Zaterdag en zondag 14 en 15 augustus

Fiets even voor achten naar de Keizerstraat. Doe er m’n boodschappen. Fiets in de loop van de ochtend naar kapper Nigel aan de Prins Hendrikstraat en pedicure Jolanda aan de Dibbetstraat. Werk, terug thuis, aan de heg in de voortuin. Wied ook het onkruid. Op m’n knietjes. Heeft iets therapeutisch zo in het zonnetje. Tussen de bedrijven door houdt Chiu Man van de politie mij op de hoogte van de actualiteit rond een demonstratie. Ga aan het eind van de middag naar Amstelveen. Praat bij met oud-collega Linda Roos en woon als ‘erelid’ van de stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederland-Indië in het Broersepark de jaarlijkse Indië-herdenking bij. Kreeg sinds ik 31 december 2013 vertrok als burgemeester van Amstelveen ieder jaar een uitnodiging, dit jaar lukt het een keer acte de présence te geven (hoop er over vijf jaar weer te zijn). Voorzitter Clemens Bouwens en burgemeester Tjapko Poppens verwelkomen me allerhartelijkst. In verband met corona zit bijna iedereen anders dan anders. Zit net als de burgemeester aan de ‘achterkant’ van het monument samen met de Amsterdamse locoburgemeester Simone Kukenheim en de Noord-Hollandse plaatsvervangend Commissaris des Konings Jeroen Olthof. Eigenlijk omringen we het monument. Dan volgt de ingetogen (‘intieme’ aldus de voorzitter) plechtigheid buiten in het park (met mooi weer gelukkig).

Er is passende muzikale omlijsting door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onder leiding van kapitein Lute Hoekstra. Jacqueline Schäfer treedt op als presentatrice. De Bondsbanierwacht van de Bond van Wapenbroeders treedt binnen. Er zijn (welkomst)woorden van stichtingsvoorzitter Clemens, de burgemeester en Jan Verwoerd (algemeen voorzitter van het Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders). Dan spreekt André Schram een eerbetoon uit aan zijn vader en alle andere krijgsgevangenen in Japan. Het Indische ‘Onze Vader’ wordt gezongen. Daarna volgen het signaal taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus. De Bondsbanierwacht treedt uit en de kranslegging en het defilé langs het Indië-Monument markeren het einde van de plechtigheid. Krijg bij het terrein van Jeu de Boulesvereniging De Bulderbaan iets te drinken. Praat bij met beeldend kunstenaar en goede bekende Ella van de Ven en zwaai naar ere-voorzitter en voormalig wethouder Piet van den Heuvel en zijn echtgenote. José en Stefan Toth, Johan Bos, AmstelveenZ en het Amstelveens Nieuwsblad doen verslag van 76e editie van de herdenking. Ga snel terug naar Den Haag.

Maak zondagochtend een lekker ontbijtje.

Voor de allereerste keer op een van m’n balkonnetjes. Pak m’n koffer in en ga aan het werk. Begeef me in de loop van de ochtend via het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade aan de Van Stolkweg naar het Indisch monument in de Scheveningse Bosjes.

 

Jaarlijks staat Nederland op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde, werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels twee miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en in de samenleving als geheel.

Woon bij het monument de herdenking bij. Doe dat samen met vertegenwoordigers van de eerste generatie (en vele anderen) en onder anderen minister-president Mark Rutte, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer, Commissaris van de Koning Jaap Smit, minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS. Thom de Graaf is er voor het eerst bij als voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, de functie die hij bekleedt sinds oktober 2020.

Begroet de Amstelveense Nora Sutorius-Valk (91) die namens de burgerslachtoffers een krans legt.

Beluister indrukwekkende voordrachten en toespraken van generaal-majoor bd Frank van Kappen, van Esther Scheldwacht (actrice en theatermaker) en haar zoon Moos de Walle, van Loek Middel, overlevende van 96 jaar, en van Friso Balt, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum Den Haag. Zijn medeleerlingen leggen samen met leden van het Zeekadettenkorps Rotterdam alle herdenkingskransen, waaronder die namens de gemeente Den Haag. Neem tenslotte deel aan het defilé langs het monument, groet de ‘jongens’ bij de vlag (Willem Kerrebijn uit 1927 en Niels van Oost uit 2002) en daarmee komt een mooie plechtigheid in prachtig zomerweer ten einde. De NPO doet verslag.

Wandel terug naar het hotel neem afscheid van Frank Hitzert en Isabelle Swinkels die mij begeleidden en ga bijna meteen door naar Utrecht. Woon op verzoek van Teun den Hartog en Christian van der Mark op persoonlijke titel ter gelegenheid van het herdenkingsmoment voor superfan Ad van der Voort de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Sparta bij. Kom tijdens de rust aan bij de Bunnikside, begroet een aantal bekenden, betuig de afgelopen 3 mei overleden Ad symbolisch mijn respect en zie de tweede helft die de FC met 4-0 wint. Geniet van de broodjes en de karnemelk van Martin en Ria die ze speciaal voor de gelegenheid hebben bereid.

Beantwoord na afloop op een inmiddels bijna lege tribune een paar vragen over ‘Adje’ van Loes en Frits van de supportersvereniging. Neem afscheid en reis aan het begin van de avond meteen door naar Egmond aan Zee voor een paar dagen vakantie. Heerlijk. Pak in Golfzang aan Boulevard Noord m’n vanochtend vroeg ingepakte koffer uit, wandel samen met Simone in het zonnetje naar de Chinese Muur aan de Zuiderstraat voor het avondeten. Bel met m’n ouders in Edam, begin te lezen in ‘De Wandelaar’ van Adriaan van Dis en ga vroeg naar bed.