Zaterdag en zondag 11 en 12 juni

Vandaag is de dag van het definitieve afscheid van m’n vader. Rijd samen met Simone in alle vroegte richting Edam. Pikken m’n broer Koos op in Amsterdam-Noord (het streekvervoer staakt). In Edam aangekomen halen we Ma op. Gaan rond half tien naar de Grotekerk. Daar zijn inmiddels mijn zoon, m’n dochter en haar partner en kleindochter Florien gearriveerd. Sylvia van Leeuwen en haar collega’s hebben alles in gereedheid gebracht om allereerst m’n vader te ontvangen. Zijn kist is voorzien van een fraai door m’n moeder uitgekozen veldboeket en een foto.

Vervolgens komen de gasten binnen voor het afscheid. De belangstelling is groot, de rij voor de condoleance lang. Het afscheid verloopt zoals voorbereid. Er is muziek en er zijn mooie (en gelukkig korte) toespraken. Ben blij met de bijdragen van Henk, Gerro en Christoph, ben trots op m’n broer, m’n dochter en zoon en hun moeder Marian. Het gaat over het leven van Pa, de familie en vrienden, Edam, de Edamse Voetbalclub (EVC en de duivensportvereniging S.V.E.L. (Strijd en Vriendschap Edams Luchtpost). Long time vriend van de familie Christoph_Lütgert is speciaal uit Hamburg overgekomen. Burgemeester Lieke Sievers is er. Sympathiek gebaar. Nichtje Mandy van Zanen uit Australië draagt (online) muzikaal bij.

Na het afscheid is er een informeel samenzijn voor alle gasten in het koordeel van de kerk. Goed om een aantal – helaas niet alle – mensen te hebben kunnen zien en spreken. Aan allen die er waren, aan allen die eerder brieven en berichten stuurden: dank u wel. Rond half twee begeleiden we Pa, in de besloten kring van ons gezin, richting het crematorium in Purmerend. Bij het vertrek uit de kerk worden zes duiven van Pa losgelaten. Emotievolle momenten. Opnieuw.

Rijden dan terug naar Edam. Gebruiken een (verlate) lunch buiten op het terras van La Galera aan de Gevangen Poort en nemen afscheid. Brengen Ma terug naar huis en Koos naar Amsterdam-Noord. Het is avond als we in Den Haag terug zijn. Zie flarden van de voetbalinterland Nederland-Polen (2-2). En helaas, moet het in de rust doen zonder het deskundig telefonisch commentaar van m’n vader …

Ga zondag in alle vroegte wandelen. Werk aan de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. Doe dat deels op m’n balkon. Overigens een rustige zonnige dag. Vermaak me in de privé-sfeer. Wandelen over de boulevard. Drinken een kopje koffie bij De Waterreus. Het Festival Classique is in volle gang.

Draag in de loop van de middag aan de Lange Vijverberg in kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder bij aan de opening van de fototentoonstelling Faces of WarPHOTO KYIV organiseert deze tentoonstelling van de Oekraïense fotojournalisten Alexander Chekmenev (aanwezig bij de opening) en Oksana Parafeniuk (kan er helaas niet bij zijn, Oksana is twee dagen geleden van een dochter bevallen, vandaar). Beiden maakten foto’s te midden van het oorlogsgeweld in Oekraïne. Word ontvangen door Willem Jan Hoogsteder, directeur-eigenaar van Hoogsteder & Hoogsteder. Spreek net als de ambassadeur van Oekraïne Z.E. Maksym Kononenko de aanwezigen kort toe. Programmadirecteur Anna Kuzina en art director Anna Savitskaya verzorgen vervolgens een rondleiding langs zeer aangrijpende foto’s. De moeite waard. Een aanrader.

Goed te horen dat dit weekend de festiviteiten op het Malieveld vrolijk zijn verlopen. Een zonovergoten Parkpop met veel publiek en de avond ervoor een concert mét huwelijksceremonie van de Haagse Anouk en Dominique – van harte gefeliciteerd aan het bruidspaar. Ook veel dank aan trouwambtenaren Mildred Nijhove en Nimet Çiçek, van onze gemeente Den Haag, die dit mede mogelijk maakten.

Bel, aan het eind van de middag terug thuis, met m’n moeder. Simone bereidt het avondeten. Heerlijk. Ga op tijd naar bed. Emotionele week ligt achter me.