Zaterdag en zondag 13 en 14 maart

Fiets zaterdagochtend vroeg een paar boodschappen in huis. Stap in de loop van de ochtend opnieuw op de fiets. Wijkagent Ben de Wit nodigde me via Instagram uit een keer met hem mee te gaan de wijk in (‘zijn werkgebied’). Vandaag is het zover. Ben is sinds drie jaar wijkagent in het Hofkwartier en Buurtschap Centrum 2005. Dit doet hij samen met zijn collega Marianne. Beginnen buiten bij Café 2005 aan de Denneweg. Drink er een kop koffie ’to go’ met een aantal ondernemers uit de buurt, waaronder Reggy en Gino (beiden van Café 2005) en Tom Angevaren (‘Ik ben familie van Carolien’) van de gelijknamige antiekzaak. Maak kennis met de 90-jarige tip-top geklede meneer Jaap. Voormalig medewerker bij de Nederlandse Handelsmaatschappij en trouwe klant van café 2005.

Maken een wandeling door de Denneweg. Krijg een gembershot bij Sap Lab. Pittig. Ondernemer Caroline vertelt enthousiast over haar zaak en de gezonde producten die zij verkoopt. Ga ook naar binnen bij Tom’s antiekzaak. Fraai. Fietsen naar de Kazernestraat. Begroet onderweg Ariel Covarrubias, eigenaar van het Argentijnse restaurant San Telmo. Hij vertelt vol trots dat hij al vijftien jaar zijn zaak heeft. Maak kennis met het Iraanse echtpaar Tino en Maryam. Ze wonen in een piepklein appartement met hun twee jonge kinderen. Maken een korte stop bij de Scheveningseveer. Neem een kijkje in de voormalige houthandel van PontMeyer. Ga tenslotte samen met Ben langs bij Jeroen de Wilde. Jeroen woont sinds twee jaar in een historisch pand aan de Maziestraat, een zijstraat van het Noordeinde. Hij neemt me mee door zijn (stads)tuin, waar de Louis Couperus boom staat. Een prachtig verborgen stukje Den Haag. Krijg in het historische pand van zus Famke een kopje koffie. Bewonder de originele plafonds uit 1740, gemaakt door de beroemde architect Daniël Marot (hij heeft onder anderen ook Paleis Kneuterdijk ontworpen). Zie de unieke keuken uit 1620 met gootsteen en een waterpomp. Het is duidelijk. Wijkagent Ben werkt in een interessant stukje Den Haag. Neem afscheid en fiets terug naar huis. Verricht een aantal huishoudelijke klussen. Bel met wethouder Hilbert Bredemeijer, zie flarden van de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Heracles (1-2) op televisie en werk aan de stukken uit de tassen van het stadhuis.

Ga zondagochtend vroeg aan de wandel. Maak aan de Denneweg een praatje met een 80-jarige meneer die met zijn hondje wandelt. ‘Bent u de burgemeester? U lijkt er zo op. Ik woon boven Dekxels. Heb jarenlang zeer succesvol in de horeca gewerkt’. Bel met m’n ouders in Edam. Fiets heen en weer naar Scheveningen, wil een route een beetje verkennen en verricht nogal wat leeswerk.

Gedurende de hele middag informeert algemeen commandant (AC) Hanneke Knigge van de politie mij over het verloop van de demonstraties. Heb ‘s avonds via MS Teams een overleg met mijn ambtgenoten uit de G4.