Zaterdag en zondag 12 en 13 juni

Maak een lange ochtendwandeling naar de boulevard van Scheveningen. Het is bewolkt. Zwaai onderweg naar de trambestuurder van – inderdaad – lijn ‘Sorry, geen dienst’ en groet twee krantenbezorgers op hun fiets. Ze doen in alle vroegte hun werk. Net als de schoonmaakploeg op het strand.

Stap om tien uur op de fiets. Ga samen met Wesley Toelen (kabinetszaken) op bezoek bij een aantal musea, maar fiets eerst naar de pastorie van de Sint Jacobuskerk aan de Willemstraat. Parochievicaris Ad van der Helm geeft een rondleiding door de kerk. De kerk stamt uit 1875 en is gemaakt naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers. Ad is een zeer beeldende en onderhoudende verteller. Zo informeert hij mij over de symbolische reis die de bezoekers van de kerk maken vanaf de ingang naar het altaar. Van bijna ieder raam, schilderij of voorwerp weet Ad de achtergrond en betekenis. Spreek af nog een keer terug te komen. Krijg van Ad voor op het Stadhuis de publicatie ‘Een levend huis van god, de restauratie van de Sint Jacobuskerk in Den Haag 2001-2010’ mee. Fiets terug naar huis.

Reis meteen door naar Rijswijk voor een bezoek aan een expositie over de zangeres Teddy Scholten in museum Rijswijk aan de Herenstraat in het hart van het fraaie Oud-Rijswijk.

 

Maak op het terras buiten in de tuin van het museum kennis met Arjan Kwakernaak, conservator van het museum (‘Ik dwarrel zaterdag als ik mijn boodschappen doe altijd ergens rond bij het museum’). Hij vertelt over het museum (‘Dit herenhuis was ooit de buitenplaats Ottoburch. Het wordt inmiddels het Tollenshuis genoemd omdat de dichter Hendrik Tollens er ooit woonde’) en de achtergrond van de tentoonstelling. Een bezoek waard.

Ga thuis even naar de wc. Stap dan op de fiets voor een  bezoek aan nationaal museum Sophiahof (‘Van Indië tot nu’) aan de Sophialaan. Reinier van Ooijen en Henry Timisela leiden me rond. Het is een indrukwekkende collectie verhalen en beelden. Bovendien herbergt het museum de Indische en Molukse organisaties die deel uitmaken van de zogeheten Collectieve Erkenning. Het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum zijn er met hun medewerkers gehuisvest. Pelita houdt er kantoor naast haar vestiging in Diemen. De stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 en het Indisch Platform maken gebruik van de accommodatie. Maak kennis met de vrijwilligers Mirjam, Joost, Yvonne, Margret, Olivia en Siska. Ze zetten zich met veel bevlogenheid in voor het museum. Al vanaf het begin. Dank ze enorm voor hun bijdrage. Spreek tenslotte met Reinier en Henry onder meer over het belang van de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument.

Neem afscheid en fiets door naar het Louis Couperus museum aan de Javastraat. Het is een mooie intieme locatie waar directeur Josephine van de Mortel me ontvangt. Samen met initiatiefnemer Caroline (‘Dit was ooit de studio van de voordrachtskunstenaar Albert Vogel’) en met ontwerper Henk vertellen ze me over de ontstaansgeschiedenis van het museum. Er is op dit moment een project te zien in het museum waarbij kinderen van de Johan de Witt scholengroep hun interpretatie van het boek Metamorfoze’ van Louis Couperus geven. De kinderen blijken erg creatief. Ga na afloop natuurlijk op de foto met Louis Couperus himself.

 

Begeef me dan richting het Mauritshuis. Parkeer m’n fiets bij de Biesieklette op het Plein. Het Mauritshuis, weer zo’n parel van Den Haag. Directeur Martine Gosselink ontvangt me en verzorgt een rondleiding. Ze vertelt met passie over het museum (‘Het museum bestaat in 2022 200 jaar’) en onder de anderen de werken van Vermeer, Rembrandt en Jan Steen.

Doe voor m’n Thaise vrienden Kobchai en Buppa – zij waren medio februari 2019 in het museum te gast – een boodschap in de museumwinkel. Krijg van Martine de publicatie ‘Bewogen beeld op zoek naar Johan Maurits’ kado. Zeer attent. Neem afscheid en loop vervolgens naar de brasserie van het Mauritshuis. Gebruik samen met Wesley op het terras buiten een korte lunch. Maak intussen kennis met een van de medewerkers (‘Ja, weet u, ik werkte 26 jaar in restaurant Garoeda’).

Fiets naar huis. Geniet van de samenvatting van de eerder vanmiddag gespeelde EK-finale hockey. De heren winnen in het Amstelveense Wagenerstadion van Duitsland (2-2 via shoot-outs). Van harte. Bel ‘s avonds met m’n vader in verband met het gisteren begonnen EK-voetbal en geef water aan de hortensia’s op het balkon.

Zondag ochtendwandel ik in alle vroegte heen en weer naar de Scheveningse boulevard. Het is prachtig helder weer. Onderweg is het stil. Een eend op de brug van ‘Takma’ (vrij naar Couperus) kijkt me aan, het Vlaamsch Broodhuys aan de Bankastraat wordt bevoorraad en op het strand doen de schoonmaakmachines (‘Beachcleaners’) hun werk.

Verricht een paar huiselijke klussen, doe de strijk en lees me suf. Kan gelukkig buiten op mijn balkon onder het zonnescherm. M’n dochter belt. Zie ‘s middags het Nederlands dameshockeyelftal winnen van Duitsland (2-0). En zie ‘s avonds flarden van de eerste EK-voetbalwedstrijd van Nederland – Oekraïne (3-2). Simone is er bij (en aan het werk). Haar ouders en mijn dochter en haar partner zijn ook in de Arena. Maar voor hun plezier … Weekend voorbij.