Zaterdag en zondag 10 en 11 september

Ochtendwandel in de wijk. Heb een drukke zaterdag voor de boeg met uiteenlopende activiteiten in de stad. Kabinetschef Eline vergezelt mij vandaag. Even voor negenen gaan we op stap. Paraplu’s, extra schoeisel en regenkleding mee. Begin bij de locatie van Den Haag Werkt aan de Kerketuinenweg. Gaan vanuit de Zilverstraat naar binnen. Geef het startschot voor de 34e editie van de Ooievaarsrun. Tot groot genoegen van alle 780 deelnemers gaat de run na twee jaar corona weer van start. Zo’n 320 (vracht)auto’s nemen dit jaar deel. Zij bezorgen alle deelnemers met een verstandelijke beperking een onvergetelijke dag. De voorzitter van de Haagse stichting Evenementen voor Gehandicapten (EVG) en van de Ooievaarsrun, Ron Harseveld, ontvangt me en leidt me rond. Loop langs de vrijwilligers die aan alle deelnemers shirts en een goodiebag uitreiken. Begroet baby Emma van drie weken. Zij is met haar moeder en oma van de partij. Drink in de kantine een kopje koffie met Ron en domeinmanager Marjolein Scheuer. Ron vertelt over het ontstaan van de Ooievaarsrun, hij is er vanaf het begin bij betrokken. Praat bij met goede bekende Wim de Zwart en met politievrijwilliger Rinus. “De oude ME bussen zitten altijd als eerste vol”, vertelt Rinus vrolijk. Neem samen met Ron en Storky (alias René Rassers) plaats in een jeep van de Reddingsbrigade. Rijd (en zwaai) langs alle 80 vrachtwagens die klaar staan voor de eerste run. En ze laten met hun claxons van zich horen… Wens alle deelnemers veel plezier en geef het startsein via een luchtdruktoeter. Fantastisch gezicht om alle wagens weg te zien rijden. Wat een mooi initiatief. Loop – via badkamer en tegelspecialist Harry Suiker aan de Zichtenburglaan – terug naar Den Haag Werkt. Neem afscheid en ga meteen door naar het Stadhuis.

In het Atrium van het Stadhuis worden deze week nieuwe internationale studenten van de Haagse onderwijsinstellingen ingeschreven door medewerkers van Burgerzaken. Het gaat om zo’n 1.500 studenten. De samenwerking tussen gemeente en onderwijsinstellingen tijdens de inschrijfdagen is essentieel om de studenten snel te laten landen in Den Haag. Erol Ayan (afdelingsmanager Burgerzaken) en Gerko Visee (The Hague International Centre) (bege)leiden me rond. Maak kennis met een aantal studenten. Onder andere afkomstig uit de Verenigde Staten, India, Senegal en Ghana. Bijvoorbeeld startend met een studie aan het International Institute of Social Studies. Maak een rondje achter de schermen langs de balies van Burgerzaken. Dank de medewerkers voor hun inzet de afgelopen maanden en complimenteer Sita Kristo voor de coördinatie van de inschrijfdagen. Ga met een aantal medewerkers van Burgerzaken op de foto en wens hen nog veel succes vandaag.

Ga aan de wandel. Het is nog steeds droog. Het zonnetje breekt zelfs door. Steek het Spui over. Loop naar het Rabbijn Maarsenplein. Daar wordt vandaag stil gestaan bij het Chinees Maanfeest. Een belangrijke activiteit voor de Chinese gemeenschap. De volle maan staat centraal. Chang Wong (voorzitter BIZ Chinatown) en Atom Zhou (projectleider Chinees Maanfeest en voorzitter van de stichting Chinese brug) verwelkomen mij. Ook goede bekende Chi uit Amstelveen (en Purmerend) en voormalig wethouder Henk Kool (nu voorzitter van de Vereniging Nederland China, VNC) zijn aanwezig. Spreek net als Henk en Hongchang Huang (voorzitter van het China Culture Center) de aanwezigen toe. Namens de stichting de Chinese Brug (Chinese welzijnsorganisatie voor ouderen in Den Haag) kondigt Nancy Vidal aan dat de stichting vanaf 2023 ook zorgdiensten aan Haagse ouderen wil gaan verlenen. Het formele gedeelte van de opening wordt afgesloten met een traditionele Chinese drakendans. Wandel langs de verschillende kraampjes en stands. Spreek onder anderen met standhouder Ed van der Veer (VNC) en de medewerkers van DJI Global, Aigostar, Ochama online boodschappen en MyEU shop. Krijg bij het afscheid een tasje Moon tea kado en twee bekertjes bubbletea voor onderweg. Zeer attent.

Ga rond het middaguur naar de Hoefkade. Doe dat op uitnodiging van ondernemer Abdelilah el Yandouzi, eigenaar van de Gouden Bakker. Voordat hij ondernemer werd aan de Hoefkade werkte hij als engineer bij Shell. Letterlijk naast zijn bakkerij begon Abdelilah afgelopen juni een Gouden lunchroom. Draag aan de officiële opening bij met een korte toespraak. Spreek mijn steun uit voor de positieve ontwikkelingen aan de Hoefkade. Gelukkig wordt er door bewoners, ondernemers en gemeente steeds beter samengewerkt. Snijd een enorme ‘gouden’ taart aan. Geef een van Abdelilah’s vier dochters het eerste stukje. Er is ook muziek. Vier Marokkaanse zangeressen afkomstig uit Marrakech laten binnen en buiten van zich horen. Bijzonder dat zij hier zijn. Aicha Hamzaoui – zij is de enige die Engels spreekt – vertelt mij dat ze (‘We are a women’s band from Gnawa’) eerder deze week in Amare optraden. Optredens in België en Denemarken volgen. Daarna gaan ze terug naar huis in Marokko. Maak kennis met Abdelilah’s vader. Praat tijdens een broodje in de fraaie lunchroom onder anderen bij met Renzo Steijvers (wijkmanager Schilderswijk) en bedrijvencontactfunctionaris Atalay Celenk. Hoop snel nog eens terug te komen voor een vroeg ontbijt.

Opening Gouden Lunchroom door Burgemeester Van Zanen

Opening Gouden Lunchroom door Burgemeester Van Zanen

Vervolg mijn programma in Duindorp. Ontmoette december vorig jaar beheerder Joost van kinderboerderij de Beestenboel/Tesselweide aan de Tesselsestraat. Collega-beheerder Kees kan er helaas niet bij zijn vanwege een volleybaltoernooi in de Houtrusthallen. Joost en Kees nodigden me uit weer eens langs te komen. Bij deze. De kinderboerderij ligt er – met een paar nieuwe schapen en geiten – keurig bij. Joost praat me bij over de activiteiten die hij met omliggende scholen doet. Steeds meer mensen weten de Beestenboel te vinden. Neem afscheid en wandel in het zonnetje naar het Tesselseplein. Eten een zoute haring bij de sinds vorige week geopende vis foodtruck ‘Et Schevenings bak’uisje’. Eigenaresse Esmeralda Roos en dochter Zoë zijn trots op hun nieuwe zaak. Wens ze veel succes. Maak een praatje met Christine van het wijkberaad Duindorp en zwaai naar Vera van de nabijgelegen gelijknamige Dierenshop.

Op uitnodiging van Joop Alberti bezoek ik in de loop van de middag de Doornstraat. Draag met een korte toespraak bij aan de opening van de geheel opgeknapte gemeenschappelijke ruimte van woongemeenschap de Doornhoek. De inzet van de bewoners zelf (onder andere de ‘bouwvakkers’ Tom en Jan) maakte dit alle mogelijk. Maak kennis met een aantal van de bewoners, groet Anneke Hogewoning (één van de trouwe krachten achter de organisatie van de VNG-congressen) en beluister met plezier een optreden van zanggroep Memories uit Scheveningen. Zeg gedag en wens de bewoners veel mooie gezamenlijke momenten toe.

Aan het einde van de middag is mijn bestemming het Zuiderpark. Draag met heel veel anderen bij aan de opening van de 11e editie van het Pakistanfestival. Plaatsvervangend ambassadeur, Z.E. Muhammad Wasif en de organisatoren Kenny en Kevin Eric begroeten me bij aankomst. Na het spelen van zowel het Pakistaanse als het Nederlandse volkslied heet ik alle 4.000 festivalgangers (uit binnen- en buitenland) van harte welkom in Den Haag. Ga in op de verbindende kracht van dit culturele festival en sta uiteraard stil bij de overstromingsramp die zich momenteel in Pakistan voltrekt. Doneer als eerste aan het ‘Pakistan Relief Fund – Help Flood Victims’. Roep iedereen op dit ook te doen. Reik namens de organisatie aan Jort Veldman van Smit Lamalco en aan Tom Haverkort van Damen Shipyards een award uit, uit erkentelijkheid voor het mogelijk maken van het festival. Wandel over het festivalterrein langs de verschillende eettentjes en stands met kleding, sieraden (Desi Closet Jewellery Fasion Style), snuisterijen en kunstwerken (bijvoorbeeld Corinne den Hengst van Mozaïek en Meer). De sfeer op het festival is plezierig.

Mijn laatste programmaonderdeel vandaag speelt zich net over de Haagse grens in Rijswijk af. Ben te gast bij Middin aan de Guntersteinweg. Daar bevindt zich één van de zeven locaties waar in Den Haag Zuidwest vandaag het Oogstfeest wordt gevierd. Dymphna Faas (projectmanager Den Haag Zuidwest) en Suzanne Monnier van de Groene matties ontvangen mij. Lever een bijdrage aan de prijsuitreiking van de zogenaamde ‘potjes Challenge’ waaraan bijna dertig bewoners van Zuidwest hebben meegedaan. Reik aan Sergio de eerste prijs uit. Hij wint ook een Golden Ticket waarmee hij mee kan doen aan een cursus en coachingstraject van ‘Startup West‘. De aanmoedingsprijs voor de jongste deelnemer gaat naar Given, een jongen van acht jaar voor zijn tomatensambal. ‘Ik dacht ik maak iets lekkers en het is gelukt’, vertelt hij stralend. Groet voormalig wethouder en gemeenteraadslid Joris Wijsmuller, nu directeur van Duurzaam Den Haag. Gebruik aan de aanschuiftafel buiten samen met Eline en kamerbewaarder Tuti een maaltijd met groenten uit de tuinen van Zuidwest, liefdevol bereid door Ben Lachhab, chefkok Michel Schimmel en vele collega’s van de Participatiekeuken. Heerlijk.

Zondagochtend vroeg wandel ik heen en weer naar het Vredespaleis. De haan kraait halverwege. Er zijn net iets meer mensen op de been dan gisteren. Vooral mensen uit de zorg. Medewerkers uit de nachtdienst wisselen af met die van de dagdienst vermoed ik. Stap in m’n Fiatje. De route naar Edam is her en der in slierten nevelen (‘laaghangende bewolking’) gehuld. Drink rond negen uur een kopje koffie bij mijn moeder. Gezellig. De tuinmannen zijn geweest (ook mijn moeder zelf blijft haar steentje bijdragen). De tuin ligt er prachtig bij. Krijg onder andere een oude kolenkit mee voor thuis. Voor de sier. ‘Er kan een plantje in’, aldus mijn moeder. Mijn dochter belt vanuit Frankrijk. Ze is gisteren op haar bestemming aangekomen iets ten zuiden van Bergerac. Ze verheugt zich op de vakantie met haar gezin en vertelt ronduit. Verricht, aan het eind van de ochtend terug thuis, enig leeswerk voor de komende dagen.

Fiets in de loop van de middag samen met Kevin (kabinetszaken) richting het Malieveld. Breng op de laatste dag van de 62e editie een bezoek aan de Tong Tong Fair. Bij de entree ontvangt stichtingsvoorzitter Siem Boon ons en voegt ook Fleur (woordvoerder) zich bij me. Siem neemt ons mee over de fair en leidt ons langs de verschillende stands met de meest uiteenlopende producten uit Indonesië (maar bijvoorbeeld ook Nepal en Vietnam). Door de muziek, dans, kleuren en geuren wanen we ons even in het veelzijdige Zuidoost-Azië. Een tong-tong is een uitgeholde boomstam die in Indonesië werd gebruikt als alarmklok en seininstrument. Het ritme van de slagen gaf aan welk bericht het betrof. De organisatie van de Tong Tong Fair wil ermee zeggen: ‘Kom samen en geef de Indische cultuur door’. Zie onder anderen het optreden van een dansgroep uit West-Java in prachtige kledij. Gebruiken een versnapering en genieten van een risolles met kip. Ontvang na afloop het boekje ‘Stampot met sambal’, de catalogus van de expositie over Batik en de publicatie ‘De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming’ over de oorsprong en geschiedenis van deze fair die zo nauw verbonden is met Den Haag. Neem afscheid van Siem. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Fiets via de Denneweg – avondeet bij Walter Benedict – naar huis. Enerverend weekend zit erop. Bel met vriendin Marianne Heeremans en ga vroeg naar bed.