Zaterdag en zondag 10 en 11 juli

Verricht een paar huishoudelijke klussen. Fiets tegen achten heen weer naar de winkels in en rond de Bankastraat. Zit om tien uur een ingelaste vergadering van de driehoek via MS Teams voor. Bespreken de actualiteit. Heb een telefonisch overleg met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer) in verband met een paar waarnemingen als mijn plaatsvervanger bij vergaderingen. Draag zaterdagmiddag bij aan het landelijk (zomer)congres van de JOVD in Fletcher aan de Kabeljauwallee in Doorwerth. Doe dat op uitnodiging van landelijk voorzitter Hilde Wendel. Spreek in de grote plenaire zaal in interviewvorm met haar over de vele demonstraties die in Den Haag worden gehouden en alles wat erbij komt kijken om die in goede banen te leiden. Ook hebben we het over mijn ervaringen als burgemeester ten tijde van de tramaanslag in Utrecht. Leuk de Haagse, Utrechtse, Amstelveense en al die andere JOVD’ers uit alle windstreken te ontmoeten. Melle Berg en Roan Smeets doen me in- en uitgeleide.

Zie onderweg terug op m’n iPad Bauke Mollema de veertiende etappe van de Tour de France winnen. Chapeau. Bel met gemeentesecretaris Ilma Merx.

Maak zondagochtend heel vroeg een lange ochtendwandeling heen en weer naar de boulevard. Het is stil onderweg. Zie alleen de broodbezorger van het Vlaamsch Broodhuys aan de Bankastraat en in Scheveningen een taxichauffeur op weg naar een vroege klant en een meneer die buiten op de stoep van zijn hotel van een sigaretje staat te genieten … Bereid, terug thuis, een lekker ontbijt. Ga in de loop van de ochtend richting Van der Valk aan de Zijdeweg in Wassenaar (mag van ambtgenoot Leendert de Lange de Haagse ambtsketen om). Wens aldaar ‘Map’ Blom van harte geluk met haar 100e verjaardag. De vrijgezelle Map blijkt een vrolijke mevrouw die jarenlang bij het pensioenfonds voor de grootmetaal heeft gewerkt. Ze was ook een verwoede bergbeklimmer (‘Tot in Nepal en Bhutan aan toe. Ik kwam tot zes kilometer hoogte’). Haar 95-jarige zus Door (‘Ik woon in Leeuwarden’) is er ook, net als heel veel familie en (bergklimsport) vrienden en vriendinnen. De hooggeleerde – tantezegger – Hans Blom doet me in- en uitgeleide. Wij kennen elkaar uit mijn Amstelveense periode. Hans vertelt mij over de familiegeschiedenis van zijn tante. Hans (1943) publiceert nog steeds. Net als zijn zoon, de (Jan Wolkers) biograaf Onno Blom, waarmee ik kennismaak.

Bel met oud-collega Nel van Gorcum.

Woon ‘s middags op uitnodiging van comité-voorzitter Esmir Mujkic de nationale Srebrenica herdenking bij op het Plein. Alma Velić en Leila Prnjavorac presenteren de herdenking. Er worden liederen ten gehore gebracht. Er zijn inleidingen. Minela Alić leest de beginselverklaring van het organisatiecomité Nationale herdenking Srebrenica Genocide voor. Mirsada Husić spreekt namens de vereniging van overlevenden. Ismael Cabordery, de negenjarige kinderburgemeester van Maastricht spreekt ook, net als Edina Pašalić, de Arnhemse Imam Fahrudin Nakičević, ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en onze minister van Defensie, Ank Bijleveld. Er worden namen voorgelezen, een banier gehesen. Trompettist Fred de Jong leidt twee minuten stilte in. Tenslotte spreekt de kersverse ambassadeur van Bosnië, H.E. Ahmir Sahovic de aanwezigen toe. Indrukwekkende plechtigheid.

Breng ‘s avonds samen met Simone op uitnodiging van Anneka O’Brien en John de Weerd een bezoek aan de Parade in het Westbroekpark. Wandelen via de Kapelweg naar binnen. Was talloze malen te gast bij de Utrechtse versie en een keer bij de Amsterdamse. De Haagse editie bezocht ik niet eerder. John doet ons in- en uitgeleide. Begroet directeur Nicole van Vessum en zakelijk leider Ray van Santen. Gebruiken het avondeten bij en in La Cantine en zien ondertussen twee voorstellingen. De sfeer is geweldig en op z’n Parade’s, maar toch ook anders want alles perfect en vrolijk op 1.5-meter bedacht en geplaceerd. Knap werk van iedereen die bij de Parade is betrokken. Genieten van Stan Vreeken – Lonesome George (monologen rondom ‘Eindelingen’ met Jorn Heijdenrijk en Mats Voshol) en van de Theatertroep – Vaudeville en meer. Rosa Asbreuk schittert met ‘We’ll meet again’. Nicole leidt me na afloop rond over het terrein. Chef Merijn van Berlo vertelt over de keuken en de (militaire) logistiek rond het uitserveren. Hij heeft het prima geregeld. De Parade 2021: een aanrader.

Zie, terug thuis, flarden van de finale van het EK-voetbal.