Zaterdag en zondag 15 en 16 oktober

Laatste keer zwemmen. Ben om zes uur helemaal alleen. Als ik bijna klaar ben komt de ene mevrouw die er elke ochtend was het zwembad in. In de snelle baan natuurlijk. Douche en gebruik op de zevende verdieping het ontbijt. Doe, terug op mijn kamer op de 35e verdieping, de laatste dingen in m’n koffer en check uit. Ga even door negenen – samen met de Nederlandse VNG delegatie – via Seoel richting het vliegveld. Maken rond het middaguur een tussenstop in de fabelachtige ‘global city’ Gangnam, een stadsdeel in het zuidoosten van Seoel. Bezoeken onder anderen in de Starfield COEX mall  de gelijknamige bibliotheek.

Toen ik in november 2010 in Seoel een handelsdelegatie leidde namens AmsterdaminBusiness vond in Gangnam de top van de G20 plaats.  Ga in de loop van de middag door naar de luchthaven (bij) Incheon. De route langs de Hangan rivier (rivier de Han) is indrukwekkend.

Vlieg in de loop van de avond in een Boeing 787-9 Dreamliner (genaamd Mimosa) met vlucht KL868 terug naar Nederland. Terug duurt de vlucht nog langer dan heen. Bijna veertien uur. Het is niet anders. Kan tot mijn geluk redelijk goed slapen. Maak onderweg kennis met Amin Mansour, actief ruiter en werkzaam bij ING Wholesale Banking. Zijn zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) terug op Schiphol. Neem afscheid van de delegatie en alle medewerkers. Zetten ze bij de band met onze koffers nog een keer extra in het zonnetje. Kijk moe maar voldaan terug op alle inzet voor en tijdens het congres. Het resultaat voor VNG en VNG Internationaal mag er zijn. Ben nieuwsgierig naar de verslaglegging en het vervolg. De zondag, die regenachtig begint, maar zonnig eindigt, vliegt voorbij met de was, de post en de enorme stapels stukken uit de loodgieterstassen. Bel met m’n moeder in Edam en met m’n dochter in Houten. Stap op de fiets voor het doen van een paar boodschappen in de Keizerstraat. Aan het begin van de avond belt voormalig wethouder Liesbeth van Tongeren.