Zaterdag en zondag 12 en 13 maart

Maak in alle vroegte een wandeling richting het Vredespaleis. Het weer is er zeer geschikt voor. Neem vanochtend op uitnodiging van ’t Gilde deel aan het eerste college van de cursus Hagalogie. Chef kabinet Eline is mee. Volg het college in het prachtige gebouw De Tempel aan de Prins Hendrikstraat. Dit pand is in 1915 ontworpen voor de Haagse Commissie Bank en heeft daarna allerlei andere bestemmingen gehad (een discotheek). Sinds 2011 is het in gebruik door de gemeentelijke afdeling Archeologie.

Voorzitter Jan Spoelstra en de teamleden Hagologie Vronie, Jacob, Rieks en Gerrie begroeten me bij binnenkomst. Onze stadsarcheoloog Corien Bakker neemt het college voor haar rekening (‘Was wel een beetje boos op het Gilde, moet 5000 jaar geschiedenis in een uurtje behandelen’, zegt ze lachend). Wat volgt is interessant en vol humor (‘Den Haag behaalt geen mijlpalen, Den Haag vindt ze’). Er is beeldmateriaal van de allereerste vondsten (6000 v.Chr), via de IJzertijd, de Romeinen naar de Middeleeuwen. Na het college leidt Corien ons rond in de kelder van de Tempel. Het archeologisch archief staat in de kluis opgesteld. Zeer leerzame ochtend. Deelname is zeer aan te bevelen.

Ga aansluitend door naar Escamp. Breng in het kader van NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie, een bezoek aan buurtboerderij de Nijkamphoeve aan de Escamplaan. De bestuursleden Liane, Wim en naamgenoot Jan (Korving) blijken zeer enthousiaste en betrokken mensen. Krijg een officieel NLdoet T-shirt. Trek het shirt aan en neem deel aan de rondleiding over de boerderij. Zie de geitjes, de vier ezels, cavia’s, konijnen en de ganzen en de kippen (die vanwege de vogelgriep helaas binnen zitten). Begroet onderweg goede bekende Andreas Dijk, penningmeester Jacqueline en schrijf – op haar verzoek – mijn naam op het gips van de gebroken arm van een meisje. Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Draag bij aan het snoeien van een boom. Eerst met een handzaag. Als ik mij volgens de deskundige begeleiders voldoende heb ‘bewezen’ mag ik ook met de elektrische Makita aan de slag. Neem afscheid. Spreek mijn bewondering en waardering uit voor de 200 vrijwilligers, waaronder ezelwandelaars, die deze mooie plek runnen. Echt geweldig. Krijg van Jan een oorkonde en een potje honing mee. Aardig.

Ben in de loop van de middag op het Stadhuis. Ga mede in het kader van de oproep van Eurocities om op 12 maart op enigerlei wijze solidair te zijn met Oekraïne in de collegekamer in gesprek met zowel een groep Oekraïense als een groep Russische inwoners van Den Haag. Betuig mijn medeleven met de Oekraïense stadgenoten (zowel degenen die hier al een tijdje zijn of net gisteren aangekomen) en benadruk dat Den Haag solidair is met het volk en met de regering van Oekraïne. Hoor van hen aangrijpende verhalen, maar ze hebben ook praktische vragen over het opbouwen van een bestaan in Nederland. Doen als gemeente Den Haag ons best om hier zo goed mogelijk invulling aan te geven. Spreek ook met een aantal inwoners van Den Haag van Russische afkomst. Ook dit is een emotievol gesprek. Benadruk dat iedereen zich in onze internationale stad van vrede en recht veilig moet voelen. Den Haag FM doet verslag.

Stort me, in de loop van de middag terug thuis, op de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Bel met directeur openbare orde en veiligheid Hans van der Vet. Stap aan het begin van de avond op de fiets. Doe een paar boodschappen. Bereid het avondeten en Simone is er weer. Ga niet al te laat naar bed.

Maak zondagochtend mijn wandeling heen en weer naar het Vredespaleis. Begin in de miezer, eindig in de regen. Het is niet anders. Ga aan het eind van de ochtend naar de Boterwaag aan de Grote Markt. Daar is ook de Ierse ambassadeur H.E. Brendan Rogers en KHN-voorzitter Maarten Hinloopen. Draag vanaf het podium samen met de ambassadeur bij aan de opening van het festivalseizoen en de opening van St Patricksday (Lá Fhéile Pádraig). De grote markt is groen gekleurd. Hoe kan het ook anders op deze dag. Mooi dat er weer festivals mogelijk zijn. Begroet goede bekende Stephan van der Horst en zijn gezin. De Amstelvener is hier omdat zijn echtgenote bij het Ierse toerismebureau werkt. De wereld is klein.

In de loop van de middag komt mijn zoon langs. Maken met z’n drietjes een wandeling langs het strand. Gebruiken vervolgens het avondeten bij Zarautz aan de Prins Willemstraat. Geniet er enorm van. Bel later op de avond met gemeentesecretaris Ilma Merx. Zonnig weekend vloog voorbij.