Zaterdag en zondag 13 en 14 november

Fiets zaterdagochtend vroeg het oud papier naar de papierbak in de Keizerstraat. Kop een bosje oranje rozen voor Simone bij bloemist Steven van Tol aan de Prins Willemstraat. Verwelkom in de loop van de ochtend in de Eerste Binnenhaven aan de Tweede Zeesluisweg op Scheveningen samen met heel veel kinderen Sinterklaas en zijn Pieten. Wat mooi, dat er dit jaar een intocht mogelijk is. Sinterklaas heeft de weg van Spanje naar Scheveningen weer gevonden. Begroet de Goedheiligman samen met de Spaanse ambassadeur H.E. María Jesús Alonso Jiménez. De Sint komt om precies kwart over 11 de haven binnen varen. Er zijn veel blije gezichten en dansende kinderen. Ernst en Bobbie vermaken ondertussen iedereen. Verlaat de haven tegelijk met Sinterklaas. Hij begint aan de intocht op zijn witte paard. Peter Boelhouwer en zijn mensen kunnen trots zijn op de logistiek rond de intocht. Ga zelf naar Joey van Granny’s corner aan de Rijnstraat. Bij de ongeregeldheden van gisterenavond heeft hij fikse schade geleden. Drink een kopje koffie en steek Joey een hart onder de riem. Terwijl Joey buiten nog het een en ander uitlegt, fietst gemeenteraadslid Joris Wijsmuller langs. Maken gedrieën een praatje. Eet samen met woordvoerder Jan buiten op het terras een broodje bij Jamey Bennett op de Plaats. Het zonnetje schijnt. Zwaai naar gedeputeerde Frederik Zevenbergen. Breng ’s middags een bezoek aan de HOK Gallery aan het Westeinde. Bewonder een tentoonstelling met beeldend werk van Louis Lehmann. De kunstenaar Louis Lehmann (1920-2012) was behalve dichter, prozaïst, vertaler en essayist ook componist, tekenaar, archeoloog en muziekkenner, maar bovenal een scherpzinnige en originele vrijdenker. Louis was de echtgenoot van mijn vroegere aardrijkskunde-docent aan het West-Fries Lyceum in Hoorn, Alida Beekhuis. Praten bij. Goed om haar nog zo vitaal te kunnen ontmoeten. Beloof haar m’n broer Koos (ook een leerling van haar) groeten over te brengen. Ben onder de indruk van het werk van wijlen haar echtgenoot en schaf ter plekke twee fraaie boeken aan. ‘Een keuze uit de poëzie van Louis Lehmann, Gij zult niet bloemlezen!’ van Erik Bindervoet en ‘De dichter die het niet wilde zijn, leven en werk van Louis Lehmann’ van Jaap van der Bent.

Werk, terug thuis, aan de stukken uit de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Heb telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette. Ferd Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) belt over de actualiteit. Zie ’s avonds flarden van de voetbalinterland Montenegro-Nederland (2-2). Geen beste beurt. In de rust stonden we nog voor, dus tijdens m’n traditionele telefoontje waren m’n Pa en ik nog optimistisch.

Bereid zondag een vrolijk ontbijt met versgebakken croissants en zo. Ga in de loop van de ochtend naar begraafplaats Westduin aan de Ockenburghstraat. Aldaar vindt de Commonwealth Remembrance service plaats. Dit jaar organiseert de ambassade van Nieuw-Zeeland de plechtigheid. Ambassadeur H.E. Lyndal Walker treedt op als gastvrouw. M’n poppy zit op de revers. Leg tegelijk met loco-burgemeester Ritske Bloemendaal (Wassenaar) een krans namens het gemeentebestuur bij het monument op het ereveld. Er liggen 87 militairen uit de gemenebestlanden begraven. Kylie Martin verwelkomt met een traditionele Maori Karanga de aanwezigen. Reverend Canon Michael Roden leidt de bijeenkomst op het ereveld. Het is een indrukwekkende, serene ceremonie. Er is zang, muziek door doedelzakspeler John Hermans en een voordracht van het gedicht ‘In Flanders Fields’ van de Canadese arts en dichter John McCrae. Dankzij dit gedicht uit de Eerste Wereldoorlog is de Poppy het symbool geworden van het herdenken van oorlogsdoden. Lopen aan het eind van de ceremonie naar het monument van de Stijkelgroep. Leden van de Scouts plaatsen bloemen bij de graven. Eet na afloop een broodje bij Stuut aan het Stationsplein in Voorburg. In mijn militaire diensttijd bij de Koninklijke Luchtmacht op de Binckhorst kwam ik hier vaker…

Breng ’s middags in het wijk- en dienstencentrum aan de Johannes Camphuysstraat een bezoek aan de 100-jarige Herma Boiten-de Klerk. Wens de geboren Rotterdamse te midden van haar familie – ze kreeg vier kinderen en vele klein- en achterkleinkinderen – en vrienden van harte geluk met haar verjaardag. Maak kennis met de viefe eeuwelinge en met de (klein)kinderen, buren en leden van de uitgaansgroep Haagse Hout die volgens organisator Anny in april van het komend jaar 25 jaar bestaat. Een nichtje vertrok ooit vanwege de liefde op 21-jarige leeftijd naar Noorwegen. Ze is er vandaag met haar man en kinderen.

100

Dan naar Transvaal. Praat aan de Paul Krugerlaan voor de derde keer informeel bij met een aantal bewoners uit Transvaal. Deed en doe dat op uitnodiging van Ahmed el Hadioui en Seher Gunay. Vandaag een beetje ingewikkeld in verband met de coronamaatregelen. Niet iedereen mag daarom komen… Wethouder Arjen Kapteijns, zijn bestuursadviseur Bastiaan de Jong, stadsdeeldirecteur Hassan El Houari zijn er dit keer ook bij. Wijkmanager Wendy van Duijn en senior stadsdeelmedewerker Eric Borst nemen de bewoners mee in wat er de afgelopen maanden is ingezet en opgepakt. Juist ook op de thema’s – schoon, verkeer, parkeren, veilig, arbeidsmigranten, communicatie – waarover in eerdere bijeenkomsten de bewoners hun leed en zorgen aan mij vertelden. Maar er blijft nog genoeg te doen, vertelt Seher. Nuttige bijeenkomst. Ben trots op de bewoners. Spreken af een vervolg te organiseren.

Doe, aan het eind van de middag terug thuis, een paar huishoudelijke klussen. Bel met m’n ouders, wethouder Anne Mulder, ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer) en met Maarten Hinloopen (KHN Den Haag). Weekend voorbij. Ga op tijd naar bed.