Zaterdag en zondag 12 en 13 september

Maak m’n ochtendwandeling en draag in de loop van de ochtend bij aan de opening van het Prinsjesontbijt aan het Lange Voorhout. De voorzitter van de stichting Prinsjesfestival, Ivan Baas en festivaldirecteur Evalien Timmers verwelkomen me. Spreek de aanwezigen kort toe (‘Vrijblijven, vrijheid is een werkwoord’) waarna presentator Nicolette Krul het programma van vanochtend aankondigt. Op het Prinsjesontbijt zijn zo’n 400 bezoekers afgekomen uit alle acht stadsdelen, waaronder veel mensen uit de zorg. Zwaai naar de stadsdeeldirecteuren Petra Sevinga, Harm van Benthem en Annette de Graaf en begroet de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn en wethouder Saskia Bruines. Maak kennis met aantal van ontbijters en sta na afloop Maaike Kraaijeveld van het AD/HC te woord over het festival en natuurlijk ook over corona. Beantwoord ook vragen van Marleen van Stadsdeeljournaal Schevenigen. Neem afscheid.

Eet rond het middaguur een broodje in de nabijgelegen Vos in Tuinstraat bij Lusso. Loop oude bekende Agnès van Panthaleon van Eck (inmiddels mevrouw Philipse geheten) tegen het lijf. Halen herinneringen op uit een ver verleden. Loop terug naar m’n fiets die nog aan het Lange Voorhout staat geparkeerd en ga vanaf het Stadhuis op fietstocht met wethouder Kavita Parbhudayal en haar bestuursadviseur Berfin Cretier. Ga met de wethouder op werkbezoek op drie locaties. Beginnen aan de Genestetlaan Leo en Netty Olffers. Leo en Netty hebben een ouderenvereniging opgericht aan huis: De Laakse Lente. Zij organiseren in hun eigen woonkamer koffie-ochtenden voor eenzame ouderen in wijk. Ook organiseren ze regelmatig activiteiten voor de ouderen. Vervolgen onze fietstocht naar een van de 35 Haags Ontmoeten-locaties. Haags ontmoeten is een laagdrempelige voorziening in de wijk waar ouderen met regieverlies en hun mantelzorgers naar toe kunnen gaan. Deze Haags ontmoeten locatie is wel heel bijzonder, want bevindt zich in een Hindoestaans ontmoetingscentrum (Sewa Bhewan) aan het Alberdingk Thijmplein. Voorganger Pandit Tewari en Irene Meijers spreken ons toe. Begroet CDA-gemeenteraadslid Kavish Partiman. Mooi om te zien, een locatie waar maatschappelijke, religieuze en zorg activiteiten plaatsvinden en waar jong en oud samen komen.

Gaan tenslotte aan de Guntersteinweg op bezoek bij De Participatiekeuken van initiatiefnemer Ben Lachab. Toen de coronacrisis begon en ons land op slot’ ging is Ben niet stil gaan zitten. Hij heeft in korte tijd een groot netwerk geactiveerd en heel veel vrijwilligers weten te vinden waarmee maaltijden voor ouderen konden worden verzorgd en bezorgd. Ben en zijn team hebben inmiddels al meer dan 100.000 maaltijden aan senioren verstrekt. Chapeau. Neem afscheid van Kavita en Berfin en fiets samen met Marjolein Schreiner (kabinetszaken) terug naar huis. Nuttige en plezierige middag zit er op. Aan het begin van de avond komen mijn dochter en haar partner langs. Gebruiken het avondeten gezellig buiten op het balkon.

Beleef zondag een rustige dag. Ochtendwandel, bel met m’n ouders in Edam en werk aan de inhoud van de tassen van het Stadhuis. Stap aan het eind van de middag op de fiets. Bezoek samen met Simone de achtste editie van het Prinsjescabaret in theater Diligentia. De zaal doet, hoewel uitverkocht, toch leeg aan. Cabaretier Pieter Derks geeft samen met Patrick Nederkoorn een vrolijke beschouwing over de politiek. Begroet Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (Noord-Holland), Gerdi Verbeet en senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Geniet ondertussen zeer van de voorstelling van beide heren.

Fietsen terug. Avondeten Italiaans bij La Bruschetta & Co aan de Denneweg. Ga, terug thuis, op tijd naar bed.