Zaterdag en zondag 12 en 13 februari

De zaterdag verloopt anders dan ik had verwacht. Maar liefst zes ingelaste (digitale) vergaderingen van de driehoek – verspreid over de hele dag – zijn nodig in verband met de actualiteit. Kan gebeuren. Moet bijvoorbeeld helaas de lunchafspraak met m’n zoon een week verplaatsen… Werk (dus) de hele dag vanuit huis. Stap aan het eind de middag op de fiets. Doe een paar (weekend) boodschappen in de Keizerstraat. Bel tussen de bedrijven door met m’n zoon en dochter, met directeur veiligheid Hans van der Vet en met locoburgemeester Jan Iedema (Zoetermeer). Wethouder Kavita Parbhudayal belt, net als ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer). En zie op m’n iPad dat Kimberley Bos een voor Nederland historische (want allereerste) medaille wint bij het onderdeel skeleton. Klasse. Bereid het avondeten en ga vroeg naar bed.

Zondagochtend om kwart over zeven belt plaatsvervangend politiechef Tolga Koglu. Tja, de actualiteit. Bereid Simone een (fruit)ontbijtje op bed. Heb om half elf opnieuw een (digitale) vergadering van de driehoek.  Een tweede en een derde vergadering van de driehoek volgen al snel. Zie rond het middaguur de dames shorttrackers op de 3.000 meter de zesde gouden medaille voor Nederland winnen.

Bezoek ’s middags op uitnodiging van Tom Brinkman (kleinzoon van m’n moeders alleroudste vriendin ’tante’ Jannig Brinkman) in Pulchri in de Mesdagzaal de expositie ‘Existence’ van beeldend kunstenaar Mansour Bakhtiar. Bakhtiar, een van oorsprong Iraanse schilder (familie van Shapour Bakhtiar de laatste premier van de Sjah van Perzië) die 27 jaar geleden om politieke redenen naar Nederland kwam. Hij maakt doeken van olieverf in het surrealistisch genre met vaak diepe boodschappen en maatschappelijke thema’s. Tevens geeft hij al jaren schilderles in zijn atelier aan de Lange Beestenmarkt. Tom blijkt één van zijn leerlingen…. De expositie omvat het overzichtswerk van  Mansour’s gehele leven en vindt plaats in het kader van zijn 65e verjaardag en het uitbrengen van een monografie getiteld ‘Drawings and Paintings’ over zijn totale werk. Mansour stelt me voor aan zijn partner Susan en leidt me rond. Ben onder de indruk van zijn werk. Krijg na afloop de monografie ten geschenke. Toms ouders Kees en Marian Brinkman zijn er ook. Leuk om Kees weer eens te zien en te spreken en kennis te maken met zijn echtgenote.

Breng onderweg naar buiten beneden in de voorhoutgalerie ook een spontaan bezoek aan de expositie ‘Refurbished‘ van Loek Bos. Geniet van zijn beelden die veelal in brons zijn uitgevoerd. Froukje Zandvliet van Pulchri doet me allercharmantst in- en uitgeleide.

Meteen door naar de Paul Krugerlaan. Onderweg heb ik telefonisch overleg met directeur veiligheid Hans van der Vet. Praat voor de vierde keer op lokatie met vertegenwoordigers van de bewonersorganisatie Transvaal (BOT). Doe dat samen met stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns, onze bestuursadviseurs Bernadette en Bastiaan, stadsdeeldirecteur Hassan el Houari en stadsdeelmedewerker Wendy. De bijeenkomst start met een enthousiasmerende presentatie van de bewoners Johanna en Philip die drie concrete ideeën pitchen in het kader van duurzaamheid in de wijk. Initiatieven voor en door bewoners en ondernemers. Blikken daarna met aanwezige bewoners terug op de stappen die afgelopen periode zijn gezet om de wijk leefbaarder en veiliger te maken. Om in de woorden van een bewoner ‘samen van iets zuurs iets zoets te maken’. Wij zijn er nog niet, maar we zetten stappen. Niet alleen als gemeente, maar samen met de bewoners. Er blijft voor iedereen werk aan de winkel.

Sluit, terug thuis, meteen aan bij de tiende vergadering van de driehoek dit weekend. Avondeet een beetje Grieks. Bel met m’n ouders in Edam en daarna ook uitvoerig met m’n broer Koos en life time friend Niels. Word er blij van. Weekend voorbij.