat bij over haar wel en wee. Ben trots op de 89-jarige. Laat de oude Elseviers voor haar achter. Verheugt ze zich op. Luister onderweg terug naar heerlijke muziek.

Terug thuis in Den Haag bezoek ik aan het eind van de ochtend de Laaklunch, georganiseerd voor eenzame ouderen uit de wijk door de enthousiaste vrijwilligers van het wijkberaad Laak Centraal. Zo’n 250 bewoners uit Laak worden gastvrij ontvangen in de grote hal van het hoofdkantoor van T-Mobile aan de Waldorpstraat. CCO Tisha van Lammeren, Miriam van Deursen en Daniëlla van Aldegem bijgestaan door collega-gastheren en gastvrouwen van T-Mobile serveren een lekkere warme lunch. Voor de gelegenheid heb ik de magenta-kleurige sneakers aangetrokken die ik ooit van CEO Søren Abildgaard kado kreeg. Draag samen met wethouder Mariëlle Vavier en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa met een korte toespraak bij aan de opening van de lunchbijeenkomst. Maak aan een aantal tafels kennis met de aanwezigen en groet Sigrid Grotens en Leonie van Leeuwestijn, respectievelijk voorzitter en penningmeester van het wijkberaad.

In de loop van de middag is mijn volgende bestemming het Trefpunt aan de Tesselsestraat in Duindorp. Een groot aantal vrijwilligers heeft onder leiding van Christine Smildiger een sfeervolle Kerstochtend en middag georganiseerd. Vanochtend was er een programma voor kinderen, nu zit de grote zaal vol met senioren uit de wijk. Spreek de aanwezigen kort toe en draag bij aan het trekken van de lootjes. Het is gezellig in het Trefpunt. En dan moeten de optredens van (de zingende slager) Marcel de Zoete en van Justin Haverhorst nog plaatsvinden. Praat na afloop bij met Lenie de Vries van de buurtbus en met basisschooldirecteur Erna de Moedt. Iedereen op de Tweemaster en de Meerpaal zet z’n beste beentje voor. Ook de nabijgelegen kinderboerderij de Beestenboel is vrolijk versierd.

Reis meteen door naar het World Forum aan het Churchillplein. Spreek – net als Dominique Kühling van het ministerie van Buitenlandse Zaken en mensenrechtenambassadeur H.E. Bahia Tazib-Lie – een groot aantal ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties toe bij de start van een wandeling in het kader van Internationale Dag (en week) van de Mensenrechten.

Daarna trotseren de ambassadeurs en alle anderen de kou en beginnen ze aan een wandeling onder leiding van Martin Born (directie Internationaal) langs verschillende plekken en gebouwen in de stad die te maken hebben met mensenrechten of internationaal recht. Het eindpunt is de Humanity Hub aan de Fluwelen Burgwal in het centrum.

De rest van de middag en avond staat (mede) in het teken van het WK-voetbal en alles wat daarmee samenhangt. Heb veelvuldig contact met plv. politiechef Tolga Koklu over de actualiteit in de Schilderswijk.

Beleef zondag een rustige dag in de privésfeer. Besteed aandacht aan de voorbereiding van het optuigen van de kerstboom en zo. Gebruiken het avondeten bij Zarautz. Maken na afloop een wandeling door de wijk.