Zaterdag en zondag 11 en 12 september

Werk zaterdagochtend aan de stukken uit het Stadhuis. Ga rond negenen richting het Stadhuis. De afgelopen weken kwamen zo’n 2.000 internationale eerstejaarsstudenten naar Den Haag. De studenten dragen bij aan het internationale karakter van onze zich ontwikkelende (studenten)stad. Om hen een gevoel van welkom te geven organiseren de gemeente, het The Hague International Centre en de onderwijsinstellingen vandaag een inschrijfdag. Rudy de Jonge, Gerko Visee en Alfred van den Berg leiden me rond. Begroet onze medewerkers. Ze bemensen vandaag op zaterdag de balies. Klasse. Maak ook kennis met een aantal van de studenten. Ze komen uit alle werelddelen. Wens ze veel succes met hun studie en ook een beetje plezier in onze mooie stad en regio.

Aan het eind van de ochtend, terug thuis, ontvangen Simone en ik mijn voormalig naaste medewerker Paul van Beijnum (plaatsvervangend directeur Openbare Orde en Veiligheid) en z’n partner Mieke. Krijg een fraaie donkerpaarse plant (‘Curcuma Siam Scarlet’) kado. Wandelen via de Keizerstraat naar het strand. Gebruiken bij The Fat Mermaid de lunch. Nemen afscheid. Praat, terug thuis, kort bij met gemeentelijk beleidsadviseur Peter van Heerwaarden. Fiets in de loop van de middag heen en weer naar kapper Ab in de Prins Hendrikstraat. Terug thuis volgen een telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en een gezellige avond thuis in de privésfeer.

Zondagochtend ga ik rond negen uur op de fiets richting de pedicure aan de Dibbetsstraatstraat. Doe een paar boodschappen aan de Frederik Hendriklaan en gebruik thuis de lunch gezellig met Simone. Het eind van de middag en het begin van de avond staan in het teken van een boekpresentatie. Sarah Leers (al vele jaren mijn tekstschrijver bij de VNG), presenteert vandaag op haar 40e verjaardag in boekhandel Dominicanen aan de Dominicanerkerkstraat haar eerste roman. De titel is Victoria. Het gaat over de familiegeschiedenis van haar vader en mijn voormalige ambtgenoot Gerd Leers. Gebruik bij aankomst samen met de VNG medewerkers Maarten Beks en Eline Tops-Visser een versnapering op het terras van Revue op het Vrijthof.

Wandelen vervolgens naar de boekhandel. Evelyn de Jong, adjunct-directeur van de boekhandel treedt op als gespreksleider. Geert Kimpen van uitgeverij London books (‘Ze heeft iets van een middeleeuwse kloosterzuster’) en vader Gerd spreken Sarah toe.

Linda Zijlmans omlijst de bijeenkomst met zelfgeschreven liedjes in Venlo’s dialect. Sarah biedt de eerste exemplaren van haar boek aan aan haar 96-jarige oma en aan haar vader. Krijg ook zelf na enige woorden te hebben uitgesproken een boek aangeboden. Gebruiken na de boekpresentatie in de boekhandel met bijna het gehele gezelschap het avondeten. Traditioneel Limburgs zoervleis. Eten smakelijk.

Weekend voorbij en ga snel terug naar Den Haag.